Klip hækken rigtigt

Hegn og hæk

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse lidt indimellem. Har du en hæk, der skal klippes, så er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du griber det an.

Foto: Birgitte Svennevig

Når hækken er helt ny

Formentlig er de små nye hækplanter godt forgrenede allerede fra planteskolen, og så behøver du ikke at klippe dem ned efter udplantning i haven. Hvis de unge hækplanter ikke er tilstrækkeligt forgrenede, er det selvfølgelig oplagt at klippe dem tilbage.

Pas på toppen

Husk at klippe helt ned til det punkt, hvor der er brug for forgrening – også selvom det kun er fem cm over jorden.
Du skal ikke klippe af toppen, før den ønskede højde er nået. Det er en skrøne, at toppen skal studses for at få en tæt vækst.

Nye stedsegrønne skal have fred

Du kan godt studse hækken på siderne, mens den vokser op til den højde, du vil have. Nye stedsegrønne hækplanter skal have fred de første år. Klip dem først det tredje år.

Brug for en studsning

En tæt og velproportioneret hæk har kun brug for en let studsning, hvor de nye spæde skud let klippes af. Husk at holde øje med, at hækken forbliver lidt smallere foroven end forneden.

Husk grensaksen

Husk i øvrigt altid at have grensaksen ved hånden – måske der lige er en gren eller to, som skal skæres ind/ned. 

Fornyelse af hæk

For bred, for høj eller med for åben vækst - det er de typiske årsager til, at hækken trænger til en større indsats end blot en sommerstudsning. Er hækken blevet for tynd i bunden, er det nødvendigt at klippe den helt ned for at få gang i en ny vækst med nye tætte forgreninger. 

Er hækken for bred

Er den for bred, skal siderne klippes ind. Det er bedst at tage én side af hækken om året. Det giver hækken mulighed for at komme sig igen. 

Læs også:

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Er den for høj

Er hækken for høj, er det bare om at skære af den. Måske det så viser sig, at væksten nu ser for åben og løs ud - så må du i gang med en foryngende nedklipning.

Tjek sorten

De fleste hækplanter kan skyde fra nedskårne stubbe, men tjek sorten, før du går i gang! Det er sikrest at udføre kraftige beskæringer af løvhække om vinteren, hvor planterne hviler. Der er altid risiko for, at en plante går ud, når den beskæres kraftigt – især hvis planten er gammel.

Før sankthans?

Det korte svar er: Begge dele. De fleste hække skal nemlig helst klippes to gange om året – i hvert fald hvis haveejeren vil have en skarpt markeret form på sin hæk.

Fyldt med nye skud

I juni er de fleste hække så strittende af nye skud, at hækken helt har mistet sin form, og det er oplagt at klippe den. 6-8 uger senere stritter det hele igen, og hækken har brug for en ny klipning. Men så kommer der også mere ro på, og hækken kan holde en pæn form til næste år.

Hvert år i august

Stedsegrønne hækplanter bliver traditionelt kun klippet en gang om året og det i august. Der er dog ikke noget til hinder for at klippe dem tidligere. Blot må de ikke klippes meget senere end i august/september, for de nye skud skal have tid til at modne og blive modstandsdygtige over for den kommende vinterfrost.

Mål for hækken

En hæk må iflg. hegnsloven være op til 180 cm høj – medmindre andet er angivet af fx grundejerforening eller lokalplan. Den skal helst være bredere forneden, da det gør den mere stabil og sikrer lys til hele hækkens overflade.

En hæk bør hælde ca. 15 pct

Bredden afhænger af højden, men som hovedregel gælder, at en hæk bør hælde ca. 15 pct. En 1,80 meter høj hæk vil således blive knap 30 cm bredere forneden end foroven. Toppen kan fx være 50 cm bred og bunden 80 cm. Er hækken lavere, kan bredden selvfølgelig blive passende mindre.

I komposten

Se, om du ikke kan finde plads til hæk-afklippet i haven i stedet for at køre det på genbrugspladsen. Saks det igennem med hækkesaksen til mindre stykker og læg det på komposten, under bærbuskene eller under den nyklippede hæk, hvor det vil formulde og give ny næring til havens planter.
05 maj 2008
Mere om Hegn og hæk

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Hegn og hæk Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10 fascinerende bud på slyngplanter og klatreplanter, som kan gøre den drøm til virkelighed.  

Sådan beskæres de forskellige hække

Hegn og hæk En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige...

Vælg den rigtige hæk til din have

Hegn og hæk En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Få træstolpen til at stå fast

Hegn og hæk Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolperne, og det er virkelig spildt arbejde, hvis stolperne rokker eller rådner efter nogle få år.

Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Hegn og hæk Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er...

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og hæk Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Hegn og hæk Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper og plantetips til alle typer af hække. 

Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

Hegn og hæk En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hegn og hæk Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven....

Flyt rundt med hegn og hæk

Hegn og hæk Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrige blikke. Og så giver de en hyggelig stemning og mulighed for at møblere dine uderum om, når du har lyst

Have med værelser

Hegn og hæk Brug hække og hegn til at lave rum i din have. Det får den til at virke større og mere indbydende.

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hegn og hæk Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

Pilehegn skal passes

Hegn og hæk Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

Flet selv et hegn af levende pil

Hegn og hæk Sæt et levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Jo tidligere du planter, jo bedre rodnet får...

Vinterstiklinger til nye buske

Hegn og hæk Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.