Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Hegn og hæk

Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er godt at kende, hvis du ønsker dig en velnæret have. Fx er læforholdene vigtige, og her kan du med fordel bruge naturens eget læhegn: hæk og buskads.

Foto: Kerstin Engstrand

Beskyt dine vækster mod vinden

Det er oftest vinden, du skal beskytte dine vækster mod - ikke sol eller kulde. Gode læforhold kan skabes på mange måder. Undersøg først forholdene i haven. Stik en fugtig finger i vejret og mærk efter, hvorfra vinden kommer. Den side, som føles kold, er vindsiden. Nu kan du kigge dig omkring, hvor du står og observere, om du også kan se vindens indflydelse på planter og træer. Gentag øvelsen i resten af haven.

Hække og buskadser skaber læ

De bedste læforhold skaber naturen selv, fordi vinden fordeles i det tætte grenværk i hække og buskadser. Vinter- og forårsvinde trækker iskolde spor ind i din have – oftest fra nord. Forskellen i effekt mellem vintervinde fra nord eller syd kan være helt op til minus 20° til den kolde side. Derfor er det vigtigt at anlægge et læhegn eller beplantning, der kan blive mindst 180 cm og gerne 2 m højt.

Uklippet hæk giver jævn læ

En tæt hæk af for eksempel buksbom giver god læ lige omkring hækken, mens en uklippet hæk eller måske endda et buskads af forskellige grønne vækster giver jævnt læ over et større område.

Læs også:

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven....

Sørg for rigelig plads til den uklippede hæk

En uklippet hæk kræver mere plads end den traditionelle. Regn med, at hækken bliver mindst lige så bred, som den bliver høj. Der skal være mindst 1 m fra plantestedet til fortovets begyndelse, hvis du vil undgå problemer og risikere at blive tvunget til at gå i gang med hækkesaksen for at sikre passage på fortovet.

Vær opmærksom på reglerne

Planter du en uklippet hæk i skel, skal du være enig med naboen om, at hækken skal have plads til at udvikle sig smukt. Hvis der plantes andre buske og træer tæt på hækken på den ene eller anden side, går det galt.

Hækken skal være vindstærk

Vælg gerne vindstærke arter. Sikr dig for eksempel, at knopper og blade skal kunne tåle den udtørring, som oftest sker om foråret med frost i jorden og høj sol.

Læs også:

Ørentviste - sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du...

Højbede giver frodigere have

Højbede med planter og blomster er den enkleste genvej til en frodigere have. At anlægge et højbed er også en smart og hurtig måde at dræne jorden på. For at give disse fordele skal du lægge mindst 15-20 cm mere jord på end niveauet i de øvrige omgivelser. Virkningen vil du især bemærke om foråret. Den ophøjede jord bliver hurtigere varm. Dermed vil højbedet også være stedet, hvor du først ser blomstrende erantis, krokus, vintergækker og andre løgvækster.

Behold grundens skråninger

Hvis du har en grund med niveauforskelle, så behold grundens skråninger og skrænter. Skrånende arealer er naturligt veldrænede, og hældninger gør også, at sne og frost forsvinder hurtigere.

Vin, bambus og løgvækster trives på skråninger

Vin trives på skråninger, da dens rødder kræver en god jorddybde. Det er helt normalt, at gamle vinstokke har rødder, der fører 8-11 meter ned i jorden. Det betyder, at der sjældent er behov for at ekstra-vande vin, når den har etableret sig. Også bambus og løgvækster trives godt på skrænter eller skråninger.

Læs også:

Pilehegn skal passes

Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

Sten lagrer varme

Sten, i form af store enkeltplacerede sten, sten i grupper eller deciderede stensætninger, opmagasinerer varme i løbet af dagen og afgiver den i løbet af natten. Det er specielt smart at plante fersken og vin op mod en stensætning.

Kaktus og stenbedsplanter plantes ved solitær-sten

Et andet tip er at plante tæt ved store solitær-sten. Her trives for eksempel diverse kaktus og stenbedsplanter. Dæk jorden med sandfarvede sten eller perlegrus, og du slår to fluer med et smæk. Du får middelhavslyset, når solen reflekteres i stenene, og stenene holder på fugten i jorden.

Vinden skal kunne komme igennem læhegnet

Et læhegn må helst ikke blive for tæt. Vinden må kunne komme igennem. Et stakit af for eksempel pil er smukt, hurtigt at etablere og vedligeholdelsesfrit. Det kan kombineres med klatrende klematis, der også er hurtige at etablere i haven. Et andet alternativ er et lavt stakit, som afsluttes med et espalier, hvor klatreplanter kan få lov at slå deres rødder.

Jorden skal helst være veldrænet

Det er yderst få planter, som holder af konstant fugtig jord. Hovedparten af de mere eksotiske vækster foretrækker helt klart en veldrænet jord. Lav din egen jordforbedring med groft grus og/eller muldjord i en dybde på ca. 50 cm. Er dele af din have altid fugtige, er det en god ide at lægge dræneringsslanger i jorden, så vandet kan trække væk.

25 marts 2013
Mere om Hegn og hæk

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Hegn og hæk Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10 fascinerende bud på slyngplanter og klatreplanter, som kan gøre den drøm til virkelighed.  

Sådan beskæres de forskellige hække

Hegn og hæk En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige...

Vælg den rigtige hæk til din have

Hegn og hæk En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Få træstolpen til at stå fast

Hegn og hæk Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolperne, og det er virkelig spildt arbejde, hvis stolperne rokker eller rådner efter nogle få år.

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og hæk Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Hegn og hæk Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper...

Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

Hegn og hæk En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hegn og hæk Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven....

Flyt rundt med hegn og hæk

Hegn og hæk Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrig...

Have med værelser

Hegn og hæk Brug hække og hegn til at lave rum i din have. Det får den til at virke større og mere indbydende.

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hegn og hæk Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

Pilehegn skal passes

Hegn og hæk Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

Flet selv et hegn af levende pil

Hegn og hæk Sæt et levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Jo tidligere du planter, jo bedre rodnet får planterne. Du kan enten selv skære pilen eller købe den og så flette hegnet selv. Der er mange måder at flette et pilehegn på – her får du vores udførlige guide til, hvordan du kan gøre.

Vinterstiklinger til nye buske

Hegn og hæk Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Hegn og hæk Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.