Denne artikel er sponsoreret

Undgå larver i dine frugttræer – allerede nu

Havetips

Intet kan sammenlignes med den følelse man får, når man gnasker sig igennem årets første, modne æble. Det bliver dog mindre sjovt, når man opdager en orm der stikker hovedet op af æblet. Der findes råd for orm i dine frugttræer – så læs lige med her.

Vi danskere elsker vore haver. Vi elsker at nusse om den, at vise den frem og ikke mindst fortælle om, hvad vi har formået at fremavle henover sommeren. Desværre viser det sig ofte, at vores frugttræer er angrebet af orm, hvilket medfører at æbler, blommer og pærer går i forrådnelse og bliver uappetitlige.

Hvor kommer larverne fra?

Larverne i dine frugttræer kommer fra et lille sommerfuglelignende insekt, kaldet en vikler. Viklerne ernærer sig af nektar og formerer sig tidligt i forårsmånederne. Kort tid efter træets blomstring lægger viklerne deres æg på bladene og i blomsterne.

Æggene klækkes efter 8-14 dage, ud kommer larverne, som straks vil søge efter en frugt, de kan leve i. Larverne lever derefter beskyttet inde i frugten, hvor de ernærer sig af kernehuset.

De angrebne frugter fyldes med larvernes ekskrementer, hvilket sætter gang i en nedbrydningsprocess, så frugten derved langsomt rådner. Larven er færdigudviklet i løbet af ca. 4 uger og vil hernæst søge plads til overvintring.

Hvad kan du selv gøre?

1. Viklerfælde sættes op i blomstringsperioden

Allerede i de tidlige forårsmåneder skal du tage det første skridt. Køb en god viklerfælde, hæng den op og hold godt øje med den. Hvis du har viklere i haven, ser du det ret hurtigt. De tiltrækkes nemlig af lokkestoffet i fælden. Fælden kan med fordel hænge på træet under hele sæsonen, men den virker kun, så længe lokkestoffet er aktivt (se brugsanvisningen vedrørende levetiden). Du skal derudover huske at bruge en fælde, der passer til frugten (se længere nede i artiklen).

Læs også: 10 Ikea-hacks til haven

2. Biologisk bekæmpelse

Det er vanskeligt at sprøjte et helt æbletræ med insektmidler, og hvem har egentlig lyst til at sætte tænderne i et æble sprøjtet med kemikalier? Du kan benytte dig af forskellige muligheder. Har du, ved at bruge viklerfælden, konstateret at du har viklere, kan du benytte dig af nyttedyr. Snyltehvepse er gode til formålet, men der skal sættes ind når du opdager du har et problem. Forhør dig hos din planteskole eller bestil snyltehvepsene på nettet.

3. Fjern angrebne og nedfaldne frugter hurtigst muligt

Sørg for at alle nedfaldne æbler og blommer fjernes og smides ud. Undgå at smide dem i en kompostbunke i nærheden. Smid hellere i skraldespanden, så er du sikker på at eventuelle larver ikke overvintrer. 

4. Efter høst

Sørg for at behandle jorden under træet i efteråret. Kultivering og harvning af jorden kan forhindre larverne i at overvintre lige under træet. På denne måde minimerer du risikoen for angreb i det efterfølgende år. 

Bonustip: A Green Way laver to forskellige typer viklerfælder:

Læs også: Sådan placerer du udestuen rigtigt

  • A Green Way Æbleviklerfælde (kan også anvendes til pærer)
  • A Green Way Blommeviklerfælde

Begge fælder kan bl.a. købes hos Land & Fritid, Helsam, Matas, Kvickly og udvalgte Superbrugsen. De kan også købes online.

Vil du vide yderligere omkring bekæmpelsen af orm i dine frugttræer kan du kigge nærmere på www.agreenway.com eller Facebook-siden for A Green Way.

21 marts 2017
0

Beskæring af træer efter voldsom storm

Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer...

0

Løg til forårets blomster skal lægges i efteråret

Allerede i efteråret kan du begynde at drømme om forårets spirende blomster, for det er nemlig i efteråret, at løgene skal lægges i jorden.

0

Ny i haven: sådan går du frem

Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

0

5 ting, du kan lave i haven, når det regner

De flester ærger sig, når regnen skyller ind over landet og vi er tvunget til at blive indendørs. Vi mærker hvordan fingrene sitre og stress...

0

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve...

0

10 Ikea-hacks til haven

Tryl dit Ikea-møbel om til noget helt unikt og pift samtidig din have op. Her er 10 herlige, inspirerende Ikea-hacks, du selv kan lave.

0

Hvilke planter kan man dyrke i en vindudsat have?

Blæsevejr i haven er sjældent særlig godt – specielt ikke, hvis der er fyldt op med smukke men følsomme blomster, der ikke tåler vind....

0

Ærtespirer i vindueskarmen

Lotte Bjarke har sat gang i en lille produktion af friske ærtespirer i vindueskarmen i køkkenet. Se fremgangsmåden her.

0

Islygter hygger i den forfrosne have

Nu, da vi endelig har fået rigtigt vintervejr, er der opstået en ekstra mulighed for at hygge lidt om haven. Se her, hvordan du kan lave...

0

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

0

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

0

Frøsamling til gratis planter

Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone.

0

Sådan planter og holder du sunde roser i haven

Det er nemt at få flotte roser med disse gode råd.

0

Natron: dit vidundermiddel til haven

Vink farvel til kålorme og kompostlugt, og hils spirende blomster og frodig jord velkommen. Natron er din nye havehjælper nummer ét.

0

5 fantastiske måder at bruge eddike i haven

Du har sikkert allerede fundet ud af, hvor fantastisk et middel eddike kan være i køkkenet. Men kender du også til de mange geniale måder,...