Havelågen er husets visitkort

Hegn og hæk

Byd velkommen til dit hjem med et skilt, smukke blomster eller en smuk havelåge. Der er mange måder at udforme og udføre husets visitkort: indgangen, på. Ud over at byde velkommen er din indgang med til at sætte prikken over i’et i husets stil. En låge og et hegn er ligeledes med til at skærme mod nysgerrige blikke udefra.

Foto: Plus

Lågen virker som en grænse
Der er mange fordele ved at have en havelåge: Det er tydeligt markeret, hvor indgangen til huset er. Lågen er en grænse, der fortæller uvedkommende, at de kan komme hertil og ikke længere, og så er havelågen også en stor hjælp, hvis du har hunde eller børn: Det holder dem inde i haven – og væk fra vejen.

Vælg mellem standardmål eller specialfremstillet
Der er rigtig mange muligheder at vælge imellem, når du skal købe eller lave ny havelåge. Du kan enten vælge en af de mange standardløsninger, der kan købes i diverse byggemarkeder eller du kan få specialfremstillet en låge på mål. På nettet findes der mange firmaer, der tilbyder skræddersyede løsninger.

Lågen skal passe til resten af huset
Når du skal bestemme dig for, hvilket materiale din havelåge skal være i, skal du selvfølgelig sørge for, at både stil, materiale og farve er i harmoni med husets stil og farver, samt en evt. omkransende hæk eller et hegn. Men du skal også tjekke hvor lang tid producenten siger, at havelågen holder.

Træ bliver ofte brugt til havelåger
En af fordelene ved træ er, at det kan males og udformes efter ønske. Du kan vælge både det helt naturlige udseende, fx rafter, eller du kan vælge at male træet. Alt efter kvalitet har lågen en begrænset levetid, der dog godt kan være lang.

Stål eller smedejern?
Havelågen i smedejern giver mange muligheder for at lege med designet. Lågen kan males og udformes som du vil have det. Lang levetid. God til store låger/porte. Kan give et mere koldt og hårdt udtryk, der dog kan blødes op med designet. Stål-havelåger er enkle og stilrene i designet. De kan måske virke kedelige men er samtidig også neutrale, så de ikke stjæler opmærksomheden fra hus og have.

Polyrattan er bedst til mindre låger
Et plastmateriale, der bruges mere og mere, oftest i flettede udgaver. Der er mange muligheder for udformningen. Bedst til mindre låger. Lang, men begrænset levetid.

Låger af pil er moderne
Havelåger af pil og bambus er også en mulighed. Materialerne er meget moderne og giver en blød og “naturlig” indgang til huset. Især gode til mindre låger. Begrænset levetid, alt efter kvalitet.

Grøn indgang
med roser eller pergola
Hvis du vil have en mere levende indgang til din have, kan du vælge at opsætte en rosenbue eller en pergola, som du planter klatreroser, klematis eller andre slyngplanter op ad. Du kan også lade en hæk vokse så højt, at den udgør det øverste i en port med en almindelig havelåge i.

25 maj 2010
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

0

Få gavn af hegnsloven, når du skal sætte et nyt hegn op

Når der skal nyt hegn omkring grunden, er det en god idé at tage naboerne med på råd og – i tilfælde af uenighed – ty til hegnsloven.

0

Sådan “bøjer" du hegnsloven

De allerfleste naboer kan heldigvis blive enige om, hvordan hegnet i skellet skal se ud. Er I uenige, træder hegnsloven i kraft – suppleret...

1

Et nyt hegn i skellet kræver forståelse og godt naboskab

Naboskabet bliver nemt sat på prøve, når det skal besluttes, hvad der skal stå i skellet. Som udgangspunkt bør begge parter tænke på, at...

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse...

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.