Test af lugeredskaber - find det bedste til dit behov

Haveredskaber og -maskiner

Der er langt mellem snapsene blandt de testede lugeredskaber. Ergonomien er ikke god, nogle gange gør et kort skaft det bedre - andre gange værre. Markedet for lugeredskaber, der er specielt lavet til at rense fuger mellem fliser, er noget broget. Ingen af de testede redskaber er perfekte, men nogle trods alt bedre end andre. Se hvordan vores test af lugeredskaber gik.

Foto: Kristian S. Krogh

Lugeredskaber findes i forskellige udgaver

Der findes hårde fugebørster, som går sammen i en spids, så faconen passer til fugerne. Nogle børster har påmonteret en kratter (en trekantet spids af metal) oven på børstehovedet. Der er også renseknive – nogle er lige med spidse ender, andre er vinkel-formede med flere skæreflader. Både knive og børster fås med langt og kort skaft, og en del fås med multifunktionsskafter, så du kan skifte mellem kniv og børste og mellem kort og langt skaft.

Behandlingen skal gentages jævnligt

idényts haveekspert, Lotte Bjarke, vurderer, at producenternes strategi med fugebørsterne er, at du skal udmarve ukrudtsplanterne ved at såre de overjordiske dele. Rødderne kommer sjældent med op lige meget hvilket af test-redskaberne, du bruger. Det er altså ikke nok med en enkelt behandling, den skal gentages jævnligt.

Kniv eller børste - hvad skal du vælge?

KNIV
Fordel: Bedre end børsten til brede fuger.
Ulempe: Du kan ikke undgå at hive fugemateriale med op. Det kan gøre renholdelse mere besværlig i længden, fordi ukrudtet kommer længere og længere nedefra.

BØRSTE
Fordel: Der kommer ikke så meget fugemateriale med op.
Ulempe: Er ikke så egnet til brede fuger, men til belægninger med smalle fuger giver børsten mere mening end kniven.

Læs også:

Genial idé: Byg let din egen bålrist

Der er ingen grund til at gå ud og investere i en dyr bålrist, når du kan lave din egen nemt og billigt.

Sådan testede vi, og sådan har vi tildelt karakterer

Hvilket lugeredskab skal ejerne af en fliseterrasse på ca. 25 m² vælge? Det spørgsmål har vi bedt en række producenter om at besvare ved at udvælge den af deres rense­knive/fugebørster, der er bedst til følgende tre opgaver:

1. Effektivt løsne forskelligt ukrudt fra fugerne, som fx græs og mælkebøtter, uden at du skal “køre” redskabet flere gange samme sted.
2. Nem at betjene.
3. Ergonomisk at holde på (så du ikke får ondt i ryggen).

Genrelt om testen

Karakteren beror på de tre kriterier samt helhedsindtrykket – her er bl.a. lagt vægt på længden af skaftet. Det er selvfølgelig en individuel faktor, men de redskaber, der kaldes ikke lange nok, vil nok føles sådan for de fleste. Børsten fungerer bedst på et langt skaft, mens det har sine fordele at have kniven på et kort skaft, så du kan kradse med den ene hånd og hive ukrudtet op med den anden uden at skulle op og ned i knæ. Vi har ikke testet mht. slid og levetid.

Karakterskalaen

idényts haveekspert, Lotte Bjarke, har givet lugeredskaberne karakterer udfra denne skala:

1 = Skuffende
2 = Tilfredsstillende
3 = God
4 = Meget god
5 = Suveræn

Læs også:

Test: Kompostkværne - hak dit haveaffald

Inden du anskaffer dig en kompostkværn, skal du overveje, om du skal have grov flis til bunddække eller fin flis til kompost? Det har...

De Wit

Flisefugerenser, skaft 140 cm,
Pris: 179 kr.
Karakter: 3

Vurdering: Lækkert, stærkt skaft der er rart at holde ved. Virker potent. God længde. Kniv med to bredder til forskellige fugebredder. Godt vinklet i forhold til skaftet gør den god at arbejde med. Men en kniv fungerer generelt ikke optimalt med langt skaft, derfor får De Wit “kun” karakteren 3.


Fiskars

Fugebørste QuickFit,
Pris: 125 kr.

Skaft QuickFit 145 cm,
Pris: 139 kr.

Karakter: 2

Vurdering: Multifunktionsskaft af metal med en belægning, der er rar at holde ved, og som hænderne ikke glider på. Virker lidt ustabilt. En ring skal skubbes tilbage, hvorved redskabet frigøres. Umiddelbart enkelt men det er bare ikke så nemt at betjene. Lange børster i forhold til de andre – måske også det der gør, at den føles løs at arbejde med og ikke er så effektiv. Fugekratter monteret på børsten.

Læs også:

Havehandsker til enhver haveopgave

Specielle havehandsker beregnet til bestemte arbejdsopgaver i haven, er en god investering, hvis du er en dedikeret haveejer. Har du for...

WOLF-Garten

Kombi-system bestående af:
Fugebørste FB-M,
Pris: 90 kr.

Kniv FK-M,
Pris: 80 kr.

Multifunktionsskaft:
Kliksystem. Enkelt og let at betjene. Langt skaft (ZM 150),
Pris: 109 kr.


Børste med langt skaft
Karakter: 1

Vurdering: Multifunktionsskaft af lækkert træ. Virker lidt løs i det, som om samlingen vil gå op under arbejdet. Ingen fugekratter. Vinkling af børste-hovedet i forhold til skaftet er forkert og gør den svær at arbejde med, fordi kraftoverførslen ikke fungerer optimalt.


Kniv med langt skaft
Karakter: 1

Vurdering: Monteret med kniven virker redskabet løst og ustabilt. Knivens vinkel er uhensigtsmæssig i forhold til skaftet og derfor vanskelig at arbejde med.

Burgon & Ball

Miracle børster
Med langt skaft (146 cm)
Med kort skaft (50 cm).
Pris: 139 kr./stk.

Børste med langt skaft - TESTVINDER
Karakter: 4

Vurdering: Lækkert træskaft, der desværre er lidt for tyndt til, at det er helt optimalt. God vinkling af børste i forhold til skaft sikrer optimal kraftoverførsel. Der er ingen fugekratter på, men børsten har god styrke, virker solid og er dermed effektiv. Det gør den til en delt testvinder.


Børste med kort skaft
Karakter: 1

Vurdering: Lækkert redskab med børste som ovenstående men påmonteret fugekratter, hvilket er en fordel. Fugebørsten er ikke god på kort skaft. Svært at få ordentlig kraft, så du bruger uforholdsmæssigt mange kræfter og får hurtigt ondt i ryggen af at kravle rundt.

På næste side kan du se, hvordan det gik redskaberne fra Gardena, som havde et multifunktionsredskab med i testen, som i alt kunne varieres til fire forskellige redskaber. Et par af varianterne fik bundkarakter, mens en blev delt testvinder sammen med redskabet fra Burgon & Ball.


Gardena

Kombi-system bestående af:
Fugebørste, pris: 75 kr.
Fugerenser (kniv), pris: 100 kr. (inkl. håndskaft)

Multifunktionsskaft: Et kort (håndskaft) og et langt (130 cm), som du kan skifte imellem. En skrue skal løsnes for at frigøre redskabet – børsten eller kniven. Egentlig ret problemfri betjening, men undgå at stramme skruen for grundigt. Pris: Langt skaft 135 kr. Håndskaft købes sammen med kniv, 100 kr.


Kniv med langt skaft
Karakter: 1

Vurdering: Virker stærkt, men har problem med vinklingen i forhold til skaftet, hvilket gør den svær at bruge.Kniven med kort skaft
Karakter: 3

Vurdering: Kniven fungerer bedre på det korte skaft, hvor vinklingen synes at passe, så redskabet er nemt at betjene. Det er en fordel at arbejde med kniven på det korte skaft, fordi du kan kradse med den ene hånd og trække ukrudtet op med den anden.


Børste med langt skaft - TESTVINDER
Karakter: 4

Vurdering: Multifunktionsskaft i metal med en kunststofbelægning, der er rar at holde på, og som hænderne ikke glider på. Skaftet måtte gerne være lidt længere, men det buer foroven, hvilket er en stor fordel, der gør det nemmere at arbejde med end de øvrige. God, kraftig børste, der desværre mangler en fugekratter.

Børsten med kort skaft
Karakter: 1

Vurdering: Børsten er den samme som ovenstående, men den fungerer ikke godt på det korte skaft. Besværlig og udmattende at arbejde med.

Galax

Flise-fugerenser, skaft af asketræ (der er vokset og lakeret), længde 150 cm. Pris: 177 kr. Klingen kan udskiftes – en pakke med 2 stk. koster 80 kr.
Karakter: 2 huse

Vurdering: Skaftet rart at holde ved og har god længde, men virker lidt blødt og eftergivende. Knivklingen har v-form, det betyder, at det er en dobbeltfunktions kniv med både egentlig kniv og et vinkeljern til brede fuger. En god løsning til den opgave.

Zinck-Lysbro

Fliserenser, skaft af lakeret asketræ, længde 141 cm. Pris: 129 kr.
Karakter: 1 hus

Vurdering: Træskaftet er lidt ru og for kort til mig. Selve børsten er for vinklet i forhold til skaftet, hvilket gør den vanskelig at arbejde med, fordi kraftoverførslen ikke fungerer. Tungt – hvilket er en yderligere hæmsko. Godt med fugekradser påmonteret børsten. Børsten begynder allerede under testen at se slidt ud. Skaftet er for kort
Fugebørste, skaft i lakeret træ, længde 137 cm. Pris: 129 kr.
Karakter: 2 huse

Vurdering: Solidt træskaft, der desværre er for kort. Godt vinklet kniv, der fungerer som en forlængelse af skaftet og dermed er nem at arbejde med.

 


13. marts 2012
Mere om Haveredskaber og -maskiner

Sådan må du aldrig bruge din højtryksrenser

Haveredskaber og -maskiner En højtryksrenser kan være et effektivt redskab til at rense terrassen eller facaden på huset, når intet andet virker. Men pas på – en højtryksrenser er kraftfuld og ikke alt kan tåle at blive højtryksrenset.

9 lækre havemaskiner der også er gode for miljøet

Haveredskaber og -maskiner Pas din have – og pas på miljøet. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få værdifuld maskinhjælp i haven OG tage hensyn til miljøet på...

Sådan sparer du hurtigt og nemt flere tusinde kroner, når du skal...

Haveredskaber og -maskiner Vil du gerne spare en masse penge på din nye plæneklipper? Læs med her, og find ud af hvordan.

Uundværlige haveredskaber

Haveredskaber og -maskiner Vi har fundet en  haveredskaber, der gør arbejdet lettere, sjovere, nemmere og mere effektivt. Kort sagt – havens "must-haves".

Løvsuger eller løvblæser - find den rette til din have

Haveredskaber og -maskiner Få styr på dit løv og dit haveaffald med en løvsuger eller en løvblæser. Læs om forskellen og om, hvad du skal tænke på, når du overvejer...

Multihavemaskinen indtager haven

Haveredskaber og -maskiner En multihavemaskine kan afhængig af det udstyr, du bruger, klare flere forskellige arbejdsopgaver i haven. Med et snuptag kan du fx forvandl...

Test: Robotplæneklipperen gør græsslåningen nem

Haveredskaber og -maskiner Hører du til blandt dem, der holder af en nytrimmet græsplæne, men ikke rigtig gider besværet med at klippe den, så kan det være, at en robotplæneklipper er det rigtige valg for dig. Forbrugerrådet Tænk har testet 12 modeller af de selvkørende græsslåmaskiner, og det er faktisk ved at blive et rigtig fornuftigt alternativ til selv at stæse rundt med plæneklipperen. 

Trillebøren er flad – skal hjulet lappes eller udskiftes?

Haveredskaber og -maskiner De fleste trillebøre er født med oppustelige dæk, hvilket betyder, at de kan punktere, men det er ikke svært at lappe dækket selv. Eller...

Test: 6 græstrimmere til de skarpe kanter

Haveredskaber og -maskiner Hvis kanterne rundt om bedene er pæne og trimmede, så ser haven rigtig velholdt ud, så en god græstrimmer er et vigtigt redskab. idényt har...

Giv de batteridrevne haveredskaber et langt liv

Haveredskaber og -maskiner Et hav af nye batteridrevne redskaber er med til at lette havearbejdet lige fra beskæring og hækkeklipning til kant­trimning og græsslåning. Læs her om, hvordan du giver maskinerne og de smarte lithium-ion-batterier et længere liv.

Vælg den rette græsslåmaskine

Haveredskaber og -maskiner De fleste af os foretrækker åbenbart at blande duften af nyslået græs med et stænk benzin. 65 procent af danskere har en benzindrevet græssl...

Haveredskaber, der selv klarer arbejdet for dig

Haveredskaber og -maskiner De nyeste tendenser inden for moderne haveredskaber handler ikke så meget om, at du skal gøre det selv. De handler mere om at få nogen –...

Undgå at komme til skade – pas på havemaskinerne

Haveredskaber og -maskiner Følg reglerne for sikkerhed og sikkerhedsudstyr til dine motoriserede maskiner. Ikke mindre end 460 mennesker kommer til skade hvert år, når de bruger deres plæneklipper.

Undgå ulykker under havearbejdet

Haveredskaber og -maskiner Mens de fleste danskere er fantastisk bevidste om sikkerhed på deres arbejdsplads, så er det for mange nærmest lige modsat, når det gælder...

Få haveredskaberne i topform før vinter

Haveredskaber og -maskiner Haveredskaber holder sig bedst vinteren igennem, hvis de er rene på blad og tænder. Hæng dem i skuret eller under et tagudhæng eller et...