Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hegn og hæk

Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for familien Juul Wagner. Ved at lave hegnet af sibirisk lærk selv, sparede familien ca. halvdelen af det en færdig løsning ville koste.

Sparede halvdelen af prisen

Martin Juul Wagner havde bygget en terrasse til sit hus nær Roskilde, men de hegn, der var i handlen, passede ikke. Han tog selv fat – og det blev belønnet med et hegn til ca. 8.000 kr. – eller ca. halvdelen af prisen på en færdig løsning.

– Jeg ville have et hegn, der så let ud, så jeg syntes, at ideen med en "svævende" ramme med rionet i midten ville være flot, siger Martin .

Han er uddannet klejnsmed og ved godt, hvordan hænderne skal bruges, men han mener ikke, at projektet er større, end at enhver handy-mand kan kaste sig over det.

– Når først du lige får udtænkt, hvordan rammerne skal sættes sammen, så er
det ikke så svært, siger han
og fortsætter: – Jeg havde ikke lyst til at bruge trykimprægneret træ på grund af kemikalie-indholdet, så jeg valgte at bruge sibirisk lærk, som jeg har behandlet med lærketræsolie.

Fræs ikke for store riller

I den inderste ramme er der fræset riller ud til rionettet, og her er kunsten ikke at fræse for store riller, for så vil rionettet stå og klapre i vinden. Der, hvor rillen vender opad, skal vandet kunne løbe ud af den fræsede rille i hjørnet af rammen. Det er vigtigt, ellers vil den fræsede rille konstant stå med vand i.

Læs også: Sådan bygger du et raftehegn

Vandrør i løsningen

Som afstandstykker er der brugt vandrør i rustfrit stål, ligesom Martin også har brugt rustfrie træskruer, så træet ikke bliver sort alle steder, hvor det er synligt.

– Og når du arbejder med rustfrie rør, så brug aldrig en vinkelsliber. Varmen, der opstår, når du bruger vinkelsliber, vil simpelthen påvirke metallet, så det vil ruste i enderne. Det skal behandles koldt, så brug en nedstryger, siger Martin Juul Wagner.

Husk at forbore

Når du bruger sibirisk lærk, er det også vigtigt, at du forborer de steder, hvor skruen er tæt på enden af træet, inden du skruer skruerne i, da lærketræet ellers nemt kan flække.

Martin brugte to weekender på projektet, og der er indkøbt materialer for ca. 8.000 kroner. Jeg tror i hvert fald, at jeg har sparet 6.000 kroner på at lave det selv, og så fik jeg selvfølgelig et hegn, der passer til terrassen, og som hele familien er utroligt glade for, siger Martin.

Sibirisk lærk

Sibirisk lærk vokser meget langsomt. Så langsomt, at det kan være svært at skelne
årringene fra hinanden. Den langsomme vækst betyder også, at det består af helt op mod 90 pct. kerneved, og derfor holder det godt uden imprægnering.

Det bør dog behandles jævnligt, og skal det have jordkontakt, bør det imprægneres. Sibirisk lærk er meget sur, og derfor bør der bruges rustfrie materialer, da andre metaller kan angribes og give sorte rande. 

Læs også: Hvornår skal hækken klippes?

Det skal du bruge

(18 m hegn med 10 hegnsfag)
45 x 45 mm reglar,
høvlet sibirisk lærk
90 x 90 mm stolper,
høvlet sibirisk lærk
Stolpeholdere
Rionet
Stolpehatte
Rustfrit vandrør
Rustfrie træskruer og
lange udendørsskruer
igennem vandrørene

 

2 maj 2014
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

4

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

1

Få et kig ind i en oase af pileflet

Som en del af vores serie om haver i hele Norden, besøger vi her Eva og Åke Mathiasson i Sverige. De har indrettet en personlig have med...

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Havelågen er husets visitkort

Byd velkommen til dit hjem med et skilt, smukke blomster eller en smuk havelåge. Der er mange måder at udforme og udføre husets visitkort:...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse...

0

Sådan bygger du et raftehegn

Raftehegnet er klassikeren inden for hegn. Det er naturligt, det er smukt – og hvis hegnet er gjort af gode materialer og er korrekt sat...

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...