Haveredskaber til den nye haveejer

Som ny haveejer har du behov for de mest nødvendige haveredskaber. For ca. 2000 kroner kan du få redskaber både til kultiveringen af haven, plejen og vedligeholdelsen. Til den pris er alt manuelt, så du må ofre mere, hvis du vil opgradere til elektrisk.

Det skal du overveje, når du køber haveredskaber

Har du lige fået have, så har du brug for udstyr. Her er et overblik over, hvilke haveredskaber du har brug, og en guide til, hvad du skal tænke på inden køb. Til at begynde med er her en tjekliste på tre spørgsmål, du altid bør stille dig: 

  1. Er haveredskabet nemt at håndtere? Er det fx ergonomisk godt og med et godt greb?
  2. Er det af en kvalitet, så redskabet kan klare det havearbejde, du vil bruge det til?
  3. Har haveredskabet den rette størrelse til din have eller dit behov?

Spade, kultivator og rive – det skal de bruges til

Spaden skal du bruge til at grave nye bede i haven. Kultivatoren klarer efterarbejdet og jævner samt lufter jorden 5-6 cm nede med sine tre tænder. Riven bruger du til at jævne jorden endnu mere ud med. Brug først tænderne til at jævne og siden den flade side bagpå til at flade jorden helt ud.

Løvrive, havehakke og greb – det skal de bruges til

Løvriven er uundværlig til at rive løse blade og/eller græstotter væk fra de nyanlagte bede eller græsplænen. Havehakken kommer bedre rundt i bedene end skuffejernet og tættere rundt om planterne. Brug den, når resultaterne af såningen viser sig. Greben er super, fx, når kartoffelhøsten skal graves op, og jorden rystes af, men er det redskab, der bedst kan undværes blandt de fem langskaftede haveredskaber.

 

Vælg plæneklipper efter behov

En plæneklipper kan fås for ca. 500 kr., hvis du vælger den gamle skubbemodel, der ofte giver et pænere resultat. Den kræver dog, at du klipper græsset tit for at fungere optimalt. Vælger du en græsslåmaskine med lithium-batteri, der kan klare op til 45 minutters klipning, før den skal genoplades, fungerer den som de andre elektriske, men er mindre miljøbelastende og meget støjsvag. Den koster ca. 3.500 kr.

En græstrimmer til kanterne

En græstrimmer er for dig, der kan lide de rene kanter og linjer på græsplænen. Den fås også med batteri til ca. 1.100 kr. Du kan vælge en billigere model – en saks, så du manuelt klarer kanterne, til ca. 150 kr.

Vælg hækkeklipper efter hækkens størrelse

En batteridreven hækkeklipper koster ca. 1.100 kr. Køber du hækkeklipper og græstrimmer i samme serie, kan det samme batteri bruges begge steder. Forhold dig til hvor stor hækken er, og hvor tykke fx grenene er, da det betyder noget i forhold til, hvor kraftig den skal være. Er hækken ikke så stor, kan du måske nøjes med en manuel havesaks til 300 kr.

Læs også: Genbrug regnvandet med en regnvandstønde – den store guide

Vandingssæt i forskellige varianter

Du får også brug for et vandingssæt, dvs. en vandslange, der fås for ca. 70 kr. og en kobling til vandsystemet for ca. 100 kr. Det er en smagssag, om du vil have sprøjtepistol, vippevander, timer, der kan indstilles, så der bliver vandet til tiden og/eller en slangeopruller. En kost er ikke et egentlig haveredskab, men køb en til at fjerne den løse jord fra fliserne.

Køb et startsæt med averedskaber

Et etableringssæt består af rive, hakke, kultivator, spade, greb og løvrive til ca. 1.000 kr. Du kan eventuelt også vælge en kombiløsning, hvis du fx vil spare plads i redskabsrummet: Måske et med et smart kliksystem, hvor du på ét skaft kan klikke hhv. kultivator, rive, hakke og løvrive på. Men husk også, inden du overtager haven, at spørge, om der følger nogle redskaber med.

Mest læste artikler