Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.


En uklippet hæk er en mellemting mellem hæk og levende hegn. Den tilfører ikke haven den samme stramme form som en traditionelt klippet hæk, men danner en blødere afgrænsning. Derfor virker den mere imødekommende, og det klæder tidens romantiske og naturlige havestil.

Mange oplevelser
Den uklippede hæk giver oplevelser flere gange i årets løb: når bladene springer ud, når hækken blomstrer, og ofte igen når bær eller frugter lyser op på planterne, før efterårsfarverne fyres af. Begrebet en uklippet hæk lyder dejligt, men (for et men er der): Selv om hækken ikke skal klippes efter en snor, er den ikke vedligeholdelsesfri. Den kræver trimning, hvis den skal holdes smuk og tæt på længere sigt. En årlig foryngelsesbeskæring, hvor du fjerner et par ældre grene ved jordoverfladen, er optimal. Du kan kende de ældste grene på den mørkere bark. På den måde sikrer du lys og luft i busken, så den kan skyde friske skud fra grunden.

Døde grene og grene, der viser tegn på sygdom, fjernes, ligesom du roligt kan fjerne dem, der vokser på tværs i busken.

Derimod skal du ikke begynde at klippe hækken med en hækkesaks. Det giver den et stumpet udseende og kan give anledning til et hav af nye skud midt i busken og dermed et temmelig uharmonisk helhedsindtryk.

Vælger du en uklippet hæk, skal du også vide, at den kræver mere plads end den traditionelle. Regn med, at hækken bliver mindst lige så bred, som den bliver høj. Der skal være mindst 1 m fra plantestedet til fortovets begyndelse, hvis du vil undgå problemer og risikere at blive tvunget til at gå i gang med hækkesaksen for at sikre passage på fortovet.

Planter du en uklippet hæk i skel, skal du være enig med naboen om, at hækken skal ha’ plads til at udvikle sig smukt. Hvis der plantes andre buske og træer tæt på hækken på den ene eller anden side, går det galt.

Det rette valg
Du skal også vælge planteart. Her er mange muligheder, for i realiteten kan enhver busk med en stærk forgrening fra grunden anvendes. Planten skal selvfølgelig kunne trives med de forhold, du har at byde på mht. lys, skygge og jordbundsforhold, og du skal vurdere, om arten får den rigtige størrelse, når den er udvokset.

Det er en god idé at benytte en rettesnor, når du planter hækken, for selv om hækken skal have et naturligt udtryk, bliver den pænest, hvis planterne står på linje. Du kan selvfølgelig også plante hæk i buede former. Her kan haveslangen agere rettesnor.

Barrodsplanter til hækken
I planteskolen vil du ofte kunne vælge mellem barrodsplanter og planter i potter.
Barrodsplanterne er normalt billigst, men stiller lidt større krav. De blotlagte rødder er udsat for udtørring, så plant hækken, så snart du får planterne hjem. Barrodsplanterne må du først plante efter løvfald, da du ellers risikerer, at de tørrer ud. Det skyldes, at rødderne endnu ikke har etableret sig og derfor ikke er i stand til at forsyne bladene med vand nok.

Plant rigtigt
De enkelte planter i den uklippede hæk må ikke plantes for tæt. De skal have plads til at udvikle sig godt. Afhængigt af hvilken planteart du vælger, plantes typisk 1-2 planter pr. løbende meter.

Grav et godt stort hul til hver plante, og sørg for, at jorden er løsnet i bunden af hullet. Der skal være rigeligt plads til plantens rødder eller rodklumpen, og du må aldrig gøre vold på rødderne. Fyld hullet 2⁄3 op med jord, og vand omkring planten. Når vandet er trukket ned i jorden, fylder du igen hullet med jord og træder let til.

I den første tid – og måske også til næste forår – kan det være nødvendigt at vande i tørre perioder. Derudover består plejen i første omgang i at holde jorden omkring planterne fri for ukrudt.

3 hække ca. 1m 3 hække over 1m 3 hække over 2m
• Buskpotentil, Potentilla fruticosa. Busken er løvfældende. Den bærer gule, røde eller hvide blomster.
• Mahonie, Mahonia aquifolium. Stedsegrøn busk med gule blomster og blå bær.
• Stjernetop, Deutzia x rosea. Busken er løvfældende. Den bærer smukke, hvide, klokkeformede blomster.
• Snedrivebusk, Spiraea x cinerea ‘Grefsheim’. Løvfældende busk med buede grene og smukke hvide blomster.
• Sargentæble, Malus sargentii, Løvfældende busk med hvide blomster og røde frugter.
• Perlebusk, Exochorda x macrantha. Det er en løvfældende busk med overhængende grene og hvide blomster.
• Forsytia, Forsythia x intermedia. Løvfældende busk med gule blomster før løvspring.
• Dronningebusk, Kolkwitzia amabilis. Løvfældende busk med lyserøde blomster.
• Rododendron, Rhododendron hybrid, stedsegrøn busk med overdådig blomstring i foråret. Mange hybrider og farver. Kræver surbundsforhold.

Af Lotte Bjarke, idényt 508

Mest læste artikler