Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hegn og hæk

Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for familien Juul Wagner. Ved at lave hegnet af sibirisk lærk selv, sparede familien ca. halvdelen af det en færdig løsning ville koste.

Sparede halvdelen af prisen

Martin Juul Wagner havde bygget en terrasse til sit hus nær Roskilde, men de hegn, der var i handlen, passede ikke. Han tog selv fat – og det blev belønnet med et hegn til ca. 8.000 kr. – eller ca. halvdelen af prisen på en færdig løsning.

– Jeg ville have et hegn, der så let ud, så jeg syntes, at ideen med en "svævende" ramme med rionet i midten ville være flot, siger Martin .

Han er uddannet klejnsmed og ved godt, hvordan hænderne skal bruges, men han mener ikke, at projektet er større, end at enhver handy-mand kan kaste sig over det.

– Når først du lige får udtænkt, hvordan rammerne skal sættes sammen, så er
det ikke så svært, siger han
og fortsætter: – Jeg havde ikke lyst til at bruge trykimprægneret træ på grund af kemikalie-indholdet, så jeg valgte at bruge sibirisk lærk, som jeg har behandlet med lærketræsolie.

Fræs ikke for store riller

I den inderste ramme er der fræset riller ud til rionettet, og her er kunsten ikke at fræse for store riller, for så vil rionettet stå og klapre i vinden. Der, hvor rillen vender opad, skal vandet kunne løbe ud af den fræsede rille i hjørnet af rammen. Det er vigtigt, ellers vil den fræsede rille konstant stå med vand i.

Læs også: Dekorative havehegn

Vandrør i løsningen

Som afstandstykker er der brugt vandrør i rustfrit stål, ligesom Martin også har brugt rustfrie træskruer, så træet ikke bliver sort alle steder, hvor det er synligt.

– Og når du arbejder med rustfrie rør, så brug aldrig en vinkelsliber. Varmen, der opstår, når du bruger vinkelsliber, vil simpelthen påvirke metallet, så det vil ruste i enderne. Det skal behandles koldt, så brug en nedstryger, siger Martin Juul Wagner.

Husk at forbore

Når du bruger sibirisk lærk, er det også vigtigt, at du forborer de steder, hvor skruen er tæt på enden af træet, inden du skruer skruerne i, da lærketræet ellers nemt kan flække.

Martin brugte to weekender på projektet, og der er indkøbt materialer for ca. 8.000 kroner. Jeg tror i hvert fald, at jeg har sparet 6.000 kroner på at lave det selv, og så fik jeg selvfølgelig et hegn, der passer til terrassen, og som hele familien er utroligt glade for, siger Martin.

Sibirisk lærk

Sibirisk lærk vokser meget langsomt. Så langsomt, at det kan være svært at skelne
årringene fra hinanden. Den langsomme vækst betyder også, at det består af helt op mod 90 pct. kerneved, og derfor holder det godt uden imprægnering.

Det bør dog behandles jævnligt, og skal det have jordkontakt, bør det imprægneres. Sibirisk lærk er meget sur, og derfor bør der bruges rustfrie materialer, da andre metaller kan angribes og give sorte rande. 

Læs også: Sæt et støjhegn op

Det skal du bruge

(18 m hegn med 10 hegnsfag)
45 x 45 mm reglar,
høvlet sibirisk lærk
90 x 90 mm stolper,
høvlet sibirisk lærk
Stolpeholdere
Rionet
Stolpehatte
Rustfrit vandrør
Rustfrie træskruer og
lange udendørsskruer
igennem vandrørene

 

2 maj 2014
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

0

Få gavn af hegnsloven, når du skal sætte et nyt hegn op

Når der skal nyt hegn omkring grunden, er det en god idé at tage naboerne med på råd og – i tilfælde af uenighed – ty til hegnsloven.

0

Sådan “bøjer" du hegnsloven

De allerfleste naboer kan heldigvis blive enige om, hvordan hegnet i skellet skal se ud. Er I uenige, træder hegnsloven i kraft – suppleret...

1

Et nyt hegn i skellet kræver forståelse og godt naboskab

Naboskabet bliver nemt sat på prøve, når det skal besluttes, hvad der skal stå i skellet. Som udgangspunkt bør begge parter tænke på, at...

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse...

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...