3 ting du kan putte direkte i jorden som gødning

Havetips

Der findes tre helt almindelige fødevarer, som med en lille forarbejdning kan komme direkte i køkkenhaven. Så her er løsningen, hvis du ikke har en kompost og heller ikke ejer tålmodigheden til at vente på, at dit køkken- og haveaffald komposterer.

Kaffegrums er en af de tre supervarer med et smukt efterliv som næring i køkkenhaven.
Kaffegrums er en af de tre supervarer med et smukt efterliv som næring i køkkenhaven.

Tre fødevarer der kan gå direkte i køkkenhaven

Vil du gerne være god ved din køkkenhave og har du ambitioner på dine afgrøders vegne. I det tilfælde er det altid en god idé at tilføre næring fra en kompost.

Den slags anordninger ser dog ikke altid så kønne ud i haven. Eller måske mangler du bare pladsen i din have til en kompost.

Det behøver dog på ingen måde at betyde, at din køkkenhave ikke kan få nogle godbidder med jævne mellemrum. Der findes nemlig tre fødevareemner, som alle bruger, og som med en lille forarbejdning kan gå direkte i køkkenhaven.

1. Kaffegrums

Kaffegrums er den letteste form for gødning at have med at gøre. Kaffegrumsen kan nemlig strøs direkte ud over jorden ved de planter, som behøver næringen. Grumsen fungerer både som næring, den er med til at dræne jorden på bedste vis og i takt med, at kaffegrumsen dekomposterer in situ, vil den tilføje nitrogen til jorden. 

Kaffegrums i moderate mængder har ingen indflydelse på jordens PH-værdi. Har du planter, som har behov for en syreholdig næring, så kan ubrugte kafferester bruges til netop det formål.

Kaffegrumsen gør også regnormene glade, fordi den gør jorden mere muldjordsagtig og lettere at vride sig rundt i.  

Læs også:

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde...

Knuste æggeskaller

Rens dine æggeskaller og lad dem tørre nogle dage. Knus dem derefter og brug dem som næring til dine planter. Æggeskallerne tilføjer jorden organisk materiale, de hjælper på dræneringen af jorden, og de tilfører jorden calcium (kalk) i store mængder. 

De knuste æggeskaller kan også hjælpe med at holde snegle væk. Her skal man danne en ring af knuste æggeskaller omkring planterne. Det bryder sneglene sig ikke overhovedet ikke om. Det virker på dem lidt ligesom på os, når vi går barfodede hen over knust glas. 

Opskårede bananskræller

3. Opskårede bananskræller

Bananskræller er en anden og hurtigt måde at tilføre næring til dine planter. Du skal bare sørge for at skære bananskrællerne op i små stykker. Det ser pænere ud, og på den måde bliver bananskrælle-resterne også nedbrudt hurtigere. Derefter kan de opskårne bananskræller fordeles direkte hen over den jord, der behøver næring.

Bananskrællerne er fulde af calclum, magnesium, svovl, fosfat og mange andre gode næringsstoffer. Samtidig hjælper bananskrællerne - ligesom både æggeskallerne og kaffegrumsen - på dræningen af jorden. Og så bliver alle glade: gartneren, regnormene og planterne.

Læs også:

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig.

Kilde: wholefood.com

30. oktober 2017
Mere om Havetips

Sådan forbereder du din have på sommeren i det nye år

Havetips Med årsskiftet begynder sollyset langsomt at vende tilbage, og din have begynder stille og roligt at spire på ny. Det er nu tid til at forberede din have på sommeren i det nye år, derfor har vi samlet 5 gode råd til, hvordan du får en have i topform. 

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Havetips Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Havetips Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig.

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Havetips Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der forhåbentligt kan gøre det lidt mere ligetil. 

Sådan laver du det perfekte højbed

Havetips Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

Havetips I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve...

Beskæring af træer efter voldsom storm

Havetips Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer stormsikringen af den smukke sydbøg.

Løg til forårets blomster skal lægges i efteråret

Havetips Allerede i efteråret kan du begynde at drømme om forårets spirende blomster, for det er nemlig i efteråret, at løgene skal lægges i jorden.

Ny i haven: sådan går du frem

Havetips Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

Frøsamling til gratis planter

Havetips Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone. 

Sådan planter og holder du sunde roser i haven

Havetips Det er nemt at få flotte roser med disse gode råd.

5 fantastiske måder at bruge eddike i haven

Havetips Du har sikkert allerede fundet ud af, hvor fantastisk et middel eddike kan være i køkkenet. Men kender du også til de mange geniale måder,...

10 Ikea-hacks til haven

Havetips Tryl dit Ikea-møbel om til noget helt unikt og pift samtidig din have op. Her er 10 herlige, inspirerende Ikea-hacks, du selv kan lave.

Det er en helt exceptionel oplevelse at gå en tur i Gardens of the Bay, der ligger midt i Singapore centrum.
Denne artikel er sponsoreret

7 smukke haver i Singapore du kan lade dig inspirere af

Havetips Lad dig inspirere til et anderledes hjørne i din egen have af disse 7 vanvittigt imponerende singaporianske haver.

Aflever dine æbler og få most med hjem

Havetips Har du haven fyldt af æbler og lyst til at æblemost? Så kan du sælge æblerne til et mosteri og få lækker æblemost med hjem.