Denne artikel er sponsoreret

Plæneskolen: 3 tips til en grøn og tæt græsplæne

Havetips

En smaragdgrøn, tæt græsplæne uden ukrudt er nok lidt af en drøm for mange af os. Et sted, hvor du kan strække dig i græsset og se op på himlen, samle venner til fester eller lege med børnene. Se her, hvordan du kan opnå dette.

En græsplæne har brug for næringsstoffer og vand, som alle andre levende ting. For at få det dejlige grønne tæppe i din have må du ikke lade græsset ”sulte”: Gødning betyder ALT, når plejer en græsplæne.

Et almindeligt råd er at gøde plænen mindst tre gange i løbet af sæsonen, som strækker sig fra omkring marts-april til september, afhængigt af hvor du bor. 

I begyndelsen af foråret har jorden brug for et energiboost efter den lange vinterdvale, så i marts-april er det tid til at starte. 

Husk, at en tæt og velgødet græsplæne gør det vanskeligere for ukrudt og mos at få fat. Men jo mere du gøder, jo oftere skal du slå græsset, så det er en god idé at beslutte, hvor meget tid du ønsker at bruge på at slå græsplænen. Her får du tips til, hvordan – og hvornår – du bør gøde.

Start i foråret med at lukke af for mos

Hvis du har mos i din have, som du ønsker at slippe af med, bør du starte årets plænepleje i det tidlige forår ved at sprede jordforbedrende næringsstoffer, så græsset kan få overtaget og lukke af for mos.

Mosset begynder at vokse allerede ved +1°. Start allerede med at bruge Trim® Jernvitriol ved denne temperatur. Det indeholder ekstra meget af det basale næringsstof jern, som giver græsset sit mørkegrønne og saftige udseende – og holder mos væk.

Efter omkring to uger kan du forsigt med en løvrive eller børste rive mos væk fra græsplænen.

Læs også: 10 tricks til tomater i drivhuset

3-4 uger efter bør du styrke græsset

Tre til fire uger efter frøbehandlingen er det tid til at gøde med Trim® Plænegødning. Det er en afbalanceret blanding af kvælstof, fosfor og kalium og mikronæringsstoffer, der hjælper dig med at få den dejlige grønne plæne, du er på udkig efter. 

  • Kvælstof er vigtig for planternes vækst og celledeling, og hvis jorden mangler kvælstof, kommer der en mangel på klorofyl i græsset, så det bliver gult og vokser langsomt.
  • Fosfor stimulerer tidlig roddannelse og vækst og er afgørende for fotosyntesen. Mangler jorden fosfor, misfarves græsset, og det vokser langsomt.
  • Kalium aktiverer vækstcellernes enzymer og letter optagelsen og fastholdelsen af vand. Mangel på kalium får bladene til at se brændte ud og svækker græsset. 

Trim® Plænegødning har en god balance for de danske græsplæner og giver en hurtig effekt. 

I maj-juli er det tid til at bekæmpe ukrudt

I maj-juli, hvor græsset er blevet levedygtigt, og temperaturen har nået 15-20°, får du travlt med at bekæmpe ukrudt i græsset. Det gør du nemmest med Trim® Plænerens Easy Spray. 

Trim Easy Spray anvendes mod alt bredbladet ukrudt i græsplænen. Specielt til det ukrudt, der ikke kan bekæmpes effektivt med andre midler f.eks. granulater. Sprayen giver uafbrudt sprøjtning til beholderen er tømt.

Du kan behandle en plæne på 300 m² på mindre end 10 minutter med Trim Easy Spray, og det skader ikke græsset. Bemærk, at produktet ikke må anvendes efter 1. september. Gødning 1-2 uger før behandling forøger virkningen. Græsset bør ikke klippes 3-5 dage før og efter behandlingen. Nyanlagte plæner må tidligst behandles efter 4-6 måneder.

Læs også: Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis du ser en hund med en gul sløjfe

23 marts 2017
0

10 grunde til at plukke mælkebøtter

Det kan godt være, at det i virkeligheden er ukrudt og skal fjernes, men der er faktisk masser af gode grunde til, at mælkebøtterne skal...

0

6 smarte måder at bruge babypudder i haven

Babypudder kan lette arbejdet i haven. Her er 6 fikse måder at bruge babypudder udendørs. Det er alt fra at skræmme skadedyr væk og til at...

0

Sådan fjerner du en træstub i haven

Find den metode, der passer dig bedst, når du skal fjerne træstubben, efter træet er blevet fældet: Grav den væk, fræs den i stykker, brænd...

0

7 smarte tricks til forspiring indendørs

Hjælp dine planter på vej med en god start. Få alle de smarte tricks til, hvad du kan gøre, for at dine planter vokser bedre og hurtigere.

0

Løg til forårets blomster skal lægges i efteråret

Allerede i efteråret kan du begynde at drømme om forårets spirende blomster, for det er nemlig i efteråret, at løgene skal lægges i jorden.

0

Sådan beskærer du syrener

Hvis du er så heldig at have syrener i haven, så ved du sikkert allerede, at det er en rigtig god idé at sørge for at beskære dem en gang i...

0

Her er den danske plante, der kan dræbe dig på et kvarter

Gifttyden er danmarks farligste plante. Hele planten er giftig, og den kan forveksles med kørvel. Læs mere om plantens udseende og voksested...

1

Lav trappestigen om til en flot blomsteropsats

En gammel trappestige kan nemt laves om til en charmerende opsats til dine blomster og planter, som kan pryde terrassen, udestuen eller en...

0

Aflever dine æbler og få most med hjem

Har du haven fyldt af æbler og lyst til at æblemost? Så kan du sælge æblerne til et mosteri og få lækker æblemost med hjem.

0

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

0

Byg en gård eller en have i mini-udgave.

Med en smule fantasi kan du bygge en mini-bondegård for næsten ingen penge.

0

3 ting du kan putte direkte i jorden som gødning

Der findes tre helt almindelige fødevarer, som med en lille forarbejdning kan komme direkte i køkkenhaven. Så her er løsningen, hvis du...

0

Beskæring af træer efter voldsom storm

Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer...

0

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

4

Støb et fuglebad til haven

Giv havens fugle deres eget fuglebad. Du kan selv støbe badet til dem, og projektet her tager ikke mere end et par dages tørretid. Se hvad...