Romantisk hæk af roser

Hegn og hæk

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner roser sig fortrinligt til hække. Der findes endda typer og sorter i alle højder fra de helt lave på omkring 1⁄2 m til høje på 11⁄2-2 m.

Foto: John Norrie

Valget er vigtigt

En rosenhæk skal betragtes og behandles som enhver anden fritvoksende hæk. Det betyder, at den fylder en del i bredden. Der skal være plads til, at de enkelte planter kan udvikle sig frit til begge sider. 

Kraftige roser

Til en rosenhæk bør du altså vælge en type roser, som har en naturlig buskform, og som har blade ned til jorden. Vælg kraftige buketroser (dem med mange blomster på hver stilk) eller busk-roser med behersket vækst.

Ensartet kvalitet

Det er også vigtigt at vælge planter af en ensartet høj kvalitet, så der ikke bliver svage huller i hækken. En kvalitetsrose skal være veludviklet med kraftig rod med trævlerødder og kraftige grene på ca. 30 cm.

Høje: 100-150 cm

Plant omhyggeligt

Jorden skal være godt gennemarbejdet, så rødderne får de bedste betingelser. Den skal være renset for flerårigt rod-ukrudt. Når roserne først er vokset til, er det en bloddryppende affære at luge under dem.

Når du skal plante

Når roserne skal plantes, graves en rende i ca. 30 cm’s dybde, og jorden i bunden vandes og løsnes omhyggeligt. Plant så dybt, at der kommer 5 cm jord over det sted, hvorfra grenene udgår (okulationsstedet). Fyld renden halvt op med jord, træd til og fyld op med vand. Når vandet er sunket, fyldes resten af jorden på.

Roser holder af vand

Den bedste plantetid er fra oktober til december eller i april-maj. Roser i potter kan dog plantes året rundt, undtagen i frost. Roser holder af vand. Navnlig den første vækstsæson og i tørre perioder skal du vande grundigt. Giv 20-40 l pr. m2. Vand på jorden under roserne – ikke på bladene. En grundgødskning i april er i reglen tilstrækkeligt næringstilskud, hvis roserne er plantet i god muldjord. Brug evt. en speciel rosengødning.

Lave: 30-80 cm
Beskæringen er enkel

En rosenhæk kræver langt fra den samme omhyggelige beskæring som de storblomstrede roser. Det er generelt tilstrækkeligt blot at fjerne døde og beskadigede grene samt de vildskud, der måtte komme fra roden under det sted, hvor rod og top mødes. Se på den enkelte plantes form og klip de grene væk, som ikke udgår fra rosens midte. Undgå krydsende grene. Meget lange grene skæres tilbage, så hækken får en harmonisk facon.

Fjern visne blomster

Blomstringstiden igennem skal hækken jævnligt pudses efter for visne blomster, så det smukke indtryk bevares, og planterne ikke bruger kræfter på at udvikle hyben, men i stedet danner nye blomster. Småblomstrede roser, fx “The Fairy”, bliver igen pyntelig, hvis den fejes over med en kost eller en blød løvrive.

Kraftig beskæring hvert fjerde år

Med ca. 4 års mellemrum har rosenhækken godt af en kraftigere beskæring, så planterne forynges. Tynd planterne ud ved at fjerne 1⁄3 af de gamle grene.

Vælg bare rødder

Barrodsroser har den fordel, at de har mere rod med end pottede roser. Planterne kommer hurtigere i gang og bliver kraftigere. Det er dog en forudsætning, at plantningen sker i efteråret, og at planterne ikke har været ude af jorden i ret lang tid.
14 september 2007
Mere om Hegn og hæk

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Hegn og hæk Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10 fascinerende bud på slyngplanter og klatreplanter, som kan gøre den drøm til virkelighed.  

Sådan beskæres de forskellige hække

Hegn og hæk En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige...

Vælg den rigtige hæk til din have

Hegn og hæk En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Få træstolpen til at stå fast

Hegn og hæk Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolperne, og det er virkelig spildt arbejde, hvis stolperne rokker eller rådner efter nogle få år.

Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Hegn og hæk Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er...

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og hæk Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Hegn og hæk Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper og plantetips til alle typer af hække. 

Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

Hegn og hæk En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hegn og hæk Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven....

Flyt rundt med hegn og hæk

Hegn og hæk Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrige blikke. Og så giver de en hyggelig stemning og mulighed for at møblere dine uderum om, når du har lyst

Have med værelser

Hegn og hæk Brug hække og hegn til at lave rum i din have. Det får den til at virke større og mere indbydende.

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hegn og hæk Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

Pilehegn skal passes

Hegn og hæk Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

Flet selv et hegn af levende pil

Hegn og hæk Sæt et levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Jo tidligere du planter, jo bedre rodnet får...

Vinterstiklinger til nye buske

Hegn og hæk Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.