Vaks ved havelågen

Hegn og hæk

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

Havelågens funktion

Bor du langs en befærdetvej, tæt på en skole, ved et busstoppested eller i et villakvarter, er en havelåge en god idé. Havelågen fortæller “hertil og ikke længere” og holder uvedkommende væk fra din have. Havelågen viser også gæsterne, hvor de skal gå ind. Så lågen eller porten er både en hjælpende hånd for dem, der skal ind, og en grænse for uvedkommende.

Havelågen er også en sikkerheds-foranstaltning, hvis I har børn, der midt i en god leg let kan glemme alt om farlige biler og styrte ud på vejen efter en bold.

Højkonjunkturen er nu nået helt ud til havelågen

Også her, lyder det fra producenter af låger, hegn og porte, vil vi gerne vise, at vi har penge og magt over det. Og rigtig mange husejere vælger derfor en individuel løsning i form af en havelåge eller port, der er designet præcis efter eget ønske. Når husets omgivelser forskønnes, må det gerne være på en måde, der ikke ligner naboens. 

Hvis lågen eller porten til indkørslen skal specialfremstilles, så tag et billede af hus og indgang, så leverandøren kan se, hvad den skal passe til. Og opgiv præcise mål, så højde og bredde passer.

Havelåge af træ

Du kan også gå en helt anden vej og vælge en havelåge af træ. Skal den stå ubehandlet, skal du vælge enten hårdt træ, der er imprægneret fra naturens hånd, eller trykimprægneret træ, der tåler at stå ude i regn og blæst.

De hårde træsorter som fx ipé og teak kan godt stå uden behandling. Imprægneret træ holder længere og ser flottere ud, hvis du giver det en gang træ bekyttelse eller maling. Men så skal behandlingen også gentages med et par års mellemrum.

Værd at overveje

Uanset om du bestiller en specialfremstillet låge eller vælger en standardudgave, er der overvejelser, du med fordel kan gøre dig.

Stilen: Skal den være funktionel eller romantisk? Rene linjer eller fuld af snirkler og krummelurer? Topmoderne design eller tidløst? Hvad passer til huset, og hvad passer til din smag? Skal det se hyggeligt ud, eller skal det se bestemt og adgang forbudt-agtigt ud, så du er sikker på, at du ikke bliver forstyrret.

Materialet: Skal det være støbejern, smedejern eller galvaniseret stål? Alle har lang holdbarhed. Og ofte går der 20 år, før du skal begynde at vedligeholde.

Farven: Skal det være en sprælsk rød- eller blålakeret smedejernslåge eller slet og ret en stringent og stilren sag i galvaniseret stål? Også her er det en god idé at tænke i vedligeholdelse. Vælger du en pulvermalet låge af jern eller stål, som er galvaniseret først og derefter malet, så holder malingen omkring 10 år. Pulvermaling er meget stærk. Når den begynder at krakelere, skal det lukkes med ny maling, ellers kommer den sølvfarvede galvanisering hurtigt til syne.

Det personlige præg: Her er det kun fantasien, der sætter grænser. I kan få indsat jeres eget monogram, en blomst, elefant eller noget helt fjerde i havelågen. I kan få husnummeret smedet ind i lågen eller porten. Eller hvad med familiens navne?

Generelt passer det enkle og stilrene uden de store dikkedarer bedst til parcelhuse og nybyggeri. Bor du i en ældre villa, i bindingsværk eller på en gammel, stor gård, kan du sagtens vælge en model med lidt flere buer, krummelurer og kupler.

Alternativ i plast

Et helt nyt materiale til bl.a. hegn og læskærme har netop set dagens lys. Det er plastmate rialet polyrattan, som tåler regn og lys og ikke kræ ver nogen vedligeholdelse. Snavs fra slud og bilos vaskes med en klud eller børste. Rammerne er fremstillet i galvaniseret stål, der ikke ruster. Og plasten er flettet omkring rammerne i stil med pileflet.

28 marts 2007
0

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10...

0

Sådan beskæres de forskellige hække

En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige...

0

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

0

Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er...

4

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

1

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper...

1

Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.

1

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven....

4

Flyt rundt med hegn og hæk

Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrig...

0

Have med værelser

Brug hække og hegn til at lave rum i din have. Det får den til at virke større og mere indbydende.

0

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

0

Pilehegn skal passes

Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

1

Flet selv et hegn af levende pil

Sæt et levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Jo tidligere du planter, jo bedre rodnet får...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.