Dekorative havehegn

Hegn og hæk

Hegn i anderledes materialer og utraditionelle former skaber nye muligheder i og omkring din have. Et hegn behøver ikke kun gå langs skellet ind til din nabo. Det kan sagtens placeres midt på græsplænen eller ud fra carporten.

Foto: Hans Juhl, Ide Byg

Frodige hegn

Et hegn behøver heller ikke været lavet af traditionelle materialer som sten, træ eller jern. Man kan sagtens mikse med planter, alternative materialer og sjove former. På den måde hjælper hegnet ikke kun med til at afgrænse bestemte områder, men skaber også nye og spændende udtryk i din have. 

Spørg naboen

Inden du beslutter dig for, hvordan dit hegn skal se ud, bør du overveje hvilken funktion, det skal have. For der er forskel på, om et hegn skal være ekstremt holdbart, og fx skabe sikkerhed for børn omkring en sø eller ud til en vej, eller om det blot skal være en del af havens arkitektur.

Hegn må ikke skabe tvist

Hegnsloven definerer et hegn som enhver indretning, der er varigt anbragt ved ejendomsskel og fungerer som hegn i forhold til en naboejendom. Målet med hegnsloven er at sikre, at ingen laver et hegn, der efter opførelsen skaber grundlag for tvist og debat. Derfor opfordres man som boligejer altid til at tage kontakt til sine naboer, inden man påbegynder et evt. anlægsarbejde.

Aftal selv hegnshøjde med naboen

Grundejere kan selv aftale, hvilken hegnshøjde de vil have, når der ikke er særlige hegnsbestemmelser i servitutter, lokalplaner m.v., men den almindelige regel om højde er 1,80 m – og det må ikke uden naboens samtykke overstige 2 m.

Hegn betyder have

Det oprindelige ord for have betyder indhegnet område. Ordet stammer fra den tid, hvor bønderne brugte hegn til at holde vilde dyr og andre uønskede gæster ude, og hvor man ønskede at passe på sine husdyr eller afgrøder. I dag har ordet hegn knap så dramatisk en klang, og begrebet have betyder for de fleste et hyggeligt område, der skærmer boligen fra veje, fortove og vild natur.
24. august 2009
Mere om Hegn og hæk

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Hegn og hæk Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10 fascinerende bud på slyngplanter og klatreplanter, som kan gøre den drøm til virkelighed.  

Sådan beskæres de forskellige hække

Hegn og hæk En pæn og sund hæk kræver pleje og korrekt beskæring. Derfor får du her en gennemgang af hvordan og hvornår, du skal beskære de forskellige...

Vælg den rigtige hæk til din have

Hegn og hæk En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Få træstolpen til at stå fast

Hegn og hæk Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolperne, og det er virkelig spildt arbejde, hvis stolperne rokker eller rådner efter nogle få år.

Få en frodig have med de rette læforhold og sten

Hegn og hæk Dine blomster og planter trives optimalt, når du tager et par vækstforhold i betragtning. Der findes nemlig helt enkle regler, som det er...

Få et frodigt plankeværk med blomster og planter

Hegn og hæk Hegn og plankeværk kan gøres frodige og levende med slyngroser og klematis, der forvandler lige linjer og hårde strukturer til romantiske...

Sådan får du en pæn hæk året rundt

Hegn og hæk Vælg den rigtige hæk til din have. Skal det være en klippet eller en buskformet hæk? Og bøg, thuja eller taks? Se 5 gode bud på hækketyper og plantetips til alle typer af hække. 

Giv hækken et blødt og imødekommende udseende

Hegn og hæk En uklippet hæk rammer haven smukt ind og giver et naturligt helhedsindtryk.

De 5 mest populære hække - vælg den bedste til dig

Hegn og hæk Hækplanter kan købes som små eller som et par meter høje planter, der med det samme danner en smuk grøn hæk hele vejen rundt om haven....

Flyt rundt med hegn og hæk

Hegn og hæk Flytbare hegn og plantekasser på hjul er en god idé at have på terrassen – de kan hurtigt flyttes rundt og skærme for vind, sol og nysgerrige blikke. Og så giver de en hyggelig stemning og mulighed for at møblere dine uderum om, når du har lyst

Have med værelser

Hegn og hæk Brug hække og hegn til at lave rum i din have. Det får den til at virke større og mere indbydende.

Et flot hegn af sibirisk lærk til en god pris

Hegn og hæk Hvis man ikke kan finde et hegn, der passer til ens terrasse, må man lave det selv. Eget design og arbejde blev den rigtige løsning for...

Pilehegn skal passes

Hegn og hæk Alle slags pilehegn holder længere, hvis de vedligeholdes rigtigt - og hvis materialerne er af høj kvalitet.

Flet selv et hegn af levende pil

Hegn og hæk Sæt et levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Jo tidligere du planter, jo bedre rodnet får...

Vinterstiklinger til nye buske

Hegn og hæk Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.