Sådan reparerer du den løse havelåge

Hegn og hæk

Næsten alle havelåger begynder at hænge på et tidspunkt, men du kan selv bringe lågen tilbage i vatter. Gå jævnligt havelågens beslag og hængsler igennem. Det gælder om at opdage det tidligt, hvis de er ved at rive sig løs, for så kan du udbedre skaden.


Den løse stolpe skal graves op
Havelågens to stolper står typisk direkte i jorden, og det er næsten altid en udmærket løsning. Det er ret enkelt at gøre stolpen fast, og det er nemt at skifte den ud, når den rådner efter nogle år i jorden. Men hvis stolpen er løs, skal den op. Sørg for, at hullet er så stort, at du kan stampe jorden fast hele vejen rundt om stolpen, når du sætter den ned i hullet igen.


I sandet jord skal stolpen forstærkes
Hvis jorden er løs eller sandet, så stolperne ikke kan stå fast, kan du forstærke stolpen med et par tværgående klamper to steder.

Hvis du vil give dine havelågestolper den helt store luksusbehandling, kan du forbinde dem under jorden: Sæt et bræt på begge sider af stolperne 10 cm under jorden.

Hvis skruerne i hængslet er løse eller rustne
Skru dem fast igen, eller skift til en større skrue, der kan få bedre fat. Hvis hængselsskruerne er rustne, og der er råd omkring skruehullerne: Bor skruehullerne ud, og lim en dyvel eller en træprop i. Når limen er tør, kan du bore for til nye skruehuller og skrue hængslet op igen.

Hvis hængslerne sid­der i mursten og har revet sig løs
Overvej, om du kan få en større skrue til at binde. Hvis ikke skal du kradse hullet rent for puds og støv og spartle det ud med en forankringsmasse, inden du sætter et nyt gevindjern i og lader det hærde. Afhængig af temperaturen kan det tage alt fra 25 minutter til seks timer, hvorefter lågen kan hænges op igen.

Hvis lågen hænger for lavt eller skævt

Tag lågen af hængslet, og læg skiver på hængslerne, indtil lågen igen kan hænge lige. Lige mange skiver på hængslerne vil løfte hele lågen op, mens du skal prøve dig frem med et varierende antal skiver for at rette en skævthængende låge op.

Hvis hængslerne er skæve

Metalhængsler kan blive skæve med tiden. Medmindre de er rustet igennem, kan du rette dem op med en såkaldt hængselbukker eller hængselvrider, der kan fås i byggemarkedet for en beskeden sum. Hvis du ikke har en hængselbukker, kan du bruge en tang, men pas på ikke at komme til at ødelægge stolpen.

15 juni 2010
Mere om Hegn og hæk

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Hegn og hæk Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10 fascinerende bud på slyngplanter og klatreplanter, som kan gøre den drøm til virkelighed.  

Sådan beskæres de forskellige hække

Hegn og hæk En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige...

Vælg den rigtige hæk til din have

Hegn og hæk En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Få træstolpen til at stå fast

Hegn og hæk Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolperne, og det er virkelig spildt arbejde, hvis stolperne rokker eller rådner efter nogle få år.

Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Hegn og hæk Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er...

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og hæk Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Hegn og hæk Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper og plantetips til alle typer af hække. 

Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

Hegn og hæk En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hegn og hæk Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven....

Flyt rundt med hegn og hæk

Hegn og hæk Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrige blikke. Og så giver de en hyggelig stemning og mulighed for at møblere dine uderum om, når du har lyst

Have med værelser

Hegn og hæk Brug hække og hegn til at lave rum i din have. Det får den til at virke større og mere indbydende.

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hegn og hæk Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

Pilehegn skal passes

Hegn og hæk Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

Flet selv et hegn af levende pil

Hegn og hæk Sæt et levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Jo tidligere du planter, jo bedre rodnet får...

Vinterstiklinger til nye buske

Hegn og hæk Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.