Denne artikel er sponsoreret

Undgå larver i dine frugttræer – allerede nu

Havetips

Intet kan sammenlignes med den følelse man får, når man gnasker sig igennem årets første, modne æble. Det bliver dog mindre sjovt, når man opdager en orm der stikker hovedet op af æblet. Der findes råd for orm i dine frugttræer – så læs lige med her.

Vi danskere elsker vore haver. Vi elsker at nusse om den, at vise den frem og ikke mindst fortælle om, hvad vi har formået at fremavle henover sommeren. Desværre viser det sig ofte, at vores frugttræer er angrebet af orm, hvilket medfører at æbler, blommer og pærer går i forrådnelse og bliver uappetitlige.

Hvor kommer larverne fra?

Larverne i dine frugttræer kommer fra et lille sommerfuglelignende insekt, kaldet en vikler. Viklerne ernærer sig af nektar og formerer sig tidligt i forårsmånederne. Kort tid efter træets blomstring lægger viklerne deres æg på bladene og i blomsterne.

Æggene klækkes efter 8-14 dage, ud kommer larverne, som straks vil søge efter en frugt, de kan leve i. Larverne lever derefter beskyttet inde i frugten, hvor de ernærer sig af kernehuset.

De angrebne frugter fyldes med larvernes ekskrementer, hvilket sætter gang i en nedbrydningsprocess, så frugten derved langsomt rådner. Larven er færdigudviklet i løbet af ca. 4 uger og vil hernæst søge plads til overvintring.

Hvad kan du selv gøre?

1. Viklerfælde sættes op i blomstringsperioden

Allerede i de tidlige forårsmåneder skal du tage det første skridt. Køb en god viklerfælde, hæng den op og hold godt øje med den. Hvis du har viklere i haven, ser du det ret hurtigt. De tiltrækkes nemlig af lokkestoffet i fælden. Fælden kan med fordel hænge på træet under hele sæsonen, men den virker kun, så længe lokkestoffet er aktivt (se brugsanvisningen vedrørende levetiden). Du skal derudover huske at bruge en fælde, der passer til frugten (se længere nede i artiklen).

2. Biologisk bekæmpelse

Det er vanskeligt at sprøjte et helt æbletræ med insektmidler, og hvem har egentlig lyst til at sætte tænderne i et æble sprøjtet med kemikalier? Du kan benytte dig af forskellige muligheder. Har du, ved at bruge viklerfælden, konstateret at du har viklere, kan du benytte dig af nyttedyr. Snyltehvepse er gode til formålet, men der skal sættes ind når du opdager du har et problem. Forhør dig hos din planteskole eller bestil snyltehvepsene på nettet.

3. Fjern angrebne og nedfaldne frugter hurtigst muligt

Sørg for at alle nedfaldne æbler og blommer fjernes og smides ud. Undgå at smide dem i en kompostbunke i nærheden. Smid hellere i skraldespanden, så er du sikker på at eventuelle larver ikke overvintrer. 

4. Efter høst

Sørg for at behandle jorden under træet i efteråret. Kultivering og harvning af jorden kan forhindre larverne i at overvintre lige under træet. På denne måde minimerer du risikoen for angreb i det efterfølgende år. 

Bonustip: A Green Way laver to forskellige typer viklerfælder:

  • A Green Way Æbleviklerfælde (kan også anvendes til pærer)
  • A Green Way Blommeviklerfælde

Begge fælder kan bl.a. købes hos Land & Fritid, Helsam, Matas, Kvickly og udvalgte Superbrugsen. De kan også købes online.

Vil du vide yderligere omkring bekæmpelsen af orm i dine frugttræer kan du kigge nærmere på www.agreenway.com eller Facebook-siden for A Green Way.

21 marts 2017
Mere om Havetips

10 grunde til at plukke mælkebøtter

Havetips Det kan godt være, at det i virkeligheden er ukrudt og skal fjernes, men der er faktisk masser af gode grunde til, at mælkebøtterne skal plukkes. De kan nemlig bruges til en lang række forskellige ting som eksempelvis smoothies og badeolie.

6 smarte måder at bruge babypudder i haven

Havetips Babypudder kan lette arbejdet i haven. Her er 6 fikse måder at bruge babypudder udendørs. Det er alt fra at skræmme skadedyr væk og til at...

Sådan fjerner du en træstub i haven

Havetips Find den metode, der passer dig bedst, når du skal fjerne træstubben, efter træet er blevet fældet: Grav den væk, fræs den i stykker, brænd...

7 smarte tricks til forspiring indendørs

Havetips Hjælp dine planter på vej med en god start. Få alle de smarte tricks til, hvad du kan gøre, for at dine planter vokser bedre og hurtigere.

Løg til forårets blomster skal lægges i efteråret

Havetips Allerede i efteråret kan du begynde at drømme om forårets spirende blomster, for det er nemlig i efteråret, at løgene skal lægges i jorden.

Sådan beskærer du syrener

Havetips Hvis du er så heldig at have syrener i haven, så ved du sikkert allerede, at det er en rigtig god idé at sørge for at beskære dem en gang i...

Her er den danske plante, der kan dræbe dig på et kvarter

Havetips Gifttyden er danmarks farligste plante. Hele planten er giftig, og den kan forveksles med kørvel. Læs mere om plantens udseende og voksested og se billede og video af, hvad det er for en plante, du skal undgå.

Lav trappestigen om til en flot blomsteropsats

Havetips En gammel trappestige kan nemt laves om til en charmerende opsats til dine blomster og planter, som kan pryde terrassen, udestuen eller en...

Aflever dine æbler og få most med hjem

Havetips Har du haven fyldt af æbler og lyst til at æblemost? Så kan du sælge æblerne til et mosteri og få lækker æblemost med hjem.

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Havetips Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der forhåbentligt kan gøre det lidt mere ligetil. 

Byg en gård eller en have i mini-udgave.

Havetips Med en smule fantasi kan du bygge en mini-bondegård for næsten ingen penge.

Beskæring af træer efter voldsom storm

Havetips Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer...

Sådan laver du det perfekte højbed

Havetips Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Støb et fuglebad til haven

Havetips Giv havens fugle deres eget fuglebad. Du kan selv støbe badet til dem, og projektet her tager ikke mere end et par dages tørretid. Se hvad...

Haven i foråret: Skal - skal ikke

Havetips Med ideer til, hvad du gerne må kaste dig over i din have, og 5 råd om hvad du endelig IKKE skal gøre derude, håber vi at gøre din start i...