Plant en ny hæk nemt og billigt

Hegn og hæk

Når du vælger barrodede planter, kan du plante hækken i vintermånederne, og det er både nemt og billigt. Liguster, Navr og Avnbøg er eksempelvis gode hækplanter. Det er nemmest, hvis I er to om arbejdet.


Sådan får du en ny hæk billigst

Den nemmeste og billigste vej til en ny hæk er at plan-
te barrodede hækplanter i vinterhalvåret. Barrodede planter har ingen jord omkring rødderne til at beskytte mod udtørring, og derfor skal de plantes, mens de ikke har blade, der fordamper vand. Stedsegrønne hække som taks og thuja plantes bedst i august-september eller i maj.

Planterne skal have samme størrelse
Hækplanter fås i flere størrelser, men ofte indhenter de mindre ret hurtigt de større. Det vigtige er, at alle planter har samme størrelse. Uanset størrelsen plantes 4-5 planter pr. m.

Kræver ens forhold
Tænk over hækkens placering - den skal helst blive pæn og ensartet i hele sin længde. Det forudsætter, at jord- og lysforhold er ens for alle planterne. Der er forskel på, hvilke forhold de forskellige hækplanter behøver, men i etableringsfasen er det vigtigt, at de har optimal adgang til lys, vand og næring.

Hækken skal være lige
Det er vigtigt for helhedsindtrykket, at en lige hæk er helt lige. Spænd en snor ud, og grav en rende, der præcist følger snoren. Et spadestiks dybde og lige så bredt er normalt passende, men hvis jorden er hård og stiv, bør den løsnes i bunden af renden.

Nemmest hvis I er to
Så er tiden inde til at plante hækplanterne. Et arbejde det er nemmest at være to om. Den ene kan holde planten, mens den anden fylder jord i renden. Planternes rødder stritter i alle retninger, men du må ikke bøje dem for at tvinge dem på plads i renden. Det er bedre at studse dem let med en beskæresaks, så de kan være der.

Tag en plante ad gangen
Husk, at barrodede planter er følsomme over for udtørring, så tag kun én plante ud af posen ad gangen, og lad aldrig planterne ligge ubeskyttede på jorden. Mål ud, så afstanden fra plante til plante bliver den samme hver gang, og plant i samme dybde, som planterne før har stået.

Vand grundigt
Fyld løs jord omkring planterne, og træd let til. Lad være med at fylde renden helt op med jord, så er det nemmere at vande. Vand grundigt efter plantning.

Gode tips
  • Undgå andre planter 1 m fra hækken.
  • Fjern alt ukrudt før plantning og regelmæssigt efter plantning.
  • Hold græsplænen på mindst 20 cm's afstand af hækken.

Hvilken hæk skal du vælge

  • Liguster er næsten stedsegrøn, tåler let skygge og foretrækker let jord.
  • Navr er ret åben, men hurtigtvoksende, tåler vind og svær jord.
  • Avnbøg har brunt løv om vinteren, tåler vind og let skygge og trives i fugtig jord.
  • Bøg har brunt løv om vinteren, tåler vind og let skygge og foretrækker let jord.
  • Kirsebærkornel er løvfældende og blomstrende, tåler vind og holder af sol og let jord.
  • Forsytia er løvfældende og blomstrende, behøver sol og trives i alle jordtyper.
8 september 2010
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

0

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

0

Få gavn af hegnsloven, når du skal sætte et nyt hegn op

Når der skal nyt hegn omkring grunden, er det en god idé at tage naboerne med på råd og – i tilfælde af uenighed – ty til hegnsloven.

0

Sådan “bøjer" du hegnsloven

De allerfleste naboer kan heldigvis blive enige om, hvordan hegnet i skellet skal se ud. Er I uenige, træder hegnsloven i kraft – suppleret...

1

Et nyt hegn i skellet kræver forståelse og godt naboskab

Naboskabet bliver nemt sat på prøve, når det skal besluttes, hvad der skal stå i skellet. Som udgangspunkt bør begge parter tænke på, at...

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.