Klatreplanter og slyngplanter – de 10 bedste til pergolaen og den overdækkede terrasse

Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10 fascinerende bud på slyngplanter og klatreplanter, som kan gøre den drøm til virkelighed.  

Klatreplanter og slyngplanter de bedste til overdækkede terrasse

Valg af klatreplanter 

At mærke sollyset spille gennem slyngplanterne på den overdækkede terrasse en sommerdag er noget, der kan gøre de fleste salige. Men hvilken klatreplante skal man vælge til sin pergola eller til den overdækkede terrasse? Det afhænger af behov, smag og muligheder. Her er nogle af de mest fascinerende klatreplanter og tips til, hvordan du dyrker dem. 

Den glemsomme blåregn

 
Pergola-tunnel med blåregn i Japan. 

Blåregn er en af de mest eventyrlige klatreplanter til en pergola med sine op til 30 cm lange blomsterklasser. Heldigvis er det ret nem at få blåregn til at vokse i Danmark. Den kan overvintre i vores klima og behøver ikke at blive bragt i vinterhi, som det er tilfædet med andre mere eksotiske slynplanter.

Den største udfordring med blåregn er at forhindre, at planten springer blomstringen over en sæson. Det kan for eksempel ske, hvis den får lov til at vokse frit uden beskæring.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at blåregn danner sine knopper om sommeren. Beskæring skal derfor helst foregå omkring august måned. Klip ned lige over et blad. Det er måden at skåne blomsterknoppen på, der sidder under det sted, hvor bladstilken har sit udspring på ranken.

Læs også: Blåregn – den smukke, drilske slyngplante

Passionsblomst udendørs

 
Passionblomst med en af plantens karakteristiske krogede klatrekroge i baggrunden. 

Passionsblomst er en kravlestærk slyngplante, der under de rette forhold kan skyde 10 meter i højden ved at vikle sig omkring alt, hvad den finder på sin vej med sine slyngtråde. Passionblomst egner sig i Danmark allerbedst til vinterhaven eller drivhuset, men den kan også anvendes i krukker og bæres ud til terrassen eller pergolaen, når det bliver frosfrit i vejret. Passionsblomster foretrækker at stå et solrigt sted. 

Læs også: Klatrehortensia – den vidunderlige slyngplante

Klatreroser og slyngroser

 
Roser i en forholdsvis nyetableret havegang. 

Roser er meget andet en nydelige velafrettede buske i hoftehøjde. Hvis man slipper roser løs i naturen, så er det naturligt for dem at klatre op ad ved hjælp af deres torne. Det kan man udnytte i pergolaen eller på terrassen. For ikke at overlade noget til tilfældighederne anbefales det dog at hjælpe roserne på vej i deres opadstræben med wirer, snore og anden form for opbinding.

Klatreroser og slyngroser er i øvrtigt teknisk set det samme. 

Læs mere om dyrkning af roser og om de seks mest populære rosentyper her.

Vedbend – den fødte klatrer

 
Vedbend fra Wroclaw i Polen. 

Vedbend er selvhjulpen som klatreplante. De opadgående vækst foregår ved hjælp af slyngplantens hæfteskiver. 

Læs mere om forskellige slyngplanters vækstrategier her

Læs også: Vinterhårdføre planter til krukker og haven

Velsmagende vindruer på pergola

 
 Vin dyrket i pergola. 

Det er en kendt dyrkningsform i mange lande at dyrke vin på pergola. Det gør det nemt at plukke druerne, når de hænger modne ned fra oven.

Danmark er blevet et vinland med mange små vingårde spredt ud over det ganske land. Hvis man vælger de rette vinstokke, der egner sig til at overvintre i Danmark, kan man også have vinstokke henover terrassen eller pergolaen hjemme i sin have. 

Jasmin som klatreplante

 
Jasmin blomstrer for fuld kraft i gade i Italien. 

Jasmin som klatreplante er for viderekommende. Det er en plante, der er hjemmehørende i tropisk og subtropisk klima. Der findes kun nogle enkelte, der kan overvintre i Danmark. Det er blandt andet den gulblomstrende Vinterjasmin (Jasminum Nudiflorum). 

Jasmin er beslægtet med oliven og findes både som lianer, træer og buske. Har man mulighed for at overvintre Jasminplanten frostfrit, så er det værd at overveje at prøve sig med jasmin, både på grund af plantens ofte livlige blomsterflor og den fortryllende duft af jasmin, der som regel er stærkest om natten. 

 
Bougainvillea 

Bougainvillea er en ikonisk klatreplante, som mange forbinder med middelhavslandene. Den kræver meget sol og varme. I Danmark vokser den bedst i drivhuse og vinterhaver. I krukker og potter kan den dog også skyde godt i vejret opad for eksempel en pergola-rafte. 

 
En guldregn med lange, gule blomsterklasser, der bliver mellem 10 og 30 cm lange. 

Guldregn stammer oprindeligt fra Alperne, Balkan og Jura-bjergne. Guldregn kan både dyrkes som træ, busk og som klatreplante på espalier eller i pergola. Guldregn kan godt overvintre i Danmark, men planten har det ikke godt med alt for bitter frost. 

Vær opmærksom på, at guldregn er giftig. Det er ikke mindst bælgene, man skal være agtpågivende over for. Guldregn er en del af ærteblomstfamilien, og dens bælge kan af børn godt forveksles med spiselige bælgærter. Der er i hvert fald af og til eksempler på, at små børn bliver forgiftede på grund af denne form for forveksling. 

Læs mere om dyrkning af guldregn her

Skovplanten klematis

 
En klematis voksende op ad et trådhegn. 

Klematis skal gerne have skovagtige vækstvilkår. Det er nemlig oprindelig en skovplante, og som sådan foretrækker den en jodbund med masser af organisk materiale. Klematis klatrer ved hjælp af bladstilke, som den bruger til at slynge rundt om ting på sin vej opad. I skoven vokser den gerne hen ad jorden, indtil den finder noget at vokse opad. Klematis skal helst plantes, hvor der både er sol og skygge. Slyngplanten vokser fortrinligt på et klatrestativ eller hen over en pergola. 

Læs også: Klematis – den livskraftige klatreblomst

Læs også: Succes og indretning med plantekasser

 
 Blomsten fra kaprifolier kan faktisk spises, mens bærene er giftige 

Kaprifolien er lige så livsduelige i et dansk klima som klematis. Den er hårdfør og trives godt både i sol og i skygge. Kan du godt lide at forme din klatreplanter, så er kaprifolien ikke det bedste valg. Slyngplanten bestemmer nemlig i det store hele med sin risede vækst selv, hvordan og hvorhen den vil vokse. Det kan beskæring kun ændre lidt på. 

Klatrehortensia

 
Klatrehortensia på pergola. 

Klatrehortensia kan vokse op til 7 meter i højden og sagtens klatre om kap med vedbend på husfacader. Den er meget let at dyrke. De første par år skal du måske hjælpe den lidt på vej med opbinding. Vanding behøver man ikke at overgøre, for planten danner hurtigt et dybt og vidtforgrenet netværk af rødder, der rigeligt suger al den væde op, som klatrehortensiaen har brug for, op. Klatrehortensia blomster i juni og juli. Som klatreplante er den dog også en pryd om efteråret med sine gullige høstagtige farver. 

Læs mere om klatrehortensia her. 

Læs også: Byg selv en pergola og få en vidunderlig krog i haven

Mest læste artikler