Denne artikel er sponsoreret.

Lær af de professionelle og få en perfekt græsplæne

Havetips

Hører du til dem, der holder af at have en perfekt, blød, saftiggrøn græsplæne? En plæne der fuldender din velholdte have med et look, der er en engelsk have eller en golfbane værdig? Så lær her, hvad de professionelle gør, og hvordan du kan gøre det samme i din have.

Har du ind imellem kigget på de perfekte plæner på en golfbane, et stadion eller i en smuk park og tænk: Hvordan kommer plænen til at se så tæt, blød, jævn og grøn ud? Og har du måske også ønsket, at din egen græsplæne hjemme i haven kunne komme til at ligne?

Så læs med her, for så får du en masse gode råd fra Niels-Peter Jensen, der i over 30 år har vedligeholdt plæner og leveret produkter til et væld af golfbaner, stadions og professionelle anlægsprojekter. Han ved om nogen, hvordan du får en plæne, der minder om Manchester Uniteds stadionplæne - eller kunne være en engelsk prydhave værdig.

Hellere lidt og ofte, end meget og sjældent

Hans første råd er måske logik for burhøns for folk, der allerede bruger meget tid i haven og luger, fjerner mos og generelt er over græsplænen. For det er lige præcis dét, du skal, hvis du vil have en flot græsplæne: Du skal være over den. Ikke noget med at lade græsset vokse sig ankelhøjt og så pløje det ned med plæneklipperen hver 6. uge. Hvis græsset bliver for højt, dannes der mere fugt og mere mos, og det bliver plænen ikke kønnere af.”Græsset skal klippes hyppigt, ca. en gang om ugen, og det må ikke klippes for meget ned ad gangen. Kun 1/3 af længden, ellers kommer du ned til den mere stikkende, tykke og brunlige del, der giver græsset et mere tørt og ujævnt udseende. Græsset skal bruge lidt af de grønne strå til fotosyntese, og så ser det selvfølgelig også smukkere ud,” forklarer Niels-Peter. Han har grundlagt virksomheden, Flothave.nu, hvor han på baggrund af sin viden og erfaring fra de professionelle rådgiver om og forhandler udstyr til haveejere, der holder af at have en særligt veltrimmet have.

Skær græsset rent over frem for at flosse

En anden ”hemmelighed”, der ligger bag en tæt, smuk, grøn plæne er den type af plæneklipper, du bruger. Har du en plæne, hvor græsset vokser hurtigt og højt, bruger du typisk en rotorplæneklipper. Den er effektiv til det høje græs, men den klipper ikke så pænt, fordi den har en tendens til at flosse græssets ender.

”Det gør græsset mere tørt at se på, lidt ligesom spaltet hår. Samtidig står de flossede græsender mere åbne over for svampesygdomme. Så vil du have det mere friske, grønne, tætte look, skal du sørge for at bruge en cylinderplæneklipper, der skærer stråene knivskarpt over”, forklarer Niels-Peter.

Læs også: Frisk græsplæne med de rette græsfrø og vedligehold

Som ægte, perfektionistisk ”havenørd” bruger han cylinderplæneklippere af det britiske mærke, ALLET, hvor alle dele af metal er håndlavede og har været produceret siden 1965. Den kan man ikke bruge på højt græs, men følger man det første råd om at klippe lidt, men ofte, vil den type plæneklipper netop give det eftertragtede park-lignende resultat.

Her kan du se, hvordan en cylinderklipper arbejder:

”Snyd” græsset til at vokse mere tæt

Når du har fået styr på længden og det friske grønne look, kunne du måske ønske dig, at græsset stod lidt tættere. Her har Niels-Peter endnu et godt tip i ærmet:

”Græs har nogen lange rødder, der løber vandret ikke ret langt nede i jorden. Hvis du simpelthen skærer de rødder over, så begynder hvert af de små rodstykker at sætte sideskud, så du får nye strå, og græsset vil på den måde blive tættere,” forklarer han.
Til formålet bruges en såkaldt ”vertikalskærer”, der skærer riller i plænen, så græsset bedre kan optage næring og dermed skyder igen. Både den og cylinderplæneklipperen kan du få på Flothave.nu.

Fjern mos og giv nyt liv med eftersåning

Mos er noget af det, der kan give en græsplæne et svampet udseende og kvæle det græs, der ellers skulle stå blødt og grønt. Derfor gælder det om at holde det nede. Bruger du en af de førnævnte cylinderplæneklippere, kan du tage cylinderen af og udskifte den med en mos-rive.

”Den tager simpelthen mosset op, men lader græsset stå. Og husk endelig af efterså og gøde de steder, hvor du har fjernet mosset, så der ikke kommer triste pletter. Hvis du eftersår, sørger du for, at der hurtigt kommer frisk græs igen,” siger Niels-Peter. 

Læs også: 7 trin: Fra i dag sjusker du aldrig mere med håndvask

Han understreger i det hele taget eftersåning som en vigtig metode til at give plænen liv.
”Med eftersåning sørger du for hele tiden at variere græssorterne i din plæne. Det er vigtigt, særligt om foråret, men også når du indimellem kan se, at plænen tynder lidt ud eller får halvbare pletter. Nye planter er også de stærkeste og mest modstandsdygtige.”

Vælg den rigtige type græsfrø – og gød

Og når vi nu er ved såning, så er der et sidste godt råd på vejen mod den perfekte plæne. Det handler om at vælge den rigtige type af græs til plænen, for det er ikke alle typer af græssorter, der vokser lige godt alle steder.

”Når folk køber græsplæneblandinger, går de ofte efter prisen og et hurtigt resultat. Flothave.nu sælger frøblandinger, som også spirer hurtigt, men vokser i et roligt tempo. Blandingerne består af eksklusive plantefrø, der netop giver den her bløde, tæppeagtige plæne. Ikke den stikkende og blege. Du kan også få en græsblanding, som du kan bruge i skygge, fx under et stort træ, så du ikke får en tynd plæne en der.” Han fremhæver særligt græssorten ”Pryd”, hvis man går efter det eksklusive engelske look til plænen.

Vil man skabe den perfekte plæne, er det sidst, men ikke mindst, vigtigt der bliver gødet korrekt, og på de rigtige tidspunkter. Niels-Peter har til formålet udviklet en ”plæneplejekalender”, som han giver til alle kunder, der handler på Flothave.nu.

Bonus-tip: Gør som de ægte plæne-professionelle - lav striber!

Er du ude efter det helt særlige finish, der får plænen til at se ekstra eksklusiv og velplejet ud, så gå efter at lave striber på plænen ved hjælp af en særlig græsslåningsteknik, der bøjer græsset i henholdsvis den ene og den anden retning. Det giver en særlig oplevelse af symmetri og struktur, særligt hvis du laver striberne, så de ligger i en vinkel, der præcist matcher linjerne i haven eller på huset.

Til formålet skal du bruge cylinderklipperen, som du så kører præcist frem og tilbage, hele tiden i modsat retning. På den måde får du striberne i to flotte, grønne nuancer.

- Og så er det vist også tid til garden party.

10 maj 2016
0

Beskæring af træer efter voldsom storm

Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer...

0

Løg til forårets blomster skal lægges i efteråret

Allerede i efteråret kan du begynde at drømme om forårets spirende blomster, for det er nemlig i efteråret, at løgene skal lægges i jorden.

0

Ny i haven: sådan går du frem

Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

0

5 ting, du kan lave i haven, når det regner

De flester ærger sig, når regnen skyller ind over landet og vi er tvunget til at blive indendørs. Vi mærker hvordan fingrene sitre og stress...

0

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve...

0

10 Ikea-hacks til haven

Tryl dit Ikea-møbel om til noget helt unikt og pift samtidig din have op. Her er 10 herlige, inspirerende Ikea-hacks, du selv kan lave.

0

8 have tips der vil gøre dit liv meget nemmere

Foråret er på vej og haven skal derfor snart i gang med at bruges. Det kan dog være træls med al det arbejde, der hører med, så her får du...

0

5 forårsforberedelser, der giver dig den smukkeste sommerhave

Hvis du bruger lidt tid på at lave forberedelserne i din have nu, får du med sikkerhed en smuk og frodig have til foråret og gennem sommeren...

0

Ærtespirer i vindueskarmen

Lotte Bjarke har sat gang i en lille produktion af friske ærtespirer i vindueskarmen i køkkenet. Se fremgangsmåden her.

0

Islygter hygger i den forfrosne have

Nu, da vi endelig har fået rigtigt vintervejr, er der opstået en ekstra mulighed for at hygge lidt om haven. Se her, hvordan du kan lave...

0

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

0

Frøsamling til gratis planter

Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone.

0

Sådan planter og holder du sunde roser i haven

Det er nemt at få flotte roser med disse gode råd.

0

Natron: dit vidundermiddel til haven

Vink farvel til kålorme og kompostlugt, og hils spirende blomster og frodig jord velkommen. Natron er din nye havehjælper nummer ét.

0

5 fantastiske måder at bruge eddike i haven

Du har sikkert allerede fundet ud af, hvor fantastisk et middel eddike kan være i køkkenet. Men kender du også til de mange geniale måder,...