Sådan får du en pæn hæk året rundt

Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper og plantetips til alle typer af hække. 


<!– Foto: Garden Picture Library–>

Klippet eller buskformet hæk?

Mange foretrækker en klippet hæk. Den er nem at holde på begrænset plads i bredden, og den er tæt helt op i den færdige højde på oftest 180 cm.
Andre ønsker at slippe for arbejdet med en eller to årlige klipninger og vælger en mere buskformet hæk. Den kræver imidlertid god plads i bredden, den bliver noget tyndere i toppen, og den skal også passes med beskæring og foryngelse bare ikke på helt så faste tidspunkter.

Læs også: Hækkeklipning – hvornår skal hækken klippes?

Vælg hæk efter havens størrelse

Valget afgøres af smag og behag, af grundens størrelse og af praktiske hensyn. Fx. kan en klippet hæk plantes helt ud til fortovet, mens en uklippet hæk skal plantes 1-2 m inde på egen grund.

Hække i alle højder

Hækplanter sælges oftest barrodede (uden jord). De kan købes i forskellige højder. De laveste er de billigste. De er selvfølgelig længere tid om at nå den ønskede højde, men til gengæld får de hurtigere fat og klarer sig bedre gennem en tørkeperiode. Helt store hækplanter sælges i potter eller med klump. I dag kan det lade sig gøre at plante en færdig 180 cm høj hæk.

Plant efterår eller tidlig forår

Det bedste plantetidspunkt er i efteråret eller i det tidlige forår, når planterne er i deres hvileperiode.

En hæk skal – bogstaveligt talt – plantes snorlige. Begynd med at spænde en stram snor ud mellem de punkter, som hækken skal forbinde. Grav derefter en rende i et spadestiks dybde og løsn jorden i bunden af renden. Til klumpplanter skal renden være så bred, at der er ca. 10 cm luft på hver side af klumpen.

Sådan planter du

Anbring planterne – tre til fire pr. løbende meter alt efter størrelse – i samme dybde, som de stod i på planteskolen. Rødderne må ikke bøjes opad, kort dem hellere af, hvis de er for lange. Fyld renden op med løs jord efterhånden. Tryk jorden i renden sammen med fødderne, så overfladen er ca. 5 cm lavere end den omgivende jord.

Vand hækken rigeligt

Kontroller, at planterne stadig står lige. Vand rigeligt, gerne ad flere gange, inden renden fyldes helt op.

Gødning er vigtig

En nyplantet hæk kræver ikke den store pasning. Vand flittigt i tørre perioder og giv et par gange gødning, så hækken kommer godt i gang. 40-50 g NPK-gødning pr. løbende meter i maj-juni og august-september er passende. Husk også at gøde i de kommende mange år.

Læs også: Det ved du (måske) ikke om gødning

Fjern sideskud på hæken

Hold på formerne ved at klippe lange sideskud ind, men undlad at klippe i toppen, før hækken har nået sin færdige højde. En udvokset hæk holdes i en bredde af 40-50 cm i bunden og 30-40 cm i toppen. Så kommer der lys til hele fladen, og hækken holdes tæt også nede ved jorden. Sørg for mindst en meters afstand til andre buske, så er det også nemmere at klippe hækken. Undgå, at træer skygger for meget for hækken.

Husk klipningen

Løvfældende hække som fx bøg klippes bedst i juni, eventuelt med en studsning senere på sommeren, hvis den begynder at se for lodden ud.

Klipning af stedsegrønne hække

Stedsegrønne hække som thuja og taks klippes kun én gang om året, gerne i august, så de nye skud får tid til at modnes, inden frosten sætter ind.

Plantning af fritvoksende hække

En fritvoksende hæk plantes på helt samme måde som en klippet hæk. Pasningen de første år er også fuldstændig den samme. Med en fritvoksende hæk er man mindre bundet af klippetidspunkterne, men klippes skal den alligevel. Hvert tredje eller fjerde år bør planterne forynges ved udtynding af de ældste grene. Fjern dem helt lige i jordoverfladen.

Vedbend eller klatrehortensia

Et fast hegn eller en vægflade kan vinterforskønnes med selvhæftende planter som vedbend eller klatrehortensie. Den første er stedsegrøn, den anden står med dekorative, visne blomsterstande det meste af vinteren, indtil de meget tidligt afløses af lysegrønne bladknopper.

5 forskellige hækketypper

1. Bøg (Fagus sylvatica)

Ikke meget overgår en velplejet bøgehæk, når den står i sin kanelbrune vinterdragt og lyser op blandt stedsegrønne og nøgne træer og buske.

2. Thuja (Thuja occidentalis)

Thuja er stedsegrøn. Sorten “Brabant” har en bekvem, søjleformet vækst og en meget fin farve.

3. Taks (Taxus baccata)

Taks har en dyb mørkegrøn farve og er stedsegrøn. Den er nem at holde i den form, du ønsker, da den sætter nye skud også på gamle grene.

4. Laurbærkirsebær (Prunus laurocerasus)

Laurbærkirsebær har blanke, mørkegrønne blade hele året. Den tåler fint at blive beskåret om nødvendigt, men findes i øvrigt i flere sorter med højder
fra en til to meter.

5. Myrtegedeblad (Lonicera nitida)

Myntegedeblad er en lav, tætgrenet, stedsegrøn busk, som beholder sine purpursorte bær det meste af vinteren.

Mest læste artikler