Sådan fletter du et pilehegn – trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.


Skær Pilen selv, eller køb den

Sætter du pilen i april, kan den nå at få gode rødder inden sommer. Du kan skære pilen fra et eksisterende hegn og opbevare den koldt og skyggefuldt, til du kan få den i jorden. Grenene skal være skud fra sidste år. Du kan også købe pilegrene flere steder, men vær opmærksom på, at der er mange forskellige arter af pil; og grenene har forskellige farver. Fx er pilesorten alba gul/orange, mens dugpil er blåsort.

Plant pilen tidligt

Pilen kan sættes i jorden helt fra februar, så snart frosten er gået af jorden – og maj måned med. Jo tidligere, du planter – jo bedre rodnet får planterne, og jo mere modstandsdygtige er de, når det bliver sommer. Lad være med at stille grenene i vand, så de sætter rødder; for de bliver beskadiget, når du fletter hegnet eller stikker grenene i jorden.

Der er mange mønstre og måder at flette et hegn på, men her får du vores trin for trin-guide – brug nogle af principperne og tipsene og skab dit eget hegn.

Sådan fletter du en pilehæk

1. Forbered jorden, så den er blød

Forbered jorden ved at grave et spadestik ned og bland gerne med kompost eller spagnum. Det er vigtigt, at jorden er blød, ellers kan du ikke stikke pilegrenene ned i den. Sæt en stolpe i hver ende af hegnet, og grav jorden grundigt igennem, der hvor pilegrenene skal trykkes ned i jorden.

2. Sæt stolper – det gør hegnet stabilt

Et lille hegn på fx en meter kan sagtens stå uden støtte. Skal du lave et længere hegn, er det en god idé at sætte en kraftig stolpe i hver ende af hegnet – og evt. også en stolpe for hver to meter. Det gør arbejdsprocessen nemmere og hegnet mere stabilt, indtil rødderne har fået ordentligt fat. Du kan også bruge kraftige pilegrene – evt. flere bundet sammen – som ende-stolper. Bind en kraftig pilegren fra stolpe til stolpe som overligger til hegnet, så er det nemt at styre afstandene, når du fletter – ved at binde grenene fast med den rigtige afstand.

3. 10 pil pr løbende meter – husk at få dem lange nok

Pilens længde skal mindst være 50-70 cm længere end den beregnede højde på hegnet, da der flettes i en vinkel på ca. 60 grader og ca. 30 cm af pilen stikkes i jorden. Desuden skal ca. 20 cm klippes af i toppen. Du kan flette grenene enkeltvis – her har du brug for nogle lidt tykke grene. Eller du kan flette med flere tynde grene i hvert bundt. Det er vigtigt, at de er lige tykke – ellers vil de tynde grene knække, fordi de tykkere grene ikke giver sig, når de flettes sammen.

4. Start med alle de pilegrene, der peger den ene vej

Nu sætter du alle de pil, som skal pege den ene vej, med 20 cm. afstand. Lav et afstandstykke af pil, og mål hele tiden. Hvis du har en overligger, kan du også binde pilgrenene fast for oven med 20 cm afstand. Sæt grenene i ca. 60 graders vinkel. Sæt grenene i den rigtige afstand i jorden, og bind dem fast til overliggeren. Så har du styr på afstandene. Brug bomuldssnor, det rådner væk af sig selv, så det ikke klemmer grenene, når de vokser.

5. Du skal nu flette rundt om hjørnet

Når du kommer hen til enden af hegnet,  skal grenene bøjes rundt om stolpen og flettes tilbage ind i hegnet. Brug nogle lidt tyndere og bøjelige grene. Bøj grenen forsigtigt over et længere stykke, og vrid den rundt samtidig med, at du bøjer den. Måske knækker den første, så kassér den, og prøv igen. Brug evt. to tynde grene i stedet for én tyk på de særligt vanskelige steder. Pilen skal bøjes forsigtigt omkring stolpen og flettes tilbage ind i hegnet.

6. Nu skal du flette på den anden led – oppefra – med den tykke ende nedad

Nu skal de pil, der peger den anden vej, flettes ind. Du skal flette oppefra og ned, én gren ad gangen; foran – bagved – foran – osv. Hold godt øje, det er nemt at lave en fejl! Når du kommer ned til jorden, er det en god idé at grave lidt jord væk med en lille håndskovl, så du er sikker på, at grenen kommer 30–35 cm ned i jorden. Det sværeste er i enderne af hegnet, hvor pilen skal rundt og ind i hegnet igen. Stik grenene ned oppefra. Hvis grenen er bøjet, kan du dreje den, mens du fletter, så den kommer til at pege den rigtige vej.

7. Tjek hegnet og udskift evt. knækkede grene

Når alle grene er flettede, er det en god idé at gå hegnet efter med afstandsstykket og tjekke, at alle afstande er i orden. Gå også på afstand af hegnet, og se, om der er noget, der ser skævt ud; det er nemt at skubbe grenene på plads. Du kan sagtens skifte en gren, hvis der er én, der knækker eller ikke ligger rigtigt. Flet den nye gren ind i hegnet, før du fjerner den gamle ved at klippe den i stykker. Når alt ser godt ud, er det en god idé at binde alle kryds sammen. Det holder grenene på plads og gør hegnet mere stabilt, indtil det får ordentlig fat i jorden. Bind med pilebark eller bomuldssnor, der rådner væk af sig selv.

8. Lav eventuelt en overkant til hegnet

Til sidst kan du klippe hegnet af i højden. Alternativt kan du bøje alle grenene ned og binde dem sammen, så de som en tyk, vandret overkant på hegnet. Brug lidt tid på at skubbe grenene på plads, så afstandene er lige store. Til sidst skal der bindes i alle krydsene.

Husk at vande hele den første sommer

Grene til hegn er lange og har lang vej at trække vand op til toppen, så den første sommer skal de vandes grundigt – de må ikke tørre ud. Du kan lægge et lag barkflis ved foden af dem for at holde jorden fugtig og samtidig hindre konkurrence fra ukrudt. Gød, inden du lægger barkflis ud, så gødningen siver ned til pilens rødder.

Klipning af hegnet

Et par gange om året kan du klippe rent for sideskud, hvis du vil bevare det åbne rudemønster. I løbet af nogle år vil grenene vokse sammen til et sammengroet firkantmønster. Hvis du i stedet vil have en tæt hæk, skal du klippe siderne. Hvis der er et par grene, der ikke kommer, kan du nemt skifte dem ud næste forår.

Læs også: Hækkeklipning – hvornår skal hækken klippes?

Mest læste artikler