Gør det selv – flet havens nye pilehegn

Hegn og hæk

Et pilehegn bliver smukkere med årene. I begyndelsen er det grønt, fordi pilegrenene var friske. Så bliver det sort, og senere brunt. Når det regner, bliver det gyldenbrunt og rødligt. Sådan er det med pilehegn, fordi det skifter farve som tiden går.

Foto: Hærvejens Pileflet

Mange muligheder

Hvis du elsker det naturlige look i din have, så kan du enten købe færdig-flettede pilehegnsmoduler, som bare skal sættes op, eller du kan kaste dig ud i at lave dit eget pilehegn – det er nemmere, end man umiddelbart skulle tro. 

Hvis du vil gøre det selv

Fletter du selv, skal du bruge: stolper, bundter af pilegrene og en grensaks/kniv.

Hvor luftigt skal hegnet være?

Fletter du, så grenene går vandret, skal der typisk være 35-40 cm mellem stolperne. De præcise proportioner afhænger dog af, hvor tæt eller luftigt et hegn du ønsker. Jo tyndere stolperne er, jo tættere kan hegnet blive. Tætheden bliver også større, hvis du udelukkende fletter med tynde pilegrene.

Pilegrene tages én for én

Når stolperne først er i jorden, er det bare med at gå i gang med at slynge én pilegren ad gangen mellem stolperne.

Du kan lave forskellige mønstre

Man kan lave forskellige mønstre i hegnet alt efter, hvor mange stolper en gren løber på ydersiden af, inden den går på indersiden af en stolpe. Det enkleste er, at grenen hele tiden skifter mellem yder- og indersiden af en stolpe. Ind og ud som et slalomløb.

Gå en tur på hegnet

Når du har lagt fem lag af pilegrene, så er det tid til at presse lagene ordentligt sammen, så det færdige hegn bliver jævnt og pænt at se på. Og det gøres bedst ved at gå en tur på hegnet – husk at have et par sko på med ikke alt for hårde såler fx gummisko, så du ikke ødelægger hegnet. Turen gentages for hver fem lag af grene, du fletter.

Pres grenene sammen

Når du har lagt det sidste og øverste lag af grene, afslutter du med at presse enderne på det øverste lag grene ned under de næstøverste grene. Du kan også flette et hegn, hvor pilegrenene går lodret – her skal du så montere nogle rundstokke mellem stolperne, så du har noget at flette omkring. 

Klip enderne

Inden du går i gang med at flette dit pilehegn, er det en god idé at beslutte, om hegnet skal se ens ud på begge sider. Du skal også bestemme, om enderne af pilegrene alle sammen skal “stikke ud” på den samme side af hegnet. Hvis du vælger det sidste, skal du sørge for, at enden af pilegrenen ligger på den samme side af stolpen hver gang, du begynder med en ny gren.

Klip enderne til sidst

Enderne skal klippes eller skæres af til sidst, så de kommer nogenlunde i niveau med resten af hegnet. Det flotteste og mest afbalancerede resultat får du, hvis du klipper, så snitfladen kommer til at vende ind mod stolpen.
Se vores gør-det-selv guide: sådan fletter du et levende pilehegn 

Smidige pilegrene

Der findes efterhånden mange piledyrkere i hele landet, som både sælger de færdige pilehegnsmoduler, bundter af pilegrene til dit hjemmeflettede hegn og stiklinger, så du selv kan dyrke dine egne pil.

Det er vigtigt, at pilegrene har ligget i blød

Når pilen tørrer, bliver den mere stiv og mindre smidig. Derfor er det alfa og omega, at du lægger dine pilegrene i blød i en uges tid, inden du går i gang med at flette. Så er du sikker på, at pilen ikke knækker. Du kan fx lægge grenene i blød i en sort plastikpose fyldt med vand.

Stolpe-dybden er mindst 90 cm

Husk, stolper til hegn skal altid graves ned i min. 90 cm’s dybde, hvor der er frostfrit. Nu er hegnet parat til “at blive gået på” – før fletningen fortsættes.

12 februar 2009
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

0

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

0

Få gavn af hegnsloven, når du skal sætte et nyt hegn op

Når der skal nyt hegn omkring grunden, er det en god idé at tage naboerne med på råd og – i tilfælde af uenighed – ty til hegnsloven.

0

Sådan “bøjer" du hegnsloven

De allerfleste naboer kan heldigvis blive enige om, hvordan hegnet i skellet skal se ud. Er I uenige, træder hegnsloven i kraft – suppleret...

1

Et nyt hegn i skellet kræver forståelse og godt naboskab

Naboskabet bliver nemt sat på prøve, når det skal besluttes, hvad der skal stå i skellet. Som udgangspunkt bør begge parter tænke på, at...

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.