Drop de færdigkøbte hegn – lav et naturhegn af kvas, pil eller slyngplanter

Byg selv et kvashegn, et levende hegn af pil, et stengærde eller et hegn af slyngplanter. Find byggevejledning og tips til vedligeholdelse her.

Naturhegn: Kvashegn, levende hegn, stengærde, slyngplanter

Skal hegnet sørge for læ, eller er dets primære funktion at holde rådyrene ude eller hunden inde? Skal hegnet virke naturligt i haven, eller skal det skabe brud? Skal det kunne klare sig uden vedligeholdelse, eller er det i orden at bruge tid på at passe hegnet? Ligegyldigt hvad er her en oversigt over typer af naturhegn, som du selv kan bygge. Du finder også en nem byggevejledning samt tips til vedligeholdelse.

Find det hegn, der passer dig bedst

Kvashegn
Levende hegn af pil
Stengærde
Hegn af slyngplanter


Kvashegn

kvashegn
Foto: Getty Images

Kvashegn er blevet brugt helt fra gammel tid – måske fordi det er en ret effektiv måde at rydde op i haven på.

Kvashegn består af afskårne grene, kviste, hø og andet grønt affald fra haven. I stedet for at smide det i kompostbunken kan du presse det sammen mellem lodrette pæle og skabe et hegn. Kvashegn er brede hegn og kræver plads. Til gengæld giver du husly til pindsvin, fugle og insekter, som gerne flytter ind imellem grenene.

Sådan bygger du et kvashegn

  1. Bank to rækker pæle ned i jorden. Pælene skal stå med en meter mellem hver pæl og en afstand mellem rækkerne på 50 til 80 cm – eller mere, hvis du ønsker.
  2. Fyld mellemrummet mellem rækkerne op med grene og andet kvas. Du kan selv bestemme, hvilket udseende du foretrækker. Lægger du kvaset med omhu, kan et kvashegn være meget dekorativt. Hvis du ønsker at mindske uønskede planter, kan du lægge en fiberdug som bund.

Vedligeholdelse af kvashegn

Kvaset formulder nedefra, så fyld nyt materiale ovenpå i takt med, at du tynder ud i haven.

Til toppen


Levende hegn af pil

Et levende hegn af pileflet giver dig et grønt hegn om sommeren og et almindeligt hegn om vinteren.

Levende hegn pil
Foto: Getty Images

Sådan bygger du et levende hegn af pil

  1. Et levende hegn flettes af levende pilegrene, som stikkes ned i jorden med ca. 20 centimeters afstand. Grenene skal hælde 45 grader.
  2. Derefter stikkes en række pil mellem den første række i mellemrummene med en hældning den anden vej. På den måde kan du flette pilene sammen. 

Vedligeholdelse af et levende hegn af pil

Klip sideskuddene i vinter. Du kan også klippe nogle af de længste sidegrene af i løbet af sommeren, men hold dig 10 til 20 cm fra stammen.

Til toppen


Stengærde

stengærde
Foto: Getty Images

Et stengærde kan både fungere som et hegn i sig selv, eller det kan være i form af en støttemur, som kan være med til at opdele forskellige niveauer i haven. Det er svært og tidskrævende at lave et stengærde. Til gengæld holder det i rigtigt mange år.

Sådan laver du et stengærde

  1. Et fritstående stengærde laver du groft sagt ved at stable to rækker sten og fylde hulrummet op med jord. Inden du lægger stenene, bør du fjerne ca. 30 cm af underlaget og erstatte det med 15 til 25 cm stabilgrus.
  2. Brug sten af en vis størrelse og læg de største i bunden. Derefter kan du gradvist bygge op på skrå, til du når den højde, du ønsker.
  3. Byg begge sider samtidigt. Vær opmærksom på, at det er noget af et puslespil, hvis du skal undgå store sprækker og huller, og du bliver måske nødt til at lægge om nogle gange undervejs. De mindre sprækker, der opstår, kan du fylde ud med en gruset jordblanding.
  4. Gærdet skal have en hældning indad mod midten på 15 pct. og kræver dermed en del plads i bredden.
  5. Fyld mellemrummet mellem de to række sten med grus og småsten nederst og jord øverst.

Vedligeholdelse af et stengærde

Et velbygget stengærde kan holde i flere årtier uden vedligeholdelse.

Til toppen


Hegn af slyngplanter

Et hvilket som helst hegn kan pyntes med en blomstrende slyngplante. Men fordi klatreplanter har forskellige egenskaber, skal hegn og plante passe sammen. 

Hegn slyngplanter
Foto: Getty Images

Selvhæftende planter danner små rødder, som hæfter sig til underlaget. De vil gerne have en lidt fugtig og ru overflade at fæstne sig på – fx murværk og hegn med bark.

Slyngplanter har en stængel, der gerne slynger sig omkring stolperne. Disse planter har brug for noget at slynge sig omkring.

Planter med slyngtråde fungerer ved at bruge deres skud som en form for fangearme. Disse planter skal gerne have noget at fæste sig ved. Fx espalier eller lidt hønsenet.

Tornede planter holder sig oppe ved hjælp af tornene, og de skal også have noget at fæste sig til eller måske ligefrem bindes op.

Sådan laver du et hegn af slyngplanter

  1. I bund og grund handler det om at plante en klatreplante ved hver stolpe. Klatreplanter har forskellige strategier for, hvordan de holder sig oppe, og derfor må dit valg af plante afspejle, hvilken type hegn du allerede har.
  2. Det kan også være, du starter omvendt og ved, hvilken plante du ønsker, men skal finde ud af, hvilket hegn der bedst støtter netop denne plante. Måske vil du have det grønt hele året og vælger en plante som vedbend og stedsegrøn kaprifolie. Eller også går du efter udseendet eller duften og har forelsket dig i en løvfældende plante som klematis, humle eller klatrerose.

Vedligeholdelse af hegn af slyngplanter

Der er forskel på klatreplanter, og hvor tit de skal beskæres. Vær opmærksom på dette, når du beslutter dig for, hvilke planter du ønsker.

Til toppen

Ajourført september 2023

Mest læste artikler