Romantisk hæk af roser

Hegn og hæk

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner roser sig fortrinligt til hække. Der findes endda typer og sorter i alle højder fra de helt lave på omkring 1⁄2 m til høje på 11⁄2-2 m.

Foto: John Norrie

Valget er vigtigt

En rosenhæk skal betragtes og behandles som enhver anden fritvoksende hæk. Det betyder, at den fylder en del i bredden. Der skal være plads til, at de enkelte planter kan udvikle sig frit til begge sider. 

Kraftige roser

Til en rosenhæk bør du altså vælge en type roser, som har en naturlig buskform, og som har blade ned til jorden. Vælg kraftige buketroser (dem med mange blomster på hver stilk) eller busk-roser med behersket vækst.

Ensartet kvalitet

Det er også vigtigt at vælge planter af en ensartet høj kvalitet, så der ikke bliver svage huller i hækken. En kvalitetsrose skal være veludviklet med kraftig rod med trævlerødder og kraftige grene på ca. 30 cm.

Høje: 100-150 cm

Plant omhyggeligt

Jorden skal være godt gennemarbejdet, så rødderne får de bedste betingelser. Den skal være renset for flerårigt rod-ukrudt. Når roserne først er vokset til, er det en bloddryppende affære at luge under dem.

Når du skal plante

Når roserne skal plantes, graves en rende i ca. 30 cm’s dybde, og jorden i bunden vandes og løsnes omhyggeligt. Plant så dybt, at der kommer 5 cm jord over det sted, hvorfra grenene udgår (okulationsstedet). Fyld renden halvt op med jord, træd til og fyld op med vand. Når vandet er sunket, fyldes resten af jorden på.

Roser holder af vand

Den bedste plantetid er fra oktober til december eller i april-maj. Roser i potter kan dog plantes året rundt, undtagen i frost. Roser holder af vand. Navnlig den første vækstsæson og i tørre perioder skal du vande grundigt. Giv 20-40 l pr. m2. Vand på jorden under roserne – ikke på bladene. En grundgødskning i april er i reglen tilstrækkeligt næringstilskud, hvis roserne er plantet i god muldjord. Brug evt. en speciel rosengødning.

Lave: 30-80 cm
Beskæringen er enkel

En rosenhæk kræver langt fra den samme omhyggelige beskæring som de storblomstrede roser. Det er generelt tilstrækkeligt blot at fjerne døde og beskadigede grene samt de vildskud, der måtte komme fra roden under det sted, hvor rod og top mødes. Se på den enkelte plantes form og klip de grene væk, som ikke udgår fra rosens midte. Undgå krydsende grene. Meget lange grene skæres tilbage, så hækken får en harmonisk facon.

Fjern visne blomster

Blomstringstiden igennem skal hækken jævnligt pudses efter for visne blomster, så det smukke indtryk bevares, og planterne ikke bruger kræfter på at udvikle hyben, men i stedet danner nye blomster. Småblomstrede roser, fx “The Fairy”, bliver igen pyntelig, hvis den fejes over med en kost eller en blød løvrive.

Kraftig beskæring hvert fjerde år

Med ca. 4 års mellemrum har rosenhækken godt af en kraftigere beskæring, så planterne forynges. Tynd planterne ud ved at fjerne 1⁄3 af de gamle grene.

Vælg bare rødder

Barrodsroser har den fordel, at de har mere rod med end pottede roser. Planterne kommer hurtigere i gang og bliver kraftigere. Det er dog en forudsætning, at plantningen sker i efteråret, og at planterne ikke har været ude af jorden i ret lang tid.
14. september 2007
Mere om Hegn og hæk

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Hegn og hæk Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Forskellige muligheder for hegn til haven

Hegn og hæk Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Plant en ny hæk nemt og billigt

Hegn og hæk Her er alle de plantetips, du behøver, for at få en smuk og ensartet hæk: plantetidspunkt, vanding og plantemåde. Se også 6 bud på velegnede...

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Hegn og hæk Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10 fascinerende bud på slyngplanter og klatreplanter, som kan gøre den drøm til virkelighed.  

Vinterstiklinger til nye buske

Hegn og hæk Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

Hegn og hæk En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

Hegn og hæk En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.   

Gode grunde til at vente med hækklipning

Hegn og hæk Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe...

Mere om hegnsloven

Hegn og hæk Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og hæk Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelligartet, når det gælder udformning og materialer.

Skal hækken beskæres eller udskiftes?

Hegn og hæk Hække har deres tid, og med årtiers mellemrum skal de have en overhaling. Du må vurdere, om hækken kan bevares med en kraftig tilbageskæring...

Hyggelige havehegn

Hegn og hæk Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Hegn og hæk Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

6 tips til pileflet

Hegn og hæk Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

Flet havens nye pilehegn - gør det selv guide

Hegn og hæk Den store guide til at flette pilehegn. Det skal du bruge. Sådan lægger du grenene i blød, og sådan klipper og presser du dit ny pilehegn.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.