Flyt rundt med hegn og hæk

Hegn og hæk

Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrige blikke. Og så giver de en hyggelig stemning og mulighed for at møblere dine uderum om, når du har lyst

Foto: Blomsterhegnet

Det nemme hegn

Du kan få flytbare pilehegn, der har “støtteben” med, når du køber det. Du vælger hvilke støtteben, du vil have, og så svejser producenten dem på, inden de sender hegnet til dig. Pilehegn fås i flere højder. Hegnene bliver oliebehandlede, inden de bliver sendt fra producenten.

Den blomstrende hæk

Skal der nogle flere farver på, så sæt et espalier eller klatrestativ i plantekasser på hjul. Så klatrende og slyngende planter i kassen, og se dem vokse op og danne et smukt blomstrende hegn, som du kan trille rundt med.

Prøv fx ærteblomst eller pragtsnerle. Eller noget lidt mere usædvanligt: stangbønne, der vokser ekstremt hurtigt, når først den kommer i gang. Smuk, både når den blomstrer, og når den danner de lange slanke bønner. Du kan få hjul, der er op til 125 mm i diameter i byggemarkederne, og de kan bære en kasse med op til 300 kg jord i. Du skal dog være opmærksom på, at jo tungere kassen er, jo mere risi kabelt er det at trille den hen over ujævne underlag. Tunge kasser på hjul har det afgjort bedst på et jævnt underlag som fx fliser.

TIP: Du kan også sætte hækplanter, stedsegrønne planter eller stauder i kasserne. Stil gerne flere aflange kasser ved siden af hinanden, så får du størst “hæk-effekt”.

Hurtig fast hæk

Er du mest til en permanent løsning, hvor hækken dækker år efter år, så er det nu muligt at plante en hæk, der stort set dækker allerede den første dag.

Grøn skærm hedder produktet, og det består af et metalgitter, der er dækket med levende planter. Nederst er gitteret bøjet, så der er plads til en biologisk nedbrydelig potte, som planterne gror i.

Når hækken bliver leveret, er det bare at montere gitteret til to stolper og så plante hækken med potte og vande. Så er hækken klar, og den dækker helt efter bare en vækstsæson.

Gør det selv-hegnet

Du kan sagtens selv flette et flytbart pilehegn. Du skal bruge: to stolper, maks. 140 cm høje. 50 cm lange tværpinde, der skal sidde med ca. 25 cm afstand – de skal sættes imellem stolperne på samme måde som stigetrin sættes mellem to stolper. Dette stigelignende skelet skal træbehandles, og nu kan du begynde at montere friske pilekviste, der flettes mellem alle tværpindene.

TIP: Sæt øskner og kroge på stolperne, så sektionerne kan hægtes sammen side om side til et langt hegn.

Læstativ med blomsterkasser

Et helt specielt blomsterhegn kan bruges til både pynt og læ (se det store billede øverst). Sort galvaniseret smedejern udgør skelettet, som er udstyret med lægivende plexiglas. For oven står to blomsterkummer af zink, klar til at blive fyldt med dine yndlingsblomster. Forneden er der plads til planter i krukker. Dertil kommer tilbehør som fx hjul, plexiglas og potter.

Bambus, lyng, bark, strå

Vil du gerne prøve noget andet end pil, så er bambus, lyng, bark eller strå oplagte ideer. Disse materialer kan der nemlig også laves gode hegn af. Bambushegn er nemme at lave selv, hvis du har en død bambus at plukke af. Husk, at bambus bliver sort, hvis den ikke bliver behandlet med træolie.

Alternativt kan hegn af bambus, lyng, bark og strå købes. Ofte er de pakket i ruller, og du skal selv montere disse “måtter” på et skelet. Typiske mål er 1 – 1,5 m højt x 5 m bredt.
18 april 2007
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

0

Få gavn af hegnsloven, når du skal sætte et nyt hegn op

Når der skal nyt hegn omkring grunden, er det en god idé at tage naboerne med på råd og – i tilfælde af uenighed – ty til hegnsloven.

0

Sådan “bøjer" du hegnsloven

De allerfleste naboer kan heldigvis blive enige om, hvordan hegnet i skellet skal se ud. Er I uenige, træder hegnsloven i kraft – suppleret...

1

Et nyt hegn i skellet kræver forståelse og godt naboskab

Naboskabet bliver nemt sat på prøve, når det skal besluttes, hvad der skal stå i skellet. Som udgangspunkt bør begge parter tænke på, at...

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse...

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.