Denne artikel er sponsoreret.

Lær af de professionelle og få en perfekt græsplæne

Havetips

Hører du til dem, der holder af at have en perfekt, blød, saftiggrøn græsplæne? En plæne der fuldender din velholdte have med et look, der er en engelsk have eller en golfbane værdig? Så lær her, hvad de professionelle gør, og hvordan du kan gøre det samme i din have.

Har du ind imellem kigget på de perfekte plæner på en golfbane, et stadion eller i en smuk park og tænk: Hvordan kommer plænen til at se så tæt, blød, jævn og grøn ud? Og har du måske også ønsket, at din egen græsplæne hjemme i haven kunne komme til at ligne?

Så læs med her, for så får du en masse gode råd fra Niels-Peter Jensen, der i over 30 år har vedligeholdt plæner og leveret produkter til et væld af golfbaner, stadions og professionelle anlægsprojekter. Han ved om nogen, hvordan du får en plæne, der minder om Manchester Uniteds stadionplæne - eller kunne være en engelsk prydhave værdig.

Hellere lidt og ofte, end meget og sjældent

Hans første råd er måske logik for burhøns for folk, der allerede bruger meget tid i haven og luger, fjerner mos og generelt er over græsplænen. For det er lige præcis dét, du skal, hvis du vil have en flot græsplæne: Du skal være over den. Ikke noget med at lade græsset vokse sig ankelhøjt og så pløje det ned med plæneklipperen hver 6. uge. Hvis græsset bliver for højt, dannes der mere fugt og mere mos, og det bliver plænen ikke kønnere af.”Græsset skal klippes hyppigt, ca. en gang om ugen, og det må ikke klippes for meget ned ad gangen. Kun 1/3 af længden, ellers kommer du ned til den mere stikkende, tykke og brunlige del, der giver græsset et mere tørt og ujævnt udseende. Græsset skal bruge lidt af de grønne strå til fotosyntese, og så ser det selvfølgelig også smukkere ud,” forklarer Niels-Peter. Han har grundlagt virksomheden, Flothave.nu, hvor han på baggrund af sin viden og erfaring fra de professionelle rådgiver om og forhandler udstyr til haveejere, der holder af at have en særligt veltrimmet have.

Skær græsset rent over frem for at flosse

En anden ”hemmelighed”, der ligger bag en tæt, smuk, grøn plæne er den type af plæneklipper, du bruger. Har du en plæne, hvor græsset vokser hurtigt og højt, bruger du typisk en rotorplæneklipper. Den er effektiv til det høje græs, men den klipper ikke så pænt, fordi den har en tendens til at flosse græssets ender.

”Det gør græsset mere tørt at se på, lidt ligesom spaltet hår. Samtidig står de flossede græsender mere åbne over for svampesygdomme. Så vil du have det mere friske, grønne, tætte look, skal du sørge for at bruge en cylinderplæneklipper, der skærer stråene knivskarpt over”, forklarer Niels-Peter.

Læs også: Rene havefliser - sådan gør du

Som ægte, perfektionistisk ”havenørd” bruger han cylinderplæneklippere af det britiske mærke, ALLET, hvor alle dele af metal er håndlavede og har været produceret siden 1965. Den kan man ikke bruge på højt græs, men følger man det første råd om at klippe lidt, men ofte, vil den type plæneklipper netop give det eftertragtede park-lignende resultat.

Her kan du se, hvordan en cylinderklipper arbejder:

”Snyd” græsset til at vokse mere tæt

Når du har fået styr på længden og det friske grønne look, kunne du måske ønske dig, at græsset stod lidt tættere. Her har Niels-Peter endnu et godt tip i ærmet:

”Græs har nogen lange rødder, der løber vandret ikke ret langt nede i jorden. Hvis du simpelthen skærer de rødder over, så begynder hvert af de små rodstykker at sætte sideskud, så du får nye strå, og græsset vil på den måde blive tættere,” forklarer han.
Til formålet bruges en såkaldt ”vertikalskærer”, der skærer riller i plænen, så græsset bedre kan optage næring og dermed skyder igen. Både den og cylinderplæneklipperen kan du få på Flothave.nu.

Fjern mos og giv nyt liv med eftersåning

Mos er noget af det, der kan give en græsplæne et svampet udseende og kvæle det græs, der ellers skulle stå blødt og grønt. Derfor gælder det om at holde det nede. Bruger du en af de førnævnte cylinderplæneklippere, kan du tage cylinderen af og udskifte den med en mos-rive.

”Den tager simpelthen mosset op, men lader græsset stå. Og husk endelig af efterså og gøde de steder, hvor du har fjernet mosset, så der ikke kommer triste pletter. Hvis du eftersår, sørger du for, at der hurtigt kommer frisk græs igen,” siger Niels-Peter. 

Læs også: Sådan laver du let et slidstærkt gulv i betonlook

Han understreger i det hele taget eftersåning som en vigtig metode til at give plænen liv.
”Med eftersåning sørger du for hele tiden at variere græssorterne i din plæne. Det er vigtigt, særligt om foråret, men også når du indimellem kan se, at plænen tynder lidt ud eller får halvbare pletter. Nye planter er også de stærkeste og mest modstandsdygtige.”

Vælg den rigtige type græsfrø – og gød

Og når vi nu er ved såning, så er der et sidste godt råd på vejen mod den perfekte plæne. Det handler om at vælge den rigtige type af græs til plænen, for det er ikke alle typer af græssorter, der vokser lige godt alle steder.

”Når folk køber græsplæneblandinger, går de ofte efter prisen og et hurtigt resultat. Flothave.nu sælger frøblandinger, som også spirer hurtigt, men vokser i et roligt tempo. Blandingerne består af eksklusive plantefrø, der netop giver den her bløde, tæppeagtige plæne. Ikke den stikkende og blege. Du kan også få en græsblanding, som du kan bruge i skygge, fx under et stort træ, så du ikke får en tynd plæne en der.” Han fremhæver særligt græssorten ”Pryd”, hvis man går efter det eksklusive engelske look til plænen.

Vil man skabe den perfekte plæne, er det sidst, men ikke mindst, vigtigt der bliver gødet korrekt, og på de rigtige tidspunkter. Niels-Peter har til formålet udviklet en ”plæneplejekalender”, som han giver til alle kunder, der handler på Flothave.nu.

Bonus-tip: Gør som de ægte plæne-professionelle - lav striber!

Er du ude efter det helt særlige finish, der får plænen til at se ekstra eksklusiv og velplejet ud, så gå efter at lave striber på plænen ved hjælp af en særlig græsslåningsteknik, der bøjer græsset i henholdsvis den ene og den anden retning. Det giver en særlig oplevelse af symmetri og struktur, særligt hvis du laver striberne, så de ligger i en vinkel, der præcist matcher linjerne i haven eller på huset.

Til formålet skal du bruge cylinderklipperen, som du så kører præcist frem og tilbage, hele tiden i modsat retning. På den måde får du striberne i to flotte, grønne nuancer.

- Og så er det vist også tid til garden party.

10 maj 2016
0

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

1

Lav trappestigen om til en flot blomsteropsats

En gammel trappestige kan nemt laves om til en charmerende opsats til dine blomster og planter, som kan pryde terrassen, udestuen eller en...

0

Byg en gård eller en have i mini-udgave.

Med en smule fantasi kan du bygge en mini-bondegård for næsten ingen penge.

Denne artikel er sponsoreret.

7 smukke haver i Singapore du kan lade dig inspirere af

Lad dig inspirere til et anderledes hjørne i din egen have af disse 7 vanvittigt imponerende singaporianske haver.

0

Hvilke planter kan man dyrke i en vindudsat have?

Blæsevejr i haven er sjældent særlig godt – specielt ikke, hvis der er fyldt op med smukke men følsomme blomster, der ikke tåler vind....

0

Beskæring af træer efter voldsom storm

Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer...

0

Lav en kasse til havens afgrøder

Trækassen til havens æbler, pærer og andre frugter og grøntsager er nyttig - og fin. Kassen kan bygges i flere etager, og du kan gøre det...

0

Havespil - lav dem selv

Brug naturen eller hvad redskabsskuret indeholder til at fremstille dine egne spil. Gode spil at lave selv er: mølle med sten eller sneglehu...

1

Sådan laver du nemt din egen heks til sankthans

Når der tændes ild i bålet sankthansaften, er en heks på toppen et “must”.

3

Sådan fjernes rust fra gammelt jern

Når jern ruster, er der ingen lette løsninger. Rusten skal helt væk, og jernet skal males grundigt og mange gange. Princippet er, at behandl...

0

3 ting du kan putte direkte i jorden som gødning

Der findes tre helt almindelige fødevarer, som med en lille forarbejdning kan komme direkte i køkkenhaven. Så her er løsningen, hvis du...

1

Sådan fjerner du rust

Rustfrie metaller er almindelige, men de fleste hjem har stadig en låge, et stakit eller et sæt hængsler, der skal vedligeholdes. Med tiden...

0

De bedste tips til dig, som lige har fået have

Har du lige fået nyt hus, og har du INGEN forstand på haver? Ingen panik! Haveksperten og hortonomen Johan Orres har tipsene til dig, som...

10

Byg et kreativt fuglehus

Havens fugle skal også føle sig velkomne og bo lunt i den kolde vinter. Disse magiske fuglehuse, som er kreeret af Shane Brox, får fuglenes...

4

Støb et fuglebad til haven

Giv havens fugle deres eget fuglebad. Du kan selv støbe badet til dem, og projektet her tager ikke mere end et par dages tørretid. Se hvad...