Flet havens nye pilehegn – gør det selv guide

Den store guide til at flette pilehegn. Det skal du bruge. Sådan lægger du grenene i blød, og sådan klipper og presser du dit ny pilehegn. 


Købe færdigflettede hegn eller lave det selv?

Hvis du elsker det naturlige look i din have, så kan du enten købe færdig-flettede pilehegnsmoduler, som bare skal sættes op, eller du kan kaste dig ud i at lave dit eget pilehegn – det er nemmere, end man umiddelbart skulle tro. 

Flet selv hegn – det skal du bruge

Fletter du selv, skal du bruge: stolper, bundter af pilegrene og en grensaks/kniv.

Hvor luftigt skal hegnet være?

Fletter du, så grenene går vandret, skal der typisk være 35-40 cm mellem stolperne. De præcise proportioner afhænger dog af, hvor tæt eller luftigt et hegn du ønsker. Jo tyndere stolperne er, jo tættere kan hegnet blive. Tætheden bliver også større, hvis du udelukkende fletter med tynde pilegrene.

Pilegrene tages én for én

Når stolperne først er i jorden, er det bare med at gå i gang med at slynge én pilegren ad gangen mellem stolperne.

Du kan lave forskellige mønstre

Man kan lave forskellige mønstre i hegnet alt efter, hvor mange stolper en gren løber på ydersiden af, inden den går på indersiden af en stolpe. Det enkleste er, at grenen hele tiden skifter mellem yder- og indersiden af en stolpe. Ind og ud som et slalomløb.

Gå en tur på pilehegnet

Når du har lagt fem lag af pilegrene, så er det tid til at presse lagene ordentligt sammen, så det færdige hegn bliver jævnt og pænt at se på. Og det gøres bedst ved at gå en tur på hegnet – husk at have et par sko på med ikke alt for hårde såler fx gummisko, så du ikke ødelægger hegnet. Turen gentages for hver fem lag af grene, du fletter.

Pres grenene sammen

Når du har lagt det sidste og øverste lag af grene, afslutter du med at presse enderne på det øverste lag grene ned under de næstøverste grene. Du kan også flette et hegn, hvor pilegrenene går lodret – her skal du så montere nogle rundstokke mellem stolperne, så du har noget at flette omkring. 

Klip enderne på pilehegnet

Inden du går i gang med at flette dit pilehegn, er det en god idé at beslutte, om hegnet skal se ens ud på begge sider. Du skal også bestemme, om enderne af pilegrene alle sammen skal “stikke ud” på den samme side af hegnet. Hvis du vælger det sidste, skal du sørge for, at enden af pilegrenen ligger på den samme side af stolpen hver gang, du begynder med en ny gren.

Klip enderne til sidst

Enderne skal klippes eller skæres af til sidst, så de kommer nogenlunde i niveau med resten af hegnet. Det flotteste og mest afbalancerede resultat får du, hvis du klipper, så snitfladen kommer til at vende ind mod stolpen.
   
Se vores gør-det-selv guide: sådan fletter du et levende pilehegn 

Smidige pilegrene

Der findes efterhånden mange piledyrkere i hele landet, som både sælger de færdige pilehegnsmoduler, bundter af pilegrene til dit hjemmeflettede hegn og stiklinger, så du selv kan dyrke dine egne pil.

Det er vigtigt, at pilegrene har ligget i blød

Når pilen tørrer, bliver den mere stiv og mindre smidig. Derfor er det alfa og omega, at du lægger dine pilegrene i blød i en uges tid, inden du går i gang med at flette. Så er du sikker på, at pilen ikke knækker. Du kan fx lægge grenene i blød i en sort plastikpose fyldt med vand.

Stolpe-dybden er mindst 90 cm

Husk, stolper til hegn skal altid graves ned i min. 90 cm’s dybde, hvor der er frostfrit. Nu er hegnet parat til “at blive gået på” – før fletningen fortsættes.

Mest læste artikler