Denne artikel er sponsoreret.

Muldvarpen – græsplænens store skræk

Havetips

Muldvarpen driver haveejere til vanvid, fordi den ødelægger græsplænen og får den til at ligne et bjerglandskab. Se, hvordan du kan bekæmpe muldvarpen effektivt og nænsomt. 

Med V-Trap fra Vestergaard Products kan du bekæmpe muldvarpen effektivt og nænsomt.
Med V-Trap fra Vestergaard Products kan du bekæmpe muldvarpen effektivt og nænsomt.

Vidste du at muldvarpen:

 • er udstyret med 44 små skarpe tænder - flere end de fleste andre pattedyr.
 • lever alene og ikke sover vintersøvn. 
 • kan finde på at forlade sine gange om natten – enten for at jage eller drikke dug.
 • Graver gange på ca. 4-6 cm i diameter - lige så stor som den muldvarp der har gravet gangen.
 • Kan blive op til ca. 20 cm, veje 130 gram og blive 7 år gammel.
 • er i samme familie som pindsvinet og spidsmusen (insektædere) og lever udelukkende af insekter og små dyr.
 • Er udbredt i det meste af Danmark – på nær nogle enkelte øer, eksempelvis Fanø og Mors.

Her kan du læse mere om den europæiske muldvarp

En ubuden "havearkitekt"

Muldvarpen har specialiseret sig i at leve nede under jorden i trange gange. Det ses let på dens ydre; Kroppen er lang og massiv med en spids snude, og benene er korte og trukket ind til kroppen. Forpoterne er kraftige, de vender udad og bagud, og en sjette finger på forpoten gør dem til ideelle graveredskaber. Muldvarpen er god til at orientere sig, og bruger sin fantastiske lugtesans til at registrere ubudne gæster og fange byttedyr i sine gange. Under sin evige søgen efter mad, producerer muldvarpen mange skud, og dens fantastiske næse og menneskesky natur gør den samtidig rigtig svær at fange. V-Trap kan dog hjælpe dig med at fange denne ubudne ”havearkitekt”.

Se her vores video om muldvarpen.

Levevis

Muldvarpens gange ligger for det meste mellem 10 og 30 cm nede i jorden, og de mange gange er konstrueret som en stor fælde, som muldvarpen gennemsøger for at spise de byttedyr, der er faldet ned i gangene. Muldvarpens kost står mest på regnorme, men de kan også godt lide insekter, snegle, tusindben samt mus, frøer og firben. Muldvarpen er, desværre for haveejeren, meget aktiv, da den skal spise det halve af sin vægt i døgnet.

Muldvarpens positive og negative konsekvenser

Muldvarpen skader ikke dine planter ved at gnave i dem eller spise dem. Den kan dog komme til at skubbe dem op, hvis de står i vejen for en ny gang. Dens gange hjælper til at udlufte jorden, hvilket skaber god muldjord og muldvarpen spiser mange insekter, vi anser som skadedyr.

Muldvarpens territoriale instinkt sikrer, at der maksimum er 1-2 muldvarpe i en almindelig have, for en muldvarp holder andre muldvarpe væk. Hvis en muldvarp dør, kommer nabomuldvarpen hurtigt og overtager det tomme gangsystem – og graver nye gange. Derfor kan man ofte fange flere muldvarpe i træk, hvis man sætter sine fælder i de samme muldvarpeskud.

Læs også: Sådan gør du din emhætte ren

Muldvarpen bliver især en gene for mange haveejere i oktober-november, når mængden af muldskud eksploderer, og haven pludselig ligner et månelandskab – dette sker, fordi den første frost tvinger muldvarpen til at grave dybere. Alt for mange gange kan underminere haven, så den bliver beskadiget, bulet og grim at se på. Dette resulterer i, at haveejeren må tage et valg – hvem skal leve; muldvarpen eller haven?

Når ”valget” om at bekæmpe muldvarpen er taget, er det ofte de samme bekæmpelsesmetoder der bliver aktuelle – læs mere om dem herunder. 

Effektiv, human bekæmpelse

Gift er et ulovligt bekæmpelsesmiddel, hvis ikke man er professionel skadedyrsbekæmper.

Muldvarpeskræmmere og duftkugler er designede til, at skulle irritere muldvarpen, men de virker sjældent. Udstødningsgas er en ineffektiv og inhuman metode, for muldvarpens gange kan fylde et areal mellem et par hundrede kvadratmeter og helt op til flere tusind kvadratmeter. Disse gange har god udluftning, så muldvarpen dør sjældent, men kan i stedet komme til at ligge og lide.

De mest effektive fælder er sakse - designet til at dræbe muldvarpen. Mange af de traditionelle sakse er dog svære at placere, og giver kun 50% succesrate i forhold til V-Trap. Duftspor ved nedsætning af fælden bevirker desuden ofte, at muldvarpen holder sig væk, eller skubber jord i fælden så fælden bliver dækket eller udløser sig selv – brug derfor altid handsker ved nedsætning.

Se her, hvordan en muldvarpefælde dykkes korrekt.

Læs også: Tag kampen op mod muldvarpe og mosegrise

V-Trap er effektiv og kan bruges igen og igen

Hvis du vælger at bekæmpe muldvarpen så sørg altid for, at muldvarpen ikke lider unødigt. V-Trap sikrer, at muldvarpen dør med det samme, så græsplænen får lov til at stå flot i endnu en sæson.

Læs her nogle af de flotte brugeranmeldelser på V-Trap.

V-Trap, fra Vestergaard Products, er en effektiv, kompakt muldvarpesaks med høj fangstrate. Den stærke fjeder og det specielle design sikrer, at muldvarpen dør med det samme – uden at lide. Fælden er lavet i rustfrit stål, og kan bruges igen og igen.

Se her, hvordan du opspænder V-Trap.

Fælden placeres i muldvarpens gang ned i jorden ved et muldskud. Den ekstremt stærke fjeder afliver muldvarpen hurtigt og effektivt. Anbring de to fælder i hver deres gang med fronten pegende væk fra muldskuddet. Med V-Trap opnår du en træfsikker, effektiv og ikke mindst human løsning på dit muldvarpeproblem.

Se V-Trap i introduktionsvideoen

Køb her din V-Trap muldvarpefælde.

Otte gode råd fra V-Trap:

 • Brug evt. en haveslange til at vande jorden tilbage i muldvarpens gange. Jorden bliver gravet op igen i de skud, der er aktive.
 • Brug altid handsker når du sætter en fælde
 • Allier dig med dine naboer, så I kan danne fælles front mod muldvarpene.
 • Brug effektive fælder, såsom V-Trap for at sikre en human aflivning.
 • Brug aldrig en spand til at dække hullet efter fælden er sat op, duften skræmmer muldvarpen.
 • Anbringe evt. fælden i det gamle hul igen, når du har fanget en muldvarp. Så er du parat til de nye indflyttere.
 • Vent til oktober-november med at bekæmpe muldvarpe. I august og september udvandrer muldvarpens unger og mange rovdyr sørger for en naturlig begrænsning af muldvarpen.
 • Man kan vælge at slå sig til tåls med en fastboende muldvarp, og først sætte fælder op sent på efteråret, så den ikke får mulighed for at forplante sig.
4 november 2015
0

Beskæring af træer efter voldsom storm

Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer...

0

Løg til forårets blomster skal lægges i efteråret

Allerede i efteråret kan du begynde at drømme om forårets spirende blomster, for det er nemlig i efteråret, at løgene skal lægges i jorden.

0

Ny i haven: sådan går du frem

Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

0

5 ting, du kan lave i haven, når det regner

De flester ærger sig, når regnen skyller ind over landet og vi er tvunget til at blive indendørs. Vi mærker hvordan fingrene sitre og stress...

0

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve...

0

10 Ikea-hacks til haven

Tryl dit Ikea-møbel om til noget helt unikt og pift samtidig din have op. Her er 10 herlige, inspirerende Ikea-hacks, du selv kan lave.

0

8 have tips der vil gøre dit liv meget nemmere

Foråret er på vej og haven skal derfor snart i gang med at bruges. Det kan dog være træls med al det arbejde, der hører med, så her får du...

0

5 forårsforberedelser, der giver dig den smukkeste sommerhave

Hvis du bruger lidt tid på at lave forberedelserne i din have nu, får du med sikkerhed en smuk og frodig have til foråret og gennem sommeren...

0

Ærtespirer i vindueskarmen

Lotte Bjarke har sat gang i en lille produktion af friske ærtespirer i vindueskarmen i køkkenet. Se fremgangsmåden her.

0

Islygter hygger i den forfrosne have

Nu, da vi endelig har fået rigtigt vintervejr, er der opstået en ekstra mulighed for at hygge lidt om haven. Se her, hvordan du kan lave...

0

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

0

Frøsamling til gratis planter

Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone.

0

Sådan planter og holder du sunde roser i haven

Det er nemt at få flotte roser med disse gode råd.

0

Natron: dit vidundermiddel til haven

Vink farvel til kålorme og kompostlugt, og hils spirende blomster og frodig jord velkommen. Natron er din nye havehjælper nummer ét.

0

5 fantastiske måder at bruge eddike i haven

Du har sikkert allerede fundet ud af, hvor fantastisk et middel eddike kan være i køkkenet. Men kender du også til de mange geniale måder,...