Drop de færdigkøbte hegn – lav et af kvas, pil eller planter

Hegn og hæk

Hegn kan have funktion som indramning og danne forskellige rum og dermed oplevelser i haven.  Når du vælger hvilken type hegn, du vil sætte op, skal du derfor tænke i funktion.

Foto: iStockphoto

Hvad skal du bruge hegnet til?
Skal hegnet sørge for læ, eller er dets primære funktion at holde rådyrene ude eller hunden inde? Skal hegnet virke naturligt i haven, eller skal det skabe brud? Skal det kunne klare sig uden vedligeholdelse, eller er det i orden at bruge tid på at passe hegnet? Har du en have, der hylder naturligheden, har du mange forskellige muligheder for at lave et hegn, der falder godt ind.

Sådan skal stengærdet bygges op
Det er svært og tidkrævende at lave et stengærde. Til gengæld holder det i rigtigt mange år.

Plantetyper til naturhegnet
Selvhæftende planter danner små luftrødder, som hæfter sig til underlaget. De vil gerne have en lidt fugtig og ru overflade at fæstne sig på.  Fx murværk og hegn med bark. Slyngplanterne har en stængel, der gerne slynger sig omkring stolperne. Disse planter har brug for noget at slynge sig omkring.

Planterne bruger deres fangearme
Planter med slyngtråde fungerer ved at bruge deres skud som en form for fangearme. Disse planter skal gerne have noget at fæste sig ved. Fx espalier eller lidt hønsenet. Tornede planter holder sig oppe ved hjælp af tornene, og de skal også have noget at fæste sig til eller måske ligefrem bindes op.

Kvashegn huser dyrene
Kvashegn er blevet brugt helt fra gammel tid – måske fordi det er en ret effektiv måde at rydde op i haven på.

Lav et hegn af kompostbunken
Kvashegn består af afskårne grene, kviste, hø og andet grønt affald fra haven. I stedet for at smide det i kompostbunken kan du presse det sammen mellem lodrette pæle og skabe et hegn. Kvashegn er brede hegn og kræver plads. Til gengæld giver du husly for pindsvin, fugle og insekter, som gerne flytter ind imellem grenene.

Sådan gør du:

Bank to rækker pæle ned i jorden. Pælene skal stå over for hinanden med en meter mellem hver pæl og en afstand mellem rækkerne på 50 til 80 cm – eller mere, hvis du ønsker. Fyld mellemrummet mellem rækkerne op med grene og andet. Du kan selv bestemme, hvilket look du foretrækker. Lægger du kvaset med omhu, kan et kvashegn være meget dekorativt. Hvis du ønsker at mindske ukrudt, kan du lægge en fiberdug som bund.

Vedligeholdelse af hegnet af kvas
Kvaset formulder nedefra, så du kan fylde nyt materiale ovenpå i takt med, at du tynder ud i haven.

Pileflet kan varieres meget
Hegn af afskåren pil egner sig godt som læhegn, mens et levende af pileflet  giver dig et grønt hegn om sommeren og et almindeligt hegn om vinteren.

Sådan laver du et pileflethegn
Grønt hegn flettes af levende pilegrene, som stikkes ned i jorden med ca. 20 centimeters afstand. Grenene skal hælde 45 grader. Derefter stikkes en række pil mellem den første række i mellemrummene med en hældning den anden vej. På den måde kan du flette pilene sammen. 

Hegn af afskårne grene
Du kan lave adskillige variationer pileflethegn både med vandrette og lodrette grene. Hegnet kan flettes på stedet, og kan på den måde skræddersys til netop din have, hvad angår højde form og buer. 

Vedligeholdelse af grønt hegn
Klip sideskuddene i vinter. Du kan også klippe nogle af de længste sidegrene af i løbet af sommeren, men hold dig 10 til 20 cm fra stammen. Hegn af afskårne grene: Du behøver ikke behandle dit pilehegn, men det forlænger levetiden, hvis du giver det oliebehandling hvert eller hvert andet år.

Stengærder holder i årtier
Et stengærde kan både fungere som et hegn i sig selv, eller det kan være i form af en støttemur, som kan være med til at opdele forskellige niveauer i haven.

Sådan laver du et stengærde
Et fritstående stengærde laver du groft sagt ved at stable to rækker sten og fylde hulrummet op med jord. Inden du lægger stenene, bør du fjerne ca. 30 cm af underlaget og erstatte det med 15 til 25 cm stabilgrus. Brug sten af en vis størrelse og læg de største i bunden. Derefter kan du gradvist bygge op på skrå, til du når den højde, du ønsker.

Et stengærde er et puslespil
Byg begge sider samtidigt. Vær opmærksom på, at det er noget af et puslespil, hvis du skal undgå store sprækker og huller, og du bliver måske nødt til at lægge om nogle gange undervejs. De mindre sprækker, der opstår, kan du fylde ud med en gruset jordblanding. Gærdet skal have en hældning indad mod midten på 15 pct. og kræver dermed en del plads i bredden. Fyld mellemrummet med grus og småsten nederst og jord øverst.

Vedligeholdelse af et stengærde
Et velbygget stengærde kan holde i flere årtier uden vedligeholdelse.

Læs også: Klip din buksbom

Hegn med planter
Et hvilket som helst hegn kan pyntes med blomster. Men fordi klatreplanter har forskellige egenskaber, skal hegn og plante passe sammen. 

Sådan laver du et hegn med planter
I bund og grund handler det om at plante en klatreplante ved hver stolpe. Klatreplanter har forskellige strategier for, hvordan de holder sig oppe, og derfor må dit valg af plante afspejle, hvilken type hegn du allerede har.

Hvis hegnet skal være grønt hele året
Det kan også være, du starter omvendt og ved, hvilken plante du ønsker, men skal finde ud af, hvilket hegn der bedst støtter netop denne plante. Måske vil du have det grønt hele året og vælger en plante som vedbend og stedsegrøn kaprifolie. Eller også går du efter udseendet eller duften og har forelsket dig i en løvfældende plante som klematis, humle eller klatrerose.

Vedligeholdelse af plantehegnet
Afhænger af hegnstypen. Et raftehegn med bark holder sig eksempelvis 20-30 år uden vedligeholdelse, alt efter placering. Der er forskel på klatreplanter, og hvor tit de skal beskæres. Vær opmærksom på dette, når du beslutter dig for, hvilke planter du ønsker.

 

24 august 2011
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

0

Få gavn af hegnsloven, når du skal sætte et nyt hegn op

Når der skal nyt hegn omkring grunden, er det en god idé at tage naboerne med på råd og – i tilfælde af uenighed – ty til hegnsloven.

0

Sådan “bøjer" du hegnsloven

De allerfleste naboer kan heldigvis blive enige om, hvordan hegnet i skellet skal se ud. Er I uenige, træder hegnsloven i kraft – suppleret...

1

Et nyt hegn i skellet kræver forståelse og godt naboskab

Naboskabet bliver nemt sat på prøve, når det skal besluttes, hvad der skal stå i skellet. Som udgangspunkt bør begge parter tænke på, at...

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse...

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...