10 grunde til at plukke mælkebøtter

Havetips

Det kan godt være, at det i virkeligheden er ukrudt og skal fjernes, men der er faktisk masser af gode grunde til, at mælkebøtterne skal plukkes. De kan nemlig bruges til en lang række forskellige ting som eksempelvis smoothies og badeolie.

Foto: iStockphoto

1. Det er gratis mad

Umiddelbart lyder det måske ikke lige som noget, du har lyst til at spise, men det kan faktisk sagtens lade sig gøre at gumle på friske mælkebøtter - alternativt kan du fritere dem.

Der er god chance for, at du har dem i din egen have og hvis ikke, så er det bestemt ikke svært at få fingrene i nogle frø, så du kan nemt kan plante dem.

Husk, at hvis du beslutter dig for at plukke dem fra offentlige områder, skal du være sikker på, at de ikke er blevet sprøjtet med pesticider. 

2. Godt for huden

Takket være det høje indhold af magnesium kan du godt regne med mælkebøtten, hvis du har ønsker om at få en pænere og sundere hud.

Hvis du eksempelvis lider af acne, kan anvendelsen af mælkebøttens saft hjælpe særligt ramte områder med at hæmme infektioner og reducere bumser og andre acne-relaterede problemer. Da mælkebøtten også er fyldt med C-vitamin, kan saften også hjælpe med at reducere inflammation.

3. Hjælper mod infektioner

Udover at mælkebøtten kan hjælpe mod acne, kan planten også hjælpe dig med at få en smuk og naturlig glød i ansigtet. Her er det igen mælken fra mælkebøtten, som du skal have fingrene i. Den kan både hjælpe mod irritation, kløe, eksem og psoriasis. 

Læs også:

Genialt trick: Gør smørret blødt på to minutter

Gæsterne kommer NU! Smørret er ikke kommet ud af køleskabet. Hvad gør du?! Se det enkle trick her.

4. Afhjælper oppustethed

Der findes også mange mennesker, som bruger mælkebøtter til at lindre fordøjelsesrelaterede problemer som eksempelvis oppustethed, dårlig mave eller forstoppelse.

I Kina er planten blevet brugt til lige netop dette formål i hundredevis af år. Visse dele af mælkebøtten er nemlig fyldt med fibre, som kan være til stor gavn for fordøjelsessystemet.

En af de bedste måder at få det bedste ud af mælkebøtten, hvis det skal hjælpe mod lige præcis fordøjelsesproblemer, er at lave en mælkebøtte-te. Hæld en kop kogende vand over 1-2 teskefulde tørrede mælkebøtteblade.

5. Kan bruges i badet

Udover at mælkebøtten kan hjælpe med både hud og sundhed, kan den også hjælpe med at lindre muskelsmerter, hvis du laver din egen badeolie.

For at lave en badeolie af mælkebøtter skal du plukke nok til, at du kan fylde en hel glasbeholder. Når den er fyldt, kan du hælde lidt ekstra jomfruolivenolie over dem, indtil de er helt dækket til.

Du kan med fordel tilføje lidt tørret lavendel, så olien vil komme til at dufte ekstra skønt.

Dæk beholderen til med et åndbart låg – eksempelvis et kaffefilter eller en vævet klud. Anbring glasset i solen og lad den stå i mindst to uger. Si derefter blandingen, og opbevar den derefter et køligt, mørkt sted.

Læs også:

Gem dine æggeskaller og slip for kløen fra myggestik

Er du ikke tryg ved kemiske midler mod myggestik, så skulle du måske prøve æggeskaller. Se det enkle og billige trick mod kløen og hudirri...

6. Kan hjælpe med at sænke blodtrykket

Lider du af højt blodtryk, så kan mælkebøtter hjælpe dig med at få det tilbage på rette spor. Mælkebøtten har nemlig en vanddrivende effekt samtidig med, at det høje kaliumniveau kan hjælpe med at reducere blodtrykket. 

7. Stabiliserer blodsukkeret og kolesteroltal

Ifølge det amerikanske universitet University of Maryland Medical Center, har det vist sig, at mælkebøtter også kan hjælpe med at normalisere blodsukkerniveauet og holde styr på kolesteroltallet.

Man mener, at mælkebøtter kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret hos diabetespatienter ved at stimulere produktionen af insulin.

Forhør dig dog altid hos din læge, hvis du i forvejen lider af sukkersyge, eller hvis du har mistanke om, at du har fået det.

8. Styrker knoglerne

Mælkebøtten er også fyldt med K-vitamin, som spiller en helt central rolle både i forhold til hjerte og knogler. Mange mennesker mangler faktisk K-vitamin uden at vide det, så det kan være en ganske god idé lige at snuppe sig en mælkebøtte-te en gang i mellem.

Undersøgelser har desuden også vist, at K-vitamin kan være med til at nedsætte risikoen for knoglebrug og samtidig forbedre knoglernes sundhed – især hos kvinder, der er gået igennem overgangsalderen. 

Læs også:

Sådan bruger og passer du din opvaskemaskine bedst

Hvordan bruger man sin opvaskemaskine, så den vasker ordentligt og miljørigtigt. Skal man fx bruge tabs eller pulver, og skal man skylle...

9. Reducerer chancerne for kræft

Med det høje niveau af antioxidanter som C-vitamin, er det også godt at indtage noget mælkebøtte for at mindste risikoen for udvikling af kræft.

10. Du kan lave en smoothie

Du kan også lave det til en lille omgang selvforkælelse ved at mixe din helt egen mælkebøttesmoothie. Mælkebøtten har en noget bitter smag, men det behøver på ingen måde at stoppe dig fra at lave en smoothie.

Tilsæt eventuelt mælkebøtterne til din favoritopskrift, eller tilføj to kopper hakkede mælkebøtter, 1 banan, 150 gram kop frosne jordbær, 150 gram hakket ananas, kokosvand og et par tynde skiver skrællet ingefær. Mums! 

23. maj 2017
Mere om Havetips

Sådan forbereder du din have på sommeren i det nye år

Havetips Med årsskiftet begynder sollyset langsomt at vende tilbage, og din have begynder stille og roligt at spire på ny. Det er nu tid til at forberede din have på sommeren i det nye år, derfor har vi samlet 5 gode råd til, hvordan du får en have i topform. 

Sådan laver du den perfekte brændestabel

Havetips Vil du sikre dig kvalitetsbrænde, gælder det om at skabe de bedste forudsætninger for, at brændet kan tørre. Få de gode råd her.

Sådan gør du vinterhaven hyggelig

Havetips Haven virker typisk lidt trist i vinterhalvåret. Men med disse simple tips kan du gøre haven indbydende og hyggelig.

Sådan hænger du lyskæderne op i haven

Havetips Der er intet som lyskæder til at skabe julestemning i haven, men det kan være et stort stykke arbejde at hænge dem op. Her er en guide, der forhåbentligt kan gøre det lidt mere ligetil. 

Sådan laver du det perfekte højbed

Havetips Må man eller må man ikke benytte tykimprægneret træ?

Sådan sikrer du din have mod skybrud - på en dekorativ måde

Havetips I Gladsaxe arbejder kommune og boligejere sammen om skybrudssikring. Vi har besøgt deres 5 demonstrationshaver, hvor haveejere kan opleve...

Beskæring af træer efter voldsom storm

Havetips Nogle af havens træer har været udsatte og udfordrede af de sidste par års voldsomme efterårsstorme. Se her, hvordan Lotte Bjarke håndterer stormsikringen af den smukke sydbøg.

Løg til forårets blomster skal lægges i efteråret

Havetips Allerede i efteråret kan du begynde at drømme om forårets spirende blomster, for det er nemlig i efteråret, at løgene skal lægges i jorden.

Ny i haven: sådan går du frem

Havetips Skal du igang med at indrette din have, er tålmodighed og overblik godt at have med sig. Du kan undgå flere – og dyre – fejltrin, hvis du...

Frøsamling til gratis planter

Havetips Frøsamling sikrer, at der kan blive et vildt blomsterflor til næste år - uden at det koster en krone. 

Sådan planter og holder du sunde roser i haven

Havetips Det er nemt at få flotte roser med disse gode råd.

5 fantastiske måder at bruge eddike i haven

Havetips Du har sikkert allerede fundet ud af, hvor fantastisk et middel eddike kan være i køkkenet. Men kender du også til de mange geniale måder,...

10 Ikea-hacks til haven

Havetips Tryl dit Ikea-møbel om til noget helt unikt og pift samtidig din have op. Her er 10 herlige, inspirerende Ikea-hacks, du selv kan lave.

Det er en helt exceptionel oplevelse at gå en tur i Gardens of the Bay, der ligger midt i Singapore centrum.
Denne artikel er sponsoreret

7 smukke haver i Singapore du kan lade dig inspirere af

Havetips Lad dig inspirere til et anderledes hjørne i din egen have af disse 7 vanvittigt imponerende singaporianske haver.

Aflever dine æbler og få most med hjem

Havetips Har du haven fyldt af æbler og lyst til at æblemost? Så kan du sælge æblerne til et mosteri og få lækker æblemost med hjem.