Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hegn og hæk

Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for familien Juul Wagner. Ved at lave hegnet af sibirisk lærk selv, sparede familien ca. halvdelen af det en færdig løsning ville koste.

Sparede halvdelen af prisen

Martin Juul Wagner havde bygget en terrasse til sit hus nær Roskilde, men de hegn, der var i handlen, passede ikke. Han tog selv fat – og det blev belønnet med et hegn til ca. 8.000 kr. – eller ca. halvdelen af prisen på en færdig løsning.

– Jeg ville have et hegn, der så let ud, så jeg syntes, at ideen med en "svævende" ramme med rionet i midten ville være flot, siger Martin .

Han er uddannet klejnsmed og ved godt, hvordan hænderne skal bruges, men han mener ikke, at projektet er større, end at enhver handy-mand kan kaste sig over det.

– Når først du lige får udtænkt, hvordan rammerne skal sættes sammen, så er
det ikke så svært, siger han
og fortsætter: – Jeg havde ikke lyst til at bruge trykimprægneret træ på grund af kemikalie-indholdet, så jeg valgte at bruge sibirisk lærk, som jeg har behandlet med lærketræsolie.

Fræs ikke for store riller

I den inderste ramme er der fræset riller ud til rionettet, og her er kunsten ikke at fræse for store riller, for så vil rionettet stå og klapre i vinden. Der, hvor rillen vender opad, skal vandet kunne løbe ud af den fræsede rille i hjørnet af rammen. Det er vigtigt, ellers vil den fræsede rille konstant stå med vand i.

Læs også: Byg en pergola og få en vidunderlig krog i haven

Vandrør i løsningen

Som afstandstykker er der brugt vandrør i rustfrit stål, ligesom Martin også har brugt rustfrie træskruer, så træet ikke bliver sort alle steder, hvor det er synligt.

– Og når du arbejder med rustfrie rør, så brug aldrig en vinkelsliber. Varmen, der opstår, når du bruger vinkelsliber, vil simpelthen påvirke metallet, så det vil ruste i enderne. Det skal behandles koldt, så brug en nedstryger, siger Martin Juul Wagner.

Husk at forbore

Når du bruger sibirisk lærk, er det også vigtigt, at du forborer de steder, hvor skruen er tæt på enden af træet, inden du skruer skruerne i, da lærketræet ellers nemt kan flække.

Martin brugte to weekender på projektet, og der er indkøbt materialer for ca. 8.000 kroner. Jeg tror i hvert fald, at jeg har sparet 6.000 kroner på at lave det selv, og så fik jeg selvfølgelig et hegn, der passer til terrassen, og som hele familien er utroligt glade for, siger Martin.

Sibirisk lærk

Sibirisk lærk vokser meget langsomt. Så langsomt, at det kan være svært at skelne
årringene fra hinanden. Den langsomme vækst betyder også, at det består af helt op mod 90 pct. kerneved, og derfor holder det godt uden imprægnering.

Det bør dog behandles jævnligt, og skal det have jordkontakt, bør det imprægneres. Sibirisk lærk er meget sur, og derfor bør der bruges rustfrie materialer, da andre metaller kan angribes og give sorte rande. 

Læs også: Lyntricks til afkalkning af brusekabinen

Det skal du bruge

(18 m hegn med 10 hegnsfag)
45 x 45 mm reglar,
høvlet sibirisk lærk
90 x 90 mm stolper,
høvlet sibirisk lærk
Stolpeholdere
Rionet
Stolpehatte
Rustfrit vandrør
Rustfrie træskruer og
lange udendørsskruer
igennem vandrørene

 

2 maj 2014
0

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10...

0

Sådan beskæres de forskellige hække

En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige...

0

Vælg den rigtige hæk til din have

En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

0

Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er...

4

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

1

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper...

1

Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.

1

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven....

4

Flyt rundt med hegn og hæk

Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrig...

0

Have med værelser

Brug hække og hegn til at lave rum i din have. Det får den til at virke større og mere indbydende.

0

Pilehegn skal passes

Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

1

Flet selv et hegn af levende pil

Sæt et levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Jo tidligere du planter, jo bedre rodnet får...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.