Sådan bekæmper du råd og svamp i træstolper

Hegn og hæk

Oh rædsel. Det fine raftehegn, som rammer haven ind, er en tikkende bombe. For de bærende stolper, som du omhyggeligt har gravet dybt ned i jorden, er begyndt at rådne! Men heldigvis findes der en metode, der kan bekæmpe råd og svamp inde i træet.

Foto: Lise Mortensen Høy

Stolper i jorden er særligt udsatte

Stolper, som er gravet ned i jorden, er særligt udsat for råd og svamp i jordoverfladen, fordi der her er den optimale kombination af fugt, varme og ilt, som mikroorganismer og svampe trives i.

Sådan tjekker du stolperne for råd

Værst går det ud over almindelige ubehandlede træstolper, men også trykimprægnerede stolper kan blive angrebet. Du efterser stolperne ved at grave et spadestik ned omkring hver stolpe og stikke spidsen af en kniv ind i træet lige under jordoverfladen. Er træet fast, er stolpen god.

Vigtigt – alle stolper skal efterses

Hvis du har en fornemmelse af, at kniven “synker i”, er det nu, du skal tage affære. Husk, at undersøge alle stolper, for selv om den første stolpe er ok, kan en af de andre godt være dårlig. Måske får den mindre sol, eller måske er jorden dårligere drænet osv.

Brug en borholdig væske

Hvis træet er “blødt”, skal du i arbejdstøjet – og jo før, jo bedre. Råd bekæmpes med en borholdig væske til efterimprægnering (sælges under navnet Boracol i større tømmerhandler).

Bor et hul i stolpen til væsken

Med et 10-15 mm bor borer du et hul skråt ned i stolpen ind til stolpens midte. Hullet skal begynde ved jordniveau. Sæt en tragt i hullet og hæld den borholdige væske i hullet ad flere gange, indtil træet ikke suger mere.

Væsken fordeler sig godt i fugtigt træ

Opløsningen trænger ud i træet. Den spreder sig specielt godt i fugtigt træ. Hullet lukkes med en træprop, så der ikke kommer regnvand i hullet. Efterfyld hullet med Boracol med tre til fem års mellemrum, så skulle det være slut med råd.

Forebyg råd med en patron

Du kan forebygge råd i udsatte konstruktioner ved at sætte en Boracolpatron ind i træet. Først når træet fugtes op, vil patronen afgive imprægnering til det fugtige træ og forebygge skader.

Sådan gør du

Bor hullet skråt nedad til midten af træet og slå en borholdig patron i. Luk hullet med en prop, da indtrængende vand eller fugt gør midlet inaktivt. Patronen kan fx benyttes i vindues- og facadepartier, døre, fod- og tagremme, spærender, ind- murede/udragende bjælkeender, bindingsværk, stolper og pæle.

Det er noget giftigt stads

Borvæske og borpatroner til imprægnering er klassifice- ret som sundhedsskadelig. Det betyder, at du skal undgå kontakt med huden, bruge gummihandsker, gerne overtræksdragt og undgå at spilde på jorden. Gravide og ammende skal holde sig langt væk.

Redaktøren anbefaler

9 april 2008
0

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

0

Vinterstiklinger til nye buske

Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

0

Få gavn af hegnsloven, når du skal sætte et nyt hegn op

Når der skal nyt hegn omkring grunden, er det en god idé at tage naboerne med på råd og – i tilfælde af uenighed – ty til hegnsloven.

0

Sådan “bøjer" du hegnsloven

De allerfleste naboer kan heldigvis blive enige om, hvordan hegnet i skellet skal se ud. Er I uenige, træder hegnsloven i kraft – suppleret...

1

Et nyt hegn i skellet kræver forståelse og godt naboskab

Naboskabet bliver nemt sat på prøve, når det skal besluttes, hvad der skal stå i skellet. Som udgangspunkt bør begge parter tænke på, at...

1

Sådan fletter du et pilehegn - trin for trin

Sæt det levende pilehegn nu, og vand det hele sommeren. Så har du en grøn hæk med det samme. Her får du opskriften på et levende pilehegn.

7

Plant en hæk med et anderledes twist

En smuk hæk kan være meget andet end en retvinklet ligusterhæk. Anderledes farver og spændende former giver hækken og dermed hele haven...

0

Mere om hegnsloven

Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

1

Sæt et støjhegn op

Et støjhegn dæmper trafikstøjen væsentligt - men kun hvis det er lavet korrekt.

0

6 tips til pileflet

Få gode råd til, hvordan du selv kan pileflette.

0

Klip hækken rigtigt

Der findes hække, der ikke skal klippes, men det er dog de færreste husejere, der helt slipper for at komme ud med hækklipperen og studse...

0

Spar en hækkeklipning

Hækken skal klippes før Skt. Hans. Sådan lyder et gammelt haveråd.

0

Romantisk hæk af roser

Roser er blandt de mest alsidige af havens planter. De byder på lang eller gentagen blomstring og en herlig duft. Blandt meget andet egner...

0

Vaks ved havelågen

En låge af svunget smedejern eller stilrent stål holder længe, og du skal ikke røre en finger.

0

Få træstolpen til at stå fast

Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.