10 grunde til at plukke mælkebøtter

Havetips

Det kan godt være, at det i virkeligheden er ukrudt og skal fjernes, men der er faktisk masser af gode grunde til, at mælkebøtterne skal plukkes. De kan nemlig bruges til en lang række forskellige ting som eksempelvis smoothies og badeolie.

Foto: iStockphoto

1. Det er gratis mad

Umiddelbart lyder det måske ikke lige som noget, du har lyst til at spise, men det kan faktisk sagtens lade sig gøre at gumle på friske mælkebøtter - alternativt kan du fritere dem.

Der er god chance for, at du har dem i din egen have og hvis ikke, så er det bestemt ikke svært at få fingrene i nogle frø, så du kan nemt kan plante dem.

Husk, at hvis du beslutter dig for at plukke dem fra offentlige områder, skal du være sikker på, at de ikke er blevet sprøjtet med pesticider. 

2. Godt for huden

Takket være det høje indhold af magnesium kan du godt regne med mælkebøtten, hvis du har ønsker om at få en pænere og sundere hud.

Hvis du eksempelvis lider af acne, kan anvendelsen af mælkebøttens saft hjælpe særligt ramte områder med at hæmme infektioner og reducere bumser og andre acne-relaterede problemer. Da mælkebøtten også er fyldt med C-vitamin, kan saften også hjælpe med at reducere inflammation.

3. Hjælper mod infektioner

Udover at mælkebøtten kan hjælpe mod acne, kan planten også hjælpe dig med at få en smuk og naturlig glød i ansigtet. Her er det igen mælken fra mælkebøtten, som du skal have fingrene i. Den kan både hjælpe mod irritation, kløe, eksem og psoriasis. 

Læs også: Løg til forårets blomster skal lægges i efteråret

4. Afhjælper oppustethed

Der findes også mange mennesker, som bruger mælkebøtter til at lindre fordøjelsesrelaterede problemer som eksempelvis oppustethed, dårlig mave eller forstoppelse.

I Kina er planten blevet brugt til lige netop dette formål i hundredevis af år. Visse dele af mælkebøtten er nemlig fyldt med fibre, som kan være til stor gavn for fordøjelsessystemet.

En af de bedste måder at få det bedste ud af mælkebøtten, hvis det skal hjælpe mod lige præcis fordøjelsesproblemer, er at lave en mælkebøtte-te. Hæld en kop kogende vand over 1-2 teskefulde tørrede mælkebøtteblade.

5. Kan bruges i badet

Udover at mælkebøtten kan hjælpe med både hud og sundhed, kan den også hjælpe med at lindre muskelsmerter, hvis du laver din egen badeolie.

For at lave en badeolie af mælkebøtter skal du plukke nok til, at du kan fylde en hel glasbeholder. Når den er fyldt, kan du hælde lidt ekstra jomfruolivenolie over dem, indtil de er helt dækket til.

Du kan med fordel tilføje lidt tørret lavendel, så olien vil komme til at dufte ekstra skønt.

Dæk beholderen til med et åndbart låg – eksempelvis et kaffefilter eller en vævet klud. Anbring glasset i solen og lad den stå i mindst to uger. Si derefter blandingen, og opbevar den derefter et køligt, mørkt sted.

Læs også: Handyman: 5 ting du ikke vidste, du selv kunne fixe

6. Kan hjælpe med at sænke blodtrykket

Lider du af højt blodtryk, så kan mælkebøtter hjælpe dig med at få det tilbage på rette spor. Mælkebøtten har nemlig en vanddrivende effekt samtidig med, at det høje kaliumniveau kan hjælpe med at reducere blodtrykket. 

7. Stabiliserer blodsukkeret og kolesteroltal

Ifølge det amerikanske universitet University of Maryland Medical Center, har det vist sig, at mælkebøtter også kan hjælpe med at normalisere blodsukkerniveauet og holde styr på kolesteroltallet.

Man mener, at mælkebøtter kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret hos diabetespatienter ved at stimulere produktionen af insulin.

Forhør dig dog altid hos din læge, hvis du i forvejen lider af sukkersyge, eller hvis du har mistanke om, at du har fået det.

8. Styrker knoglerne

Mælkebøtten er også fyldt med K-vitamin, som spiller en helt central rolle både i forhold til hjerte og knogler. Mange mennesker mangler faktisk K-vitamin uden at vide det, så det kan være en ganske god idé lige at snuppe sig en mælkebøtte-te en gang i mellem.

Undersøgelser har desuden også vist, at K-vitamin kan være med til at nedsætte risikoen for knoglebrug og samtidig forbedre knoglernes sundhed – især hos kvinder, der er gået igennem overgangsalderen. 

Læs også: Sådan fjernes rust fra gammelt jern

9. Reducerer chancerne for kræft

Med det høje niveau af antioxidanter som C-vitamin, er det også godt at indtage noget mælkebøtte for at mindste risikoen for udvikling af kræft.

10. Du kan lave en smoothie

Du kan også lave det til en lille omgang selvforkælelse ved at mixe din helt egen mælkebøttesmoothie. Mælkebøtten har en noget bitter smag, men det behøver på ingen måde at stoppe dig fra at lave en smoothie.

Tilsæt eventuelt mælkebøtterne til din favoritopskrift, eller tilføj to kopper hakkede mælkebøtter, 1 banan, 150 gram kop frosne jordbær, 150 gram hakket ananas, kokosvand og et par tynde skiver skrællet ingefær. Mums! 

23 maj 2017
0

6 smarte måder at bruge babypudder i haven

Babypudder kan lette arbejdet i haven. Her er 6 fikse måder at bruge babypudder udendørs. Det er alt fra at skræmme skadedyr væk og til at...

0

Sådan fjerner du en træstub i haven

Find den metode, der passer dig bedst, når du skal fjerne træstubben, efter træet er blevet fældet: Grav den væk, fræs den i stykker, brænd...

0

7 smarte tricks til forspiring indendørs

Hjælp dine planter på vej med en god start. Få alle de smarte tricks til, hvad du kan gøre, for at dine planter vokser bedre og hurtigere.

0

Løg til forårets blomster skal lægges i efteråret

Allerede i efteråret kan du begynde at drømme om forårets spirende blomster, for det er nemlig i efteråret, at løgene skal lægges i jorden.

0

Sådan beskærer du syrener

Hvis du er så heldig at have syrener i haven, så ved du sikkert allerede, at det er en rigtig god idé at sørge for at beskære dem en gang i...

0

Her er den danske plante, der kan dræbe dig på et kvarter

Gifttyden er danmarks farligste plante. Hele planten er giftig, og den kan forveksles med kørvel. Læs mere om plantens udseende og voksested...

1

Lav trappestigen om til en flot blomsteropsats

En gammel trappestige kan nemt laves om til en charmerende opsats til dine blomster og planter, som kan pryde terrassen, udestuen eller en...

0

Aflever dine æbler og få most med hjem

Har du haven fyldt af æbler og lyst til at æblemost? Så kan du sælge æblerne til et mosteri og få lækker æblemost med hjem.

0

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der...

0

Byg en gård eller en have i mini-udgave.

Med en smule fantasi kan du bygge en mini-bondegård for næsten ingen penge.

0

3 ting du kan putte direkte i jorden som gødning

Der findes tre helt almindelige fødevarer, som med en lille forarbejdning kan komme direkte i køkkenhaven. Så her er løsningen, hvis du...

0

Beskæring af træer efter voldsom storm

Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer...

0

Sådan laver du det perfekte højbed

Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

4

Støb et fuglebad til haven

Giv havens fugle deres eget fuglebad. Du kan selv støbe badet til dem, og projektet her tager ikke mere end et par dages tørretid. Se hvad...

0

Haven i foråret: Skal - skal ikke

Med ideer til, hvad du gerne må kaste dig over i din have, og 5 råd om hvad du endelig IKKE skal gøre derude, håber vi at gøre din start i...