Sådan beskæres de forskellige hække

En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige hæk-typer. 

Beskæring af hæk

Hække er en god måde at indramme haven på, men de forskellige hække kræver forskellig vedligeholdelse og beskæring. Mange anvender stedsegrønne buske og hække, da de giver en dejlig, grøn indramning af haven – selv når de orange farver og den hvide sne lægger sig hvidt over resten af bedene i vinterhalvåret.

De fleste stedsegrønne buske og hække (taks, buksbom, kristtorn, thuja, laurbær, liguster, mahonie, stedsegrøn benved, ædelgran, cotoneaster m.fl.), kan beskæres hårdt i perioden marts – juni. Andre stedsegrønne buske (enebær, cypres, gyvel hvidgran, rødgran m.fl.) tåler ikke en hård beskæring.

Her får du en gennemgang af beskæringsprocessen af nogle af de mest almindelige anvendte stedsegrønne hække i Danmark. Tryk på linket herunder for at hoppe direkte ned til den ønskede sort, eller læs om dem alle ved at kigge længere nede på siden. 

1. Beskæring af buksbom (Buxus)

Buksbom er kendetegnet ved deres evne til at tåle ekstreme formklip, så når det kommer til beskæring af buksbom skal du ikke være nervøs. Buksbom er langsomtvoksende og kan blive mange 100 år gammel.

De to typer, der er fuldt vinterhårdfør i Danmark er Buxus sempervirens og Buxus microphylla. Buxus sempervirens kaldes typisk for ”almindelig buksbom”, fordi denne sort er den mest udbredte buksbom i Danmark.

Almindelig buksbom kan blive omkring 4 m høj og bred. Buxus microphylla minder meget om den almindelige buksbom, men den bliver knap så høj og har lidt mindre blade – og bliver derfor typisk kaldt for ”småbladet buksbom”.

Læs også: Beskæring af buske og træer

Begge typer af buksbom skal formklippes og beskæres mindst to gange årligt, hvis du vil have det pæneste resultat. Én gang om foråret og én gang om efteråret. Du må dog ikke klippe din buksbom senere end september måned, da den på grund af dens langsomme vækst, skal have tid nok til at komme sig efter klipningen, inden frosten kommer.

Da busken hurtigere danner nye skud om foråret, er det bedst at beskære din buksbom fra omkring marts til juni måned. Det er desuden bedst at beskære buksbom på en overskyet dag da de nyklippede grene kan få brandsår, hvis de får sol lige efter klipningen.

Læs også: Buksbom – alt om pleje, plantning og beskæring af den skulpturelle hæk

Buksbom kan eksempelvis beskæres med en elektronisk mini-hækkeklipper og på den måde formes efter eget ønske.

Læs mere: Hæk der dækker året rundt 

2. Beskæring af laurbærkirsebær (Prunus laurocerasus)

Laurbærkirsebær kræver ikke den store pleje, og kan sagtens tåle en kraftig tilbageskæring. Hvis du ønsker at bruge laurbærkirsebær som hæk, skal du gøre det ved at benytte dig af de opretvoksende laurbærkirsebær.

Når sorten bruges som hæk, skal beskæringen foregå som en udtynding, så der ikke kommer for store huller i den grønne overflade. En laurbærkirsebær, der er plantet som hæk, skal trimmes to gange om året. Klip grenene af dér, hvor du ønsker at de skal skyde blade på ny.

Under beskæringen skal der tages hensyn til laurbærkirsebærs to vokseperioder på året. Den første beskæring sker i begyndelsen af juni. Den anden beskæring sker i slutningen af september.

Laurbærkirsebær bør aldrig klippes med hækkesaks eller elektrisk klipper, fordi der dannes kedelige, brune rande langs sårene. Derimod skal du altid anvende en beskæresaks, når du tilbageskærer din laurbærkirsebær.

Læs mere: Klip busk og hæk i facon 

3. Beskæring af taks (Taxus baccata)

Taks er en fantastisk stedsegrøn plante, der tåler en hård klipning og beskæring i forhold til mange andre nåletræer, der ikke må skæres så hårdt tilbage. Taksen har smukke, grønne nåle året rundt og skyder nye skud på trods af, at du skulle skære den helt ind til den bare gren.

Taks er specielt velegnede til hække, særligt på grund af deres evne til at sætte nye skud på trods af den hårde beskæring. Du kan også formklippe dem i diverse figurer ligesom buksbom.

Planterne har køn, eller det vil sige, at det enten kan være en han- eller hunplante i den forstand, at hunplanterne sætter frugter, hvis blomsterne er blevet bestøvet. Visse sorter af taks er udelukkende hankøn og sætter derfor ikke blomster og frugter.

Det er bedst at formklippe taks med en beskæresaks, så formen bliver helt korrekt. Har du mange meter hæk, kan du med lidt øvelse sagtens klippe en takshæk med en elektrisk hækkeklipper. 

Læs mere: Klip hækken rigtigt

4. Beskæring af thuja hæk (Thuja)

Thujahækken er en af de hæk-typer, der er sværest at beskære. Det er endnu sværere at gøre den pæn end at holde den pæn, derfor anbefales det at være over sin thuja-hæk og sørge for at vedligeholde den fra start.

Hvis din thuja hæk er blevet for bred, skal du være meget omhyggelig, når du beskærer den. Thujahækkens svaghed er nemlig, at den ikke er i stand til at producere nye skud, hvis du klipper den ind, hvor den ikke er grøn mere.

Når du skal skære hækken til, er det godt at gøre det på det tidspunkt, hvor nyvæksten er ved at være gammel. På den måde klipper du kun i den grønne vækst. Derfor anbefales det, at beskæringen sker i juli måned.

Hvis du kommer til at klippe din thujahæk ind til det kritiske punkt, så grenene bliver blotlagte, vil hækken være skadet i en sådan grad, at den ikke vil blive grøn der mere. Derfor skal du være omhyggelig når det kommer til beskæringen. Er hækken blevet for tyk, og kræver markant beskæring, anbefales det, at beskære den lidt ad gangen to til tre gange årligt. 

Når det gælder tilbageskæring, er det meget normalt at thujahækken bliver brun og taber mange nåle. Det er en helt naturlig reaktion, og hvis du tilbageskærer den i vinterhalvåret vil hækken, såfremt den ikke bliver angrebet af sygdom, blive grøn igen året efter.

En god tommelfingerregel er at holde thujahækken ca. 50 cm bred i bunden og så tyndere i toppen.

Læs mere: Plant en ny hæk nemt og billigt

5. Beskæring af bøg (Fagus sylvatica)

En bøgehæk er en af de mest brugte typer af hæk i Danmark. Den er smuk at se på med sine smukke, skiftende grønne og orange nuancer, der følger årstiden. Bøgehækken er også en af de typer af hæk, der er lettere at passe.

Det kan ske – som med mange andre hække – at bøgehækken bliver for høj eller for bred. Når du skal beskære din bøgehæk, kan du både skære den ind i siderne og i toppen – dog ikke på samme tid, da det ville være for hårdt for hækken at komme sig efter.

Start med at skære hækken ind i den ene side og på toppen det første år. Året efter kan du skære hækken ind i den anden side. I løbet af 2-3 år, vil du have en fin og smal bøgehæk igen.

Bøgehækken skal klippes med en hækkeklipper; gerne en god og skarp en af slagsen. Det er også en god idé at anvende et ørnenæb til de lidt tykkere grene, og en beskæresaks til finpudsning. Tilbageskæring skal ske i januar til april. Almindelig beskæring og klipning kan du gøre i hele sommerhalvåret.  

Læs mere: Pæn hæk året rundt 

6. Beskæring af kristtorn (Ilex aquifolium)

Kristtornen er en plante mange forbinder med jul. Dens mørkegrønne blade og røde bær tager ofte del i mange juledekorationer. Men faktisk er kristtornen også velegnet som hæk.

Kristtornen tåler beskæring, men lad den stå i fred i haven om foråret. Det tager lidt tid for kristtornen at komme sig efter vinteren, så det er bedst at vente med beskæringen til lidt længere hen på sæsonen.

Når du bruger kristtorn som hæk, er en årlig beskæring nok til at holde hækken pæn. Men hvis du vil have en rigtig pæn hæk med rene linjer, kan det være nødvendigt til at skære nye og fremspringende grene af i oktober. Dog skal du ikke kaste dig ud i en for hård beskæring på dette tidspunkt.

En grundregel er, at der, hvor du skærer en gren over, kommer der 2-4 nye ud. 

Læs mere: Skal hækken beskæres eller udskiftes? 

7. Beskæring af liguster (Ligustrum vulgare)

En ligusterhæk eller “villakvarters-hæk”, er også blandt de mest brugte hække i Danmark. Ligusterhækken er flot og dekorativ, og en god hæk til folk, der ønsker privatliv grundet dens tætte vækst.

Mange vælger at klippe deres ligusterhæk, for at få et helt skarpt og markant udtryk. Nogle vælger også at lade ligusterhækken gro og stå uklippet, for det lidt mere buskede og vilde udseende. Begge dele er en fantastisk måde at ramme haven ind med en ligusterhæk.

Hvis du vælger at klippe din ligusterhæk, anbefales det, at du gør det to gange pr. sæson; første gang i juni og anden gang i august. For at opnå den bedste forgrening anbefales det, at du klipper ned til ca. halvdelen af den nye tilvækst i toppen.

Dette gøres også selvom hækken ikke har opnået den ønskede højde. Ved denne metode, får du klart det bedste og tætteste slutresultat. Det viser sig også, at den ønskede højde kan nås på samme tid, da en klipning fremmer væksten fremfor at lade hækken gro urørt.

I forhold til hækkens form, gælder her det samme som ved en thujahæk. Hækken skal være bredere for neden og en smule smallere øverst. På den måde undgår man også et lag tungt sne på toppen, der kan ødelægge hækken om vinteren.

Ligusterhækken klippes nemt med en elektrisk hækkeklipper. Hækaffaldet kan du sagtens bruge til kompost i haven.

Beskæring af en ligusterhæk, altså kraftig tilbageskæring eller formning af hækken, skal foregå i marts – maj, da det vil udløse en panik-tilstand i busken. Denne panik tilstand vil få busken til at sætte en masse nye skud fra roden og blive tæt på ny.

Ligesom ved en bøgehæk, bør du fordele beskæringen over flere år. Toppen kan tages det første år sammen med den ene side. Vent derefter et eller to år, så hækken kan nå at blive tæt og grøn igen, før du beskærer den sidste side.

Læs mere: Hækkeklippertest: Her er den absolut bedste hækkeklipper 

8. Beskæring af mahonie (Mahonia aquifolium)

De fleste mahonie sorter har godt af beskæring. Oprette mahonie-sorter bliver mere buskede, hvis du fjerner blomsterstandene så snart blomstringen er slut. Hvis der ikke er blomster i spidsen af de højeste skud, skal du fjerne den øverste roset af blade.

Dette er højest sandsynligt kun nødvendigt i et par sæsoner, hvorefter planten vil tage buskform. Hvis du derimod ønsker at benytte din oprette mahonie som hæk, skal du fjerne de afblomstrede blomsterstande ved bladrosetten mens planten er ung.

På den måde bliver den oprette mahonie mere forgrenet, og den årlige beskæring vil ikke være nødvendig, når først den buskede vækst er etableret. Det anbefales, at beskæring og fjernelse af dødt træ og frostbeskadigede grene gøres i marts – april måned. Foryngelsesbeskæringen kan tage plads i juni måned. 

Kilder: haveabc.dk, plantorama.dk, havenyt.dk

Mest læste artikler