Pæn hæk året rundt

Hegn og hæk

Hække ser havens væsentligste elementer. Derfor er det vigtigt, at de fungerer godt hele året. De skal være smukke og tætte – også om vinteren. Efteråret er et godt tidspunkt at plante nye hække.

Vælg rigtigt fra start

Mange foretrækker en klippet hæk. Den er nem at holde på begrænset plads i bredden, og den er tæt helt op i den færdige højde på oftest 180 cm.Andre ønsker at slippe for arbejdet med en eller to årlige klipninger og vælger en mere buskformet hæk. Den kræver imidlertid god plads i bredden, den bliver noget tyndere i toppen, og den skal også passes med beskæring og foryngelse bare ikke på helt så faste tidspunkter.

Vælg efter havens størrelse

Valget afgøres af smag og behag, af grundens størrelse og af praktiske hensyn. Fx kan en klippet hæk plantes helt ud til fortovet, mens en uklippet hæk skal plantes 1-2 m inde på egen grund.


Hække i alle højder

Hækplanter sælges oftest barrodede (uden jord). De kan købes i forskellige højder. De laveste er de billigste. De er selvfølgelig længere tid om at nå den ønskede højde, men til gengæld får de hurtigere fat og klarer sig bedre gennem en tørkeperiode. Helt store hækplanter sælges i potter eller med klump. I dag kan det lade sig gøre at plante en færdig 180 cm høj hæk.

Plant efterår eller tidlig forår

Det bedste plantetidspunkt er her i efteråret eller i det tidlige forår, når planterne er i deres hvileperiode.
En hæk skal – bogstaveligt talt – plantes snorlige. Begynd med at spænde en stram snor ud mellem de punkter, som hækken skal forbinde. Grav derefter en rende i et spadestiks dybde og løsn jorden i bunden af renden. Til klumpplanter skal renden være så bred, at der er ca. 10 cm luft på hver side af klumpen.

Sådan planter du

Anbring planterne – tre til fire pr. løbende meter alt efter størrelse – i samme dybde, som de stod i på planteskolen. Rødderne må ikke bøjes opad, kort dem hellere af, hvis de er for lange. Fyld renden op med løs jord efterhånden. Tryk jorden i renden sammen med fødderne, så overfladen er ca. 5 cm lavere end den omgivende jord.

Vand rigeligt

Kontroller, at planterne stadig står lige. Vand rigeligt, gerne ad flere gange, inden renden fyldes helt op.

Gødning er vigtig

En nyplantet hæk kræver ikke den store pasning. Vand flittigt i tørre perioder og giv et par gange gødning, så hækken kommer godt i gang. 40-50 g NPK-gødning pr. løbende meter i maj-juni og august-september er passende. Husk også at gøde i de kommende mange år.

Fjern sideskud

Hold på formerne ved at klippe lange sideskud ind, men undlad at klippe i toppen, før hækken har nået sin færdige højde. En udvokset hæk holdes i en bredde af 40-50 cm i bunden og 30-40 cm i toppen. Så kommer der lys til hele fladen, og hækken holdes tæt også nede ved jorden. Sørg for mindst en meters afstand til andre buske, så er det også nemmere at klippe hækken. Undgå, at træer skygger for meget for hækken.

Husk klipningen

Løvfældende hække som fx bøg klippes bedst i juni, eventuelt med en studsning senere på sommeren, hvis den begynder at se for lodden ud.

Stedsegrønne hække

Stedsegrønne hække som thuja og taks klippes kun én gang om året, gerne i august, så de nye skud får tid til at modnes, inden frosten sætter ind.

Fritvoksende hække

En fritvoksende hæk plantes på helt samme måde som en klippet hæk. Pasningen de første år er også fuldstændig den samme. Med en fritvoksende hæk er man mindre bundet af klippetidspunkterne, men klippes skal den alligevel. Hvert tredje eller fjerde år bør planterne forynges ved udtynding af de ældste grene. Fjern dem helt lige i jordoverfladen.

Fast hegn eller vægge

Et fast hegn eller en vægflade kan vinterforskønnes med selvhæftende planter som vedbend eller klatrehortensie. Den første er stedsegrøn, den anden står med dekorative, visne blomsterstande det meste af vinteren, indtil de meget tidligt afløses af lysegrønne bladknopper.

En håndfuld muligheder

Bøg (Fagus sylvatica) Ikke meget overgår en velplejet bøgehæk, når den står i sin kanelbrune vinterdragt og lyser op blandt stedsegrønne og nøgne træer og buske.

Thuja (Thuja occidentalis) er stedsegrøn Sorten "Brabant" har en bekvem, søjleformet vækst og en meget fin farve.

Taks (Taxus baccata) har en dyb mørkegrøn farve og er stedsegrøn. Den er nem at holde i den form, du ønsker, da den sætter nye skud også på gamle grene.

Laurbærkirsebær (Prunus laurocerasus) har blanke, mørkegrønne blade hele året. Den tåler fint at blive beskåret om nødvendigt, men findes i øvrigt i flere sorter med højder
fra en til to meter.

Myrtegedeblad (Lonicera nitida) er en lav, tætgrenet, stedsegrøn busk, som beholder sine purpursorte bær det
meste af vinteren.
17 september 2009
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

0

Få gavn af hegnsloven, når du skal sætte et nyt hegn op

Når der skal nyt hegn omkring grunden, er det en god idé at tage naboerne med på råd og – i tilfælde af uenighed – ty til hegnsloven.

0

Sådan “bøjer" du hegnsloven

De allerfleste naboer kan heldigvis blive enige om, hvordan hegnet i skellet skal se ud. Er I uenige, træder hegnsloven i kraft – suppleret...

1

Et nyt hegn i skellet kræver forståelse og godt naboskab

Naboskabet bliver nemt sat på prøve, når det skal besluttes, hvad der skal stå i skellet. Som udgangspunkt bør begge parter tænke på, at...

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse...

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.