Sådan bygger du et raftehegn

Hegn og hæk

Raftehegnet er klassikeren inden for hegn. Det er naturligt, det er smukt – og hvis hegnet er gjort af gode materialer og er korrekt sat op, holder det sagtens 20 - 30 år, alt efter hvor det står, og hvad det bliver udsat for.

Foto: idényt. Hegn: Ide Byg Brørup

Findes i mange forskellige træsorter

Mens en rafte i god gammeldags forstand er en granrafte med bark – findes der i dag flere typer raftehegn i flere forskellige træsorter, både med barkede og afbarkede rafter – eller rundstokke. Vælger du at bygge hegnet af afbarkede rafter, får du et hegn, hvor rafterne kan lægges tættere, end de ujævne rafter med bark.

Undgå råd

Helt grundlæggende for hegnet er det naturligvis, at de stolper, du graver ned i jorden, kan holde lige så længe som rafterne! Her er egestolper det sikreste, men også det dyreste valg. Imprægneret fyrretræ kan normalt også holde i rigtig mange år, mens lærketræ må frarådes som stolper i jord. Nogle typer hegn kan monteres på betonstolper. En anden vigtig grundregel er, at rafterne skal holde en afstand på fem til ti cm fra jorden, da de ellers vil trække fugt og rådne i løbet af få år.

Vælg dit mønster 

Raftehegn kan sættes op i flere forskellige mønstre, her er det vigtigt også at tænke på, hvordan naboens side af hegnet ser ud; nogle hegn er forskellige på for- og bagside, og er derfor ikke velegnede, hvis to naboer skal blive lige glade for det. 
Mange af de nye hegn er monteret i profilstolper, der er en meget solid løsning, og her er hegnet ens på begge sider. Hvis rafterne er fastgjort korrekt efter anvisningerne, slår det sig meget lidt. 

Vælg dit hegn

  • Rafter med bark – er trætoppe fra fyr- og grantræer fra de nordiske og sibiriske skove.Vedligeholdelse: Hegnet skal/kan ikke vedligeholdes og holder fra 20 til 30 år.
  • Rå afbarkede rafter kan være af lærk og eg. De kan ligge meget tæt, så du undgår sprækker/indkig i hegnet. Lærke- og egerafter kan bibeholde den flotte gyldne farve, hvis de holdes mættet med træolie – det kræver, at du olierer hegnet mindst én gang hvert eller hvert andet år. Brug en specialolie med svampegifte og UV-beskyttelse. Hegnet kan også males eller stå ubehandlet.
  • Afbarkede fyrrerafter skal være imprægnerede, da de ellers vil rådne i løbet af få år. Hegnet kan tåle at stå ubehandlet – men der er også mulighed for at behandle det med træbeskyttelse, så det får samme farve som fx carport, facade eller udhæng på huset. Hegnet skal have træbeskyttelse med 2-5 års mellemrum – alt efter hvor hegnet står. Ubehandlet og behandlet hegn bør vaskes for alger hvert forår.
  • Dobbeltrafter er en ny patenteret type lærkerafter, der er drejet ud af større stykker træ. Det giver for det første mere af det stærke kernetræ i raften – desuden undgår du, at rafterne vrider sig, når de tørrer i solen.

  • Rafter på betonstolper giver et flot og stærkt hegn, hvor stolperne aldrig rådner.
  • Rådne stolper Imprægnerede stolper er endeforseglede. Derfor er det vigtigt, ikke at save dem over i top/bund. Grav dem ned, så de har den rigtige højde.

Brug pistolen!

Sømpistol er det rigtige værktøj til raftehegn, fordi sømhovederne er “usynlige”. Vælger du limsøm, selvlimer sømmene. Husk, til eg og lærk skal du bruge rustfri søm og skruer, da galvaniserede søm hurtigt ruster og knækker.

Støb om stolperne

Stolper, der skal bære en låge, skal altid støbes fast. Monterer du hegnet i profilstolper, skal alle stolper støbes, uden undtagelse.

Rod og top 

En rafte har en rodende og en top. Uanset om du beklæder dit hegn lodret eller vandret, skal du skifte mellem en rodende og en top for at få et lige hegn.

Rafter ret!

Sørg for, at hegnets under- og overkant “holder linjen”. Monter den øverste og nederste rafte hele vejen hen ad hegnet. Herefter mingelerer du resten af rafterne på plads.

Før du graver

Husk altid at rekvirere kabel- og rørtegninger fra dit elselskab, TDC, vandværket, gasleverandøren osv. Er uheldet ude i forbindelse med dit arbejde, risikerer du selv at skulle betale for reparation af skaden.

Tjek forsikringen

Et raftehegn er omfattet af villaforsikringen. Selve dækningen for hegn kan være meget forskellig. Det er nødvendigt, at du ser dine forsikringsbetingelser nøje igennem. Generelt er et hegn dækket ved brandskader. Ved stormskader og anden pludselig skade er det normalt et krav, at hegnet er opført på muret/støbt sokkel.
14 marts 2008
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

0

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

4

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

1

Få et kig ind i en oase af pileflet

Som en del af vores serie om haver i hele Norden, besøger vi her Eva og Åke Mathiasson i Sverige. De har indrettet en personlig have med...

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Havelågen er husets visitkort

Byd velkommen til dit hjem med et skilt, smukke blomster eller en smuk havelåge. Der er mange måder at udforme og udføre husets visitkort:...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse...

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.