Plant en ny hæk nemt og billigt

Hegn og hæk

Her er alle de plantetips, du behøver, for at få en smuk og ensartet hæk: plantetidspunkt, vanding og plantemåde. Se også 6 bud på velegnede planter til hækken.

Foto: iStock

Sådan får du en ny hæk billigst

Den nemmeste og billigste vej til en ny hæk er at plante barrodede hækplanter i vinterhalvåret. Barrodede planter har ingen jord omkring rødderne til at beskytte mod udtørring, og derfor skal de plantes, mens de ikke har blade, der fordamper vand. S
Stedsegrønne hække som taks og thuja plantes bedst i august-september eller i maj.

Planterne skal have samme størrelse

Hækplanter fås i flere størrelser, men ofte indhenter de mindre ret hurtigt de større. Det vigtige er, at alle planter har samme størrelse. Uanset størrelsen plantes 4-5 planter pr. kvadratmeter.

Samme forhold til alle planter

Tænk over hækkens placering - den skal helst blive pæn og ensartet i hele sin længde. Det forudsætter, at jord- og lysforhold er ens for alle planterne. Der er forskel på, hvilke forhold de forskellige hækplanter behøver, men i etableringsfasen er det vigtigt, at de har optimal adgang til lys, vand og næring.

Hækken skal være lige

Det er vigtigt for helhedsindtrykket, at en lige hæk er helt lige. Spænd en snor ud, og grav en rende, der præcist følger snoren. Et spadestiks dybde og lige så bredt er normalt passende, men hvis jorden er hård og stiv, bør den løsnes i bunden af renden.
   
Læs også: sådan beskærer du æbletræer for at få den bedste høst

Nemmest at være to om at plante hæk

Så er tiden inde til at plante hækplanterne. Et arbejde det er nemmest at være to om. Den ene kan holde planten, mens den anden fylder jord i renden. Planternes rødder stritter i alle retninger, men du må ikke bøje dem for at tvinge dem på plads i renden. Det er bedre at studse dem let med en beskæresaks, så de kan være der.

Tag en plante ad gangen

Husk, at barrodede planter er følsomme over for udtørring, så tag kun én plante ud af posen ad gangen, og lad aldrig planterne ligge ubeskyttede på jorden. Mål ud, så afstanden fra plante til plante bliver den samme hver gang, og plant i samme dybde, som planterne før har stået.

Vand nyplantet hæk grundigt

Fyld løs jord omkring planterne, og træd let til. Lad være med at fylde renden helt op med jord, så er det nemmere at vande. Vand grundigt efter plantning.

Gode plantetips

  • Undgå andre planter 1 m fra hækken.
  • Fjern alt ukrudt før plantning og regelmæssigt efter plantning.
  • Hold græsplænen på mindst 20 cm's afstand af hækken.

Hvilken hæk skal du vælge?

  • Liguster er næsten stedsegrøn, tåler let skygge og foretrækker let jord.
  • Navr er ret åben, men hurtigtvoksende, tåler vind og svær jord.
  • Avnbøg har brunt løv om vinteren, tåler vind og let skygge og trives i fugtig jord.
  • Bøg har brunt løv om vinteren, tåler vind og let skygge og foretrækker let jord.
  • Kirsebærkornel er løvfældende og blomstrende, tåler vind og holder af sol og let jord.
  • Forsytia er løvfældende og blomstrende, behøver sol og trives i alle jordtyper.
14 september 2017
Mere om Hegn og hæk

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Hegn og hæk Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10 fascinerende bud på slyngplanter og klatreplanter, som kan gøre den drøm til virkelighed.  

Sådan beskæres de forskellige hække

Hegn og hæk En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige...

Vælg den rigtige hæk til din have

Hegn og hæk En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Få træstolpen til at stå fast

Hegn og hæk Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolperne, og det er virkelig spildt arbejde, hvis stolperne rokker eller rådner efter nogle få år.

Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Hegn og hæk Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er...

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og hæk Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Hegn og hæk Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper og plantetips til alle typer af hække. 

Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

Hegn og hæk En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hegn og hæk Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven....

Flyt rundt med hegn og hæk

Hegn og hæk Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrige blikke. Og så giver de en hyggelig stemning og mulighed for at møblere dine uderum om, når du har lyst

Have med værelser

Hegn og hæk Brug hække og hegn til at lave rum i din have. Det får den til at virke større og mere indbydende.

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hegn og hæk Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

Pilehegn skal passes

Hegn og hæk Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

Flet selv et hegn af levende pil

Hegn og hæk Sæt et levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Jo tidligere du planter, jo bedre rodnet får...

Vinterstiklinger til nye buske

Hegn og hæk Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.