Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolperne, og det er virkelig spildt arbejde, hvis stolperne rokker eller rådner efter nogle få år.

Graves stolpen ned – kræver det godt træ

Stolperne skal være af en træsort, der kan holde til formålet, og så skal de stå godt fast. Du får en meget stabil stolpe, hvis den graves godt ned i jorden. Men når træet er i jordkontakt, stiller det meget høje krav til træsort og kvalitet af træet, hvis det skal holde i mange år.

Stolpen kan også støbes ned i et fundament

En anden løsning kan være, at støbe et punktfundament og sætte stolpen fast oven på det i kraftige beslag, stolpesko. Det giver også en stabil stolpe, men stolpeskoene skal være dimensionerede til det, stolpen skal bære. Her slipper stolpen for jordkontakt, og den er derfor meget mindre udsat for råd og svampeangreb.

Krav ned til “frostfri dybde”

Uanset hvordan du vil gribe sagen an, skal du i gang med enten spade eller pælebor. Stolper skal altid graves ned i “frostfri dybde”, det svarer til minimum 80-90 cm, dog skal stolper over 1,8 meter graves mindst en meter ned. Kun små stolper på maksimalt 40 cm til et spinkelt hegn i forhaven kan du undlade at grave ned i frostfri dybde: Her kan et lille hul på en halv meter eller et jordspyd klare sagen.

Vælg træsorter med omhu

Træ, der graves ned i jorden, skal vælges med omhu! Ønsker du at benytte træ, der ikke er trykimprægneret, er træsorterne robinie, western red cedar og eg de mest holdbare; afhængigt af stedets fugtighed kan de stå i jorden mellem 15 og 30 år.
  
Sådan fletter du et levende pilehegn

Brug ikke ubehandlet træ

Ubehandlede stolper af fyr og gran bør slet ikke bruges i jordkontakt. Også stolper af lærk, der ellers ofte fremhæves som alternativ til trykimprægneret træ, kan under uheldige omstændigheder være alvorligt rådne efter bare fem år. Trykimprægnerede fyrrestolper har ofte 20 års holdbarhed i jord, men også her skal du regne med, at træet efterhånden vil gå til.

Forebyg råd i træet

Husk at sikre stolpen i toppen, så der ikke trænger vand ned. Du kan enten skære stolpen skråt af i toppen eller afdække stolpetoppen med en lille plade eller top, som kan købes i byggemarkedet. Mæt gerne endetræet med træbeskyttelse. Vær opmærksom på, at trykimprægnerede stolper ikke bør skæres over i den ende, der skal ned i jorden, da det giver et helt ubeskyttet område.

Stolper i jorden

Bor et hul til stolpen med et pælebor. Er jorden omkring stolpen fast, kan du blande jord op med stabilgrus og stampe det ned om stolpen. Brug fx en massiv jernstang til at stampe med.

Tørcement gør det ekstra stærkt

Skal det være ekstra stærkt, kan man bruge tørcement. Bland cement og grus, og tilsæt vand. Start med at anbringe stolpen, så den står i bunden af hullet. Husk, der må ikke være beton under stolpen, da vandet så ikke kan løbe bort. Hæld herefter betonen i hullet, og stamp det til. De sidste 20 cm af hullet fyldes med jord.

Støb punktfundamenter til stolpen

Brug et ca. 1 m langt plast- eller betonrør som forskalling. Hullet bores med et pælebor. Røret skal stå på bunden af hullet og nå ca. 10 cm op over jordoverfladen. Fyld evt. lidt beton i bunden af hullet, inden du sætter røret ned. Bland noget jord med lidt stabilgrus, og stamp det fast om røret, mens det holdes i vater.

Fyld beton i lidt ad gangen

Fyld hullet med 20-30 cm beton ad gangen, og stød ned i betonen med fx en lægte for hvert lag. Sæt stolpeskoen ned i den friske beton. Stolpeskoen skal være hævet ca. 5 cm over fundamentet. Ret den til i vinkel, og fastgør den med nogle stykker træ/kiler.

Læs også: Udendørslamper – find inspiration til udendørsbelysning i din have

Mest læste artikler