Pilehegn skal passes

Hegn og hæk
Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.
Pas godt på dit pilehegn - så holder det længere
Pas godt på dit pilehegn - så holder det længere Foto: istockphoto
Flere og flere pilehegn rejser sig skærmende og pyntelige i vore haver. Nogle holder af de livskraftige levende hegn med saftige grønne skud. Andre ynder den rustikke charme, der karakteriserer de “døde” hegn af afskårne pilestokke, som ikke kan vokse mere. Uanset type holder hegnet længere, hvis du vedligeholder det. Det døde hegn skal overfladebehandles, og det levende skal passes med klipning og trimning af skuddene, hvis du vil have det til at udvikle sig på en bestemt måde.

Det levende hegn

Hvis skuddene på det flettede hegn ikke holdes nede, vil hegnet med tiden blive helt tæt og mønsteret svækkes og forsvinde. Pil hører ikke til blødertypen, så det kan beskæres, som du synes.

Klippes sideskud væk om vinteren, vil hegnet skyde til foråret fra det oprindelige rudemønster, og hegnet bliver ikke så vildtvoksende. Griber du til saksen om sommeren, så skån nogle spæde blade på hvert skud, så hegnet kan vokse videre.

Levende hegn kan blive angrebet af sygdomme, larver og biller. I de fleste tilfælde behøver du ikke foretage dig noget. Du kan dog fjerne syge blade og brænde dem, så smitten ikke spredes.

Pilebyg, tlf. 98962071

Beskyt det “døde” hegn

De såkaldte døde hegn vokser ikke, og de bliver ikke spist af insekter. Men vil du undgå, at hegnet forfalder for hurtigt, kan du tilføre det næring og modstandskraft med træbeskyttelse, som man gør med husets træværk.

Hegnet kan beskyttes mod råd og svamp og tilføres olie, så det bliver vandafvisende og ikke tørrer ud. Gør op, om du vil undgå opløsningsmidler i det, du behandler med. Det er sund fornuft, hvis hegnet står op ad køkkenhaven eller børnenes sandkasse.

Der er næsten lige så mange råd om, hvad hegnet kan vedligeholdes med, som der er forhandlere og producenter. Nogle anbefaler grundingsolie, som man bruger til træmøbler. Andre en blanding af terpentin og linolie, som atter andre fraråder.

Alle kan blive enige om, at det er nemmest at sprøjte beskyttelsen på, for på den måde kommer man helt ind i flethegnets kroge. Der er også bred enighed om, at du bør vælge et produkt med fungicid, der er et råd- og svampedræbende middel, hvis du vil beskytte hegnet mod råd og svamp. Fungiciderne kan ikke kun forhindre, de kan også bekæmpe et allerede opstået svampeangreb.

Fungicider findes i flere af de grundingsolier og træbeskyttelser, man kan købe hos farvehandleren. Men også i produkter uden opløsningsmidler.

Ikke rå linolie

Giv aldrig det døde hegn ren rå linolie. Det er det rene guf for råd og svampesporer. Og sørg for, at et nyflettet hegn tørrer nogle uger, før du begynder behandlingen, som kan gentages en gang om året, eller som du synes.

Sørg også for at reparere hegnet, hvis det får skader i fx en storm, eller hvis nogle grene knækkes af en fodbold. Og nyd så den naturlige patina, som hegnet får af sol, vind og regnvand.

De rigtige materialer
Hvad enten du vælger et levende eller dødt hegn, betaler det sig at købe materialer i en god kvalitet. Danske pilehegn og -stokke ligger normalt i den gode ende. Du kan selv lave og opsætte hegnet, men du kan også betale en leverandør for at gøre arbejdet. En hurtig internetsøgning giver et væld af producenter og forhandlere.

Pilestokkene
Mange importerede pilestokke til døde hegn er kun et år gamle. Det samme gælder færdige hegnsfag. De klarer sjældent en kraftig storm. Betal lidt mere, og få et solidere hegn, hvis det skal stå længe, råder flere eksperter. Levetiden ser cirka sådan ud: 1-års pilestokke 2-5 år 2-års pilestokke 7-9 år 3-års pilestokke minimum 10 år.
  Stolperne
Forskellige producenter anbefaler forskellige træsorter til stolper, men uanset hvad skal kvaliteten være høj, når træet har jordkontakt. Trykimprægnerede stolper af fyrretræ og sibirsk lærk samt sibirsk lærk og egetræ, der har fået en form for beskyttelse (fx gammeldags trætjære), anvendes ofte pga. levetiden.


7 april 2005
0

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10...

0

Sådan beskæres de forskellige hække

En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige...

0

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

0

Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er...

4

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

1

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper...

1

Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.

1

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven....

4

Flyt rundt med hegn og hæk

Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrig...

0

Have med værelser

Brug hække og hegn til at lave rum i din have. Det får den til at virke større og mere indbydende.

0

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

1

Flet selv et hegn af levende pil

Sæt et levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Jo tidligere du planter, jo bedre rodnet får...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.