Klip hækken rigtigt

Hegn og hæk

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse lidt indimellem. Har du en hæk, der skal klippes, så er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du griber det an.

Foto: Birgitte Svennevig

Når hækken er helt ny

Formentlig er de små nye hækplanter godt forgrenede allerede fra planteskolen, og så behøver du ikke at klippe dem ned efter udplantning i haven. Hvis de unge hækplanter ikke er tilstrækkeligt forgrenede, er det selvfølgelig oplagt at klippe dem tilbage.

Pas på toppen

Husk at klippe helt ned til det punkt, hvor der er brug for forgrening – også selvom det kun er fem cm over jorden.
Du skal ikke klippe af toppen, før den ønskede højde er nået. Det er en skrøne, at toppen skal studses for at få en tæt vækst.

Nye stedsegrønne skal have fred

Du kan godt studse hækken på siderne, mens den vokser op til den højde, du vil have. Nye stedsegrønne hækplanter skal have fred de første år. Klip dem først det tredje år.

Brug for en studsning

En tæt og velproportioneret hæk har kun brug for en let studsning, hvor de nye spæde skud let klippes af. Husk at holde øje med, at hækken forbliver lidt smallere foroven end forneden.

Husk grensaksen

Husk i øvrigt altid at have grensaksen ved hånden – måske der lige er en gren eller to, som skal skæres ind/ned. 

Fornyelse af hæk

For bred, for høj eller med for åben vækst - det er de typiske årsager til, at hækken trænger til en større indsats end blot en sommerstudsning. Er hækken blevet for tynd i bunden, er det nødvendigt at klippe den helt ned for at få gang i en ny vækst med nye tætte forgreninger. 

Er hækken for bred

Er den for bred, skal siderne klippes ind. Det er bedst at tage én side af hækken om året. Det giver hækken mulighed for at komme sig igen. 

Læs også: Hvornår skal hækken klippes?

Er den for høj

Er hækken for høj, er det bare om at skære af den. Måske det så viser sig, at væksten nu ser for åben og løs ud - så må du i gang med en foryngende nedklipning.

Tjek sorten

De fleste hækplanter kan skyde fra nedskårne stubbe, men tjek sorten, før du går i gang! Det er sikrest at udføre kraftige beskæringer af løvhække om vinteren, hvor planterne hviler. Der er altid risiko for, at en plante går ud, når den beskæres kraftigt – især hvis planten er gammel.

Før sankthans?

Det korte svar er: Begge dele. De fleste hække skal nemlig helst klippes to gange om året – i hvert fald hvis haveejeren vil have en skarpt markeret form på sin hæk.

Fyldt med nye skud

I juni er de fleste hække så strittende af nye skud, at hækken helt har mistet sin form, og det er oplagt at klippe den. 6-8 uger senere stritter det hele igen, og hækken har brug for en ny klipning. Men så kommer der også mere ro på, og hækken kan holde en pæn form til næste år.

Hvert år i august

Stedsegrønne hækplanter bliver traditionelt kun klippet en gang om året og det i august. Der er dog ikke noget til hinder for at klippe dem tidligere. Blot må de ikke klippes meget senere end i august/september, for de nye skud skal have tid til at modne og blive modstandsdygtige over for den kommende vinterfrost.

Mål for hækken

En hæk må iflg. hegnsloven være op til 180 cm høj – medmindre andet er angivet af fx grundejerforening eller lokalplan. Den skal helst være bredere forneden, da det gør den mere stabil og sikrer lys til hele hækkens overflade.

En hæk bør hælde ca. 15 pct

Bredden afhænger af højden, men som hovedregel gælder, at en hæk bør hælde ca. 15 pct. En 1,80 meter høj hæk vil således blive knap 30 cm bredere forneden end foroven. Toppen kan fx være 50 cm bred og bunden 80 cm. Er hækken lavere, kan bredden selvfølgelig blive passende mindre.

I komposten

Se, om du ikke kan finde plads til hæk-afklippet i haven i stedet for at køre det på genbrugspladsen. Saks det igennem med hækkesaksen til mindre stykker og læg det på komposten, under bærbuskene eller under den nyklippede hæk, hvor det vil formulde og give ny næring til havens planter.
5 maj 2008
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

0

Få gavn af hegnsloven, når du skal sætte et nyt hegn op

Når der skal nyt hegn omkring grunden, er det en god idé at tage naboerne med på råd og – i tilfælde af uenighed – ty til hegnsloven.

0

Sådan “bøjer" du hegnsloven

De allerfleste naboer kan heldigvis blive enige om, hvordan hegnet i skellet skal se ud. Er I uenige, træder hegnsloven i kraft – suppleret...

1

Et nyt hegn i skellet kræver forståelse og godt naboskab

Naboskabet bliver nemt sat på prøve, når det skal besluttes, hvad der skal stå i skellet. Som udgangspunkt bør begge parter tænke på, at...

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

0

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.