Sådan bekæmper du råd og svamp i træstolper

Hegn og hæk

Oh rædsel. Det fine raftehegn, som rammer haven ind, er en tikkende bombe. For de bærende stolper, som du omhyggeligt har gravet dybt ned i jorden, er begyndt at rådne! Men heldigvis findes der en metode, der kan bekæmpe råd og svamp inde i træet.

Foto: Lise Mortensen Høy

Stolper i jorden er særligt udsatte

Stolper, som er gravet ned i jorden, er særligt udsat for råd og svamp i jordoverfladen, fordi der her er den optimale kombination af fugt, varme og ilt, som mikroorganismer og svampe trives i.

Sådan tjekker du stolperne for råd

Værst går det ud over almindelige ubehandlede træstolper, men også trykimprægnerede stolper kan blive angrebet. Du efterser stolperne ved at grave et spadestik ned omkring hver stolpe og stikke spidsen af en kniv ind i træet lige under jordoverfladen. Er træet fast, er stolpen god.

Vigtigt – alle stolper skal efterses

Hvis du har en fornemmelse af, at kniven “synker i”, er det nu, du skal tage affære. Husk, at undersøge alle stolper, for selv om den første stolpe er ok, kan en af de andre godt være dårlig. Måske får den mindre sol, eller måske er jorden dårligere drænet osv.

Brug en borholdig væske

Hvis træet er “blødt”, skal du i arbejdstøjet – og jo før, jo bedre. Råd bekæmpes med en borholdig væske til efterimprægnering (sælges under navnet Boracol i større tømmerhandler).

Bor et hul i stolpen til væsken

Med et 10-15 mm bor borer du et hul skråt ned i stolpen ind til stolpens midte. Hullet skal begynde ved jordniveau. Sæt en tragt i hullet og hæld den borholdige væske i hullet ad flere gange, indtil træet ikke suger mere.

Væsken fordeler sig godt i fugtigt træ

Opløsningen trænger ud i træet. Den spreder sig specielt godt i fugtigt træ. Hullet lukkes med en træprop, så der ikke kommer regnvand i hullet. Efterfyld hullet med Boracol med tre til fem års mellemrum, så skulle det være slut med råd.

Forebyg råd med en patron

Du kan forebygge råd i udsatte konstruktioner ved at sætte en Boracolpatron ind i træet. Først når træet fugtes op, vil patronen afgive imprægnering til det fugtige træ og forebygge skader.

Sådan gør du

Bor hullet skråt nedad til midten af træet og slå en borholdig patron i. Luk hullet med en prop, da indtrængende vand eller fugt gør midlet inaktivt. Patronen kan fx benyttes i vindues- og facadepartier, døre, fod- og tagremme, spærender, ind- murede/udragende bjælkeender, bindingsværk, stolper og pæle.

Det er noget giftigt stads

Borvæske og borpatroner til imprægnering er klassifice- ret som sundhedsskadelig. Det betyder, at du skal undgå kontakt med huden, bruge gummihandsker, gerne overtræksdragt og undgå at spilde på jorden. Gravide og ammende skal holde sig langt væk.
9. april 2008

Redaktøren anbefaler

Mere om Hegn og hæk

Sådan laver du en klassisk hvid havelåge

Hegn og hæk Den lette og klassiske hvide havelåge pryder ikke kun indgangen til huset, den er også yderst holdbar og solid.

Få træstolpen til at stå fast

Hegn og hæk Vi bruger stolper til postkassen, til hegnet, til udendørslamper, til gyngestativet og til carporten. Oftest bygger vi videre oven på stolpe...

Forskellige muligheder for hegn til haven

Hegn og hæk Et flot hegn har mange funktioner: Det rammer haven ind, det giver læ og privatliv. Læs om mulighederne ved blandt andet raftehegn, komposit...

Naturhavelåge: Sådan bygger du let din egen

Hegn og hæk Se hvordan du skaber stemning af sommerskov i din have ved at bygge din egen havelåge med ramme.

Plant en ny hæk nemt og billigt

Hegn og hæk Her er alle de plantetips, du behøver, for at få en smuk og ensartet hæk: plantetidspunkt, vanding og plantemåde. Se også 6 bud på velegnede...

De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrass...

Hegn og hæk Lykken er at spadsere under et tag af blomster gennem en pergola eller at sidde under klatreplanter i fuld flor på terrassen. Her er 10...

Vinterstiklinger til nye buske

Hegn og hæk Se her, hvordan Lotte Bjarke fremstiller nye ribsbuske på basis af vinterstiklinger.

Grænsen til naboen? Sådan opsporer du selv skelpæle på grunden

Hegn og hæk En landsinspektør viser her, hvordan du med en metaldetektor kan finde frem til de hegnspæle, der markerer ejendomsskellet mellem dig og...

Vælg den rigtige hæk til din have

Hegn og hæk En hæk vil skærme af og gøre din have hyggeligere. Men slutresultatet vil afhænge af dit valg, så husk at vælge med omhu.

Gode grunde til at vente med hækklipning

Hegn og hæk Det kolde vejr i foråret udsætter hækklipningen, og derfor giver idényts chefredaktør, Anna-Lise Aaen, gode grund til at vente med at klippe hækken.

Mere om hegnsloven

Hegn og hæk Hegnsloven er en svær nød at knække. Vi har fået en del henvendelser på en artikel, som vi har bragt på idenyt.dk om hegnsloven. Her vil vi...

Herlige havehegn

Hegn og hæk Hegn og plankeværker har indtaget de danske haver i lange baner. Og det er ikke så mærkeligt, for aldrig har udvalget været mere forskelliga...

Skal hækken beskæres eller udskiftes?

Hegn og hæk Hække har deres tid, og med årtiers mellemrum skal de have en overhaling. Du må vurdere, om hækken kan bevares med en kraftig tilbageskæring, eller om der skal etableres en helt ny.

Hyggelige havehegn

Hegn og hæk Hvis du mangler afskærmning, læ eller opdeling i haven, er det nemt at købe et flethegn, men det er sjovere at tænke i utraditionelle løsnin...

Undgå støjrefleksion fra dit støjhegn

Hegn og hæk Noget af den støj, der rammer et støjhegn, bliver reflekteret, men det er muligt at undgå. Læs her hvordan.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.