Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Hegn og hæk

Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er godt at kende, hvis du ønsker dig en velnæret have. Fx er læforholdene vigtige, og her kan du med fordel bruge naturens eget læhegn: hæk og buskads.

Foto: Kerstin Engstrand

Beskyt dine vækster mod vinden

Det er oftest vinden, du skal beskytte dine vækster mod - ikke sol eller kulde. Gode læforhold kan skabes på mange måder. Undersøg først forholdene i haven. Stik en fugtig finger i vejret og mærk efter, hvorfra vinden kommer. Den side, som føles kold, er vindsiden. Nu kan du kigge dig omkring, hvor du står og observere, om du også kan se vindens indflydelse på planter og træer. Gentag øvelsen i resten af haven.

Hække og buskadser skaber læ

De bedste læforhold skaber naturen selv, fordi vinden fordeles i det tætte grenværk i hække og buskadser. Vinter- og forårsvinde trækker iskolde spor ind i din have – oftest fra nord. Forskellen i effekt mellem vintervinde fra nord eller syd kan være helt op til minus 20° til den kolde side. Derfor er det vigtigt at anlægge et læhegn eller beplantning, der kan blive mindst 180 cm og gerne 2 m højt.

Uklippet hæk giver jævn læ

En tæt hæk af for eksempel buksbom giver god læ lige omkring hækken, mens en uklippet hæk eller måske endda et buskads af forskellige grønne vækster giver jævnt læ over et større område.

Læs også: De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Sørg for rigelig plads til den uklippede hæk

En uklippet hæk kræver mere plads end den traditionelle. Regn med, at hækken bliver mindst lige så bred, som den bliver høj. Der skal være mindst 1 m fra plantestedet til fortovets begyndelse, hvis du vil undgå problemer og risikere at blive tvunget til at gå i gang med hækkesaksen for at sikre passage på fortovet.

Vær opmærksom på reglerne

Planter du en uklippet hæk i skel, skal du være enig med naboen om, at hækken skal have plads til at udvikle sig smukt. Hvis der plantes andre buske og træer tæt på hækken på den ene eller anden side, går det galt.

Hækken skal være vindstærk

Vælg gerne vindstærke arter. Sikr dig for eksempel, at knopper og blade skal kunne tåle den udtørring, som oftest sker om foråret med frost i jorden og høj sol.

Læs også: Bambus - vælg den rigtige, så du undgår den blomstrer

Højbede giver frodigere have

Højbede med planter og blomster er den enkleste genvej til en frodigere have. At anlægge et højbed er også en smart og hurtig måde at dræne jorden på. For at give disse fordele skal du lægge mindst 15-20 cm mere jord på end niveauet i de øvrige omgivelser. Virkningen vil du især bemærke om foråret. Den ophøjede jord bliver hurtigere varm. Dermed vil højbedet også være stedet, hvor du først ser blomstrende erantis, krokus, vintergækker og andre løgvækster.

Behold grundens skråninger

Hvis du har en grund med niveauforskelle, så behold grundens skråninger og skrænter. Skrånende arealer er naturligt veldrænede, og hældninger gør også, at sne og frost forsvinder hurtigere.

Vin, bambus og løgvækster trives på skråninger

Vin trives på skråninger, da dens rødder kræver en god jorddybde. Det er helt normalt, at gamle vinstokke har rødder, der fører 8-11 meter ned i jorden. Det betyder, at der sjældent er behov for at ekstra-vande vin, når den har etableret sig. Også bambus og løgvækster trives godt på skrænter eller skråninger.

Læs også: Skal hækken beskæres eller udskiftes?

Sten lagrer varme

Sten, i form af store enkeltplacerede sten, sten i grupper eller deciderede stensætninger, opmagasinerer varme i løbet af dagen og afgiver den i løbet af natten. Det er specielt smart at plante fersken og vin op mod en stensætning.

Kaktus og stenbedsplanter plantes ved solitær-sten

Et andet tip er at plante tæt ved store solitær-sten. Her trives for eksempel diverse kaktus og stenbedsplanter. Dæk jorden med sandfarvede sten eller perlegrus, og du slår to fluer med et smæk. Du får middelhavslyset, når solen reflekteres i stenene, og stenene holder på fugten i jorden.

Vinden skal kunne komme igennem læhegnet

Et læhegn må helst ikke blive for tæt. Vinden må kunne komme igennem. Et stakit af for eksempel pil er smukt, hurtigt at etablere og vedligeholdelsesfrit. Det kan kombineres med klatrende klematis, der også er hurtige at etablere i haven. Et andet alternativ er et lavt stakit, som afsluttes med et espalier, hvor klatreplanter kan få lov at slå deres rødder.

Jorden skal helst være veldrænet

Det er yderst få planter, som holder af konstant fugtig jord. Hovedparten af de mere eksotiske vækster foretrækker helt klart en veldrænet jord. Lav din egen jordforbedring med groft grus og/eller muldjord i en dybde på ca. 50 cm. Er dele af din have altid fugtige, er det en god ide at lægge dræneringsslanger i jorden, så vandet kan trække væk.

25 marts 2013
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

0

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

0

Få gavn af hegnsloven, når du skal sætte et nyt hegn op

Når der skal nyt hegn omkring grunden, er det en god idé at tage naboerne med på råd og – i tilfælde af uenighed – ty til hegnsloven.

0

Sådan “bøjer" du hegnsloven

De allerfleste naboer kan heldigvis blive enige om, hvordan hegnet i skellet skal se ud. Er I uenige, træder hegnsloven i kraft – suppleret...

1

Et nyt hegn i skellet kræver forståelse og godt naboskab

Naboskabet bliver nemt sat på prøve, når det skal besluttes, hvad der skal stå i skellet. Som udgangspunkt bør begge parter tænke på, at...

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...