Denne artikel er sponsoreret

3 tips til at beskære træer

Havetips

Følg disse simple grundregler til beskæring af havens træer året rundt, så du har styr på, hvornår du skal gøre hvad – og får arbejdet løst på den mest nemme måde.

Havearbejde er hyggeligt, især når vejret er til det, men beskæring af træer kan virke som en uoverskuelig opgave for mange. Men med lidt basal viden, og det helt rigtige udstyr, er det faktisk meget nemt – og sjovt! Her får du en overskuelig guide til at komme godt i gang, så du får din drømmehave med sunde, stærke og smukke træer. 

1. Brug det rigtige redskab

Mange vælger at bruge en hækkesaks eller sav til at beskære grene med, men en grensaks sikrer det mest effektive snit, så træets åbne "sår" ikke flosser og dermed er mindre udsatte for at blive angrebet af bakterier og svampe. Gå efter én, der er lav i vægt og har stor klippekraft – det letter arbejdet markant!

Tip! Til meget store grene bør du bruge et ørnenæb, som hjælper med at fastholde grenen og gør arbejdet mere behageligt. FISKARS PowerGear grensakse giver et skarpt snit til beskæring af grene på op til 5,5 cm. Samtidig gør dens patenterede mekaniske arbejdet mere end to gange nemmere.  

2. Kend din grund til at beskære

Beskæring er et indgreb, der koster træet energi, og som et udgangspunkt bør du kun gøre det, hvis der er en fornuftig grund til det. Det kan typisk være, at:

  • Grenene er beskadigede
  • Grenene er syge (eller ser syge ud)
  • Grenene er i vejen
  • Du vil fremprovokere blomstring
  • Du vil booste kvaliteten af træets frugter (bemærk, at beskæring ikke giver flere frugter)
  • Du vil skabe mere lys
  • Du vil forme træet (æstetiske årsager)

3. Vælg det optimale tidspunkt

Der har længe været tradition for at beskære træer om vinteren, men forskning tyder på, at sommertiden er bedst – især august, hvor træerne er i sprudlende vækst og derfor har et stærkt immunforsvar. Desuden kan stort set alle træer tåle at blive beskåret om sommeren, mens en del ikke har godt af det om vinteren. Træer med stenfrugt risikerer eksempelvis let at blive inficeret med svampe, hvis de beskæres om vinteren. For disse er det bedste tidspunkt fra omkring juli til september, når frugterne er blevet plukket.

Tip! Når du skal beskære, så sørg for at finde det punkt, hvorfra grenen vokser ud. Skær lige udenfor det punkt, hvor selve grenkraven sidder. Find den PowerGear grensaks, der passer til dine behov, på fiskars.dk.

3. april 2017
Mere om Havetips

Sådan forbereder du din have på sommeren i det nye år

Havetips Med årsskiftet begynder sollyset langsomt at vende tilbage, og din have begynder stille og roligt at spire på ny. Det er nu tid til at forberede din have på sommeren i det nye år, derfor har vi samlet 5 gode råd til, hvordan du får en have i topform. 

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Havetips Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Havetips Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig.

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Havetips Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der forhåbentligt kan gøre det lidt mere ligetil. 

Sådan laver du det perfekte højbed

Havetips Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

Havetips I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve...

Beskæring af træer efter voldsom storm

Havetips Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer stormsikringen af den smukke sydbøg.

Løg til forårets blomster skal lægges i efteråret

Havetips Allerede i efteråret kan du begynde at drømme om forårets spirende blomster, for det er nemlig i efteråret, at løgene skal lægges i jorden.

Ny i haven: sådan går du frem

Havetips Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

Frøsamling til gratis planter

Havetips Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone. 

Sådan planter og holder du sunde roser i haven

Havetips Det er nemt at få flotte roser med disse gode råd.

5 fantastiske måder at bruge eddike i haven

Havetips Du har sikkert allerede fundet ud af, hvor fantastisk et middel eddike kan være i køkkenet. Men kender du også til de mange geniale måder,...

10 Ikea-hacks til haven

Havetips Tryl dit Ikea-møbel om til noget helt unikt og pift samtidig din have op. Her er 10 herlige, inspirerende Ikea-hacks, du selv kan lave.

Det er en helt exceptionel oplevelse at gå en tur i Gardens of the Bay, der ligger midt i Singapore centrum.
Denne artikel er sponsoreret

7 smukke haver i Singapore du kan lade dig inspirere af

Havetips Lad dig inspirere til et anderledes hjørne i din egen have af disse 7 vanvittigt imponerende singaporianske haver.

Aflever dine æbler og få most med hjem

Havetips Har du haven fyldt af æbler og lyst til at æblemost? Så kan du sælge æblerne til et mosteri og få lækker æblemost med hjem.