Faskinen skal passe til omgivelserne

Det er både miljøvenligt og godt for grundvandet at lede regnvand væk i en faskine fremfor i kloakken, men du skal først være sikker på, at jorden på din ejendom er egnet. Se her, hvordan du tjekker nedsivningen på din grund.


Faskiner gavner grundvandet

Mange kommuner opfordrer borgerne til at etablere faskiner til nedsivning af regnvand, fordi kloaksystemerne i perioder med voldsomme regnskyl er under massivt pres. Og med opfordringen følger ofte en gulerod i form af tilbagebetaling af dele af tilslutningsbidraget.

Leder flere husejere regnvandet væk i faskiner fremfor kloakken, så har det en gavnlig effekt på dannelsen af grundvand, og det skåner kloakker og vandløb.

Den rigtige størrelse på faskinen

Det absolut sværeste ved at etablere en faskine på egen grund er at sørge for, at den har den rette størrelse. Det er helt afgørende, at faskinen har et omfang, så den kan håndtere, at der i perioder kommer mere vand, end der siver ud af faskinen. Og her har jordbunden afgørende betydning.

Er jorden meget sandet, siver vandet hurtigt ud i jorden fra faskinen, og den behøver således ikke have så stor kapacitet til at ”lagre” vandet. 

Omvendt siver vandet kun langsomt ud i en fed leret jord, så her skal faskinen være forholdsvis stor, da den under kraftige regnskyl skal indeholde store mængder vand.

En faskine kræver tilladelse

Inden du etablerer faskine, skal du have tilladelse fra din kommune, og i ansøgningen skal du beskrive faskinens størrelse, placering og materiale. 

Faskinen skal placeres mindst fem meter fra bygninger med beboelse og to meter fra andre bygninger (fx. garage). Og så skal den placeres, så vandet holdes på din egen grund, og det vil oftest sige to meter fra skel. Afstandene er vejledende, og kommunen kan i visse tilfælde godt godkende mindre afstande, hvis det skønnes, at det er forsvarligt.

Husk sandfanget

Når du etablerer en faskine, skal du huske, at du også skal lave et sandfang mellem nedløbsrøret og faskinen, og at du jævnligt skal rense sandfanget for at sikre, at faskinen ikke stoppes til af snavs. Afløbet fra sandfang og til faskine skal graves ned i frostfri dybde og der skal være mindst 40 cm jord over selve faskinen.

Vær i øvrigt også opmærksom på, at der i nogle kommuner ikke tillades at lede regnvand til en faskine, hvis dine tagrender og nedløbsrør er af enten zink eller kobber.  

Tjek nedsivningen

For at tjekke nedsivningshastigheden bør du lave to test et stykke fra hinanden, der hvor du regner med at faskinen skal placeres.

Grav et hul og nede i det graves et prøvehul. Det skal laves der, hvor du regner med at bunden af faskinen skal være. Prøvehullet skal være mindst 30 cm dybt og mindst 25 cm på begge sider.

Kom fem cm grus i bunden af prøvehullet og fyld det med vand. Bliv ved med at hælde vand i hullet efterhånden som vandet synker, så hullet holdes fyldt i ca. 30 min. Prøv nu at måle synkehastigheden med en målestok og et ur. Fyld op med vand og mål igen. Gentag indtil to målinger er ens. Fyld prøvehullet op igen, og lav nu de endelige målinger fx over 10 min. Synker vandet fx fem cm på 10 min. vil synkehastigheden blive: 50 mm divideret med 600 sekunder (10 min.) er lig 0,083 mm/s, hvilket svarer til 0,000083 m/s. 

Synker vandet mindre end to mm på 10 minutter, så er jorden dårligt egnet til en faskine.

Producenten af faskinerne eller din kloakmester kan ud fra nedsivningshastigheden, størrelsen af dit tag og beliggenheden i landet udregne den korrekte størrelse på faskinen.

Skal du gøre det selv?

Du må selv udføre det meste af arbejdet med en faskine. Du må dog ikke koble dit eksisterende afløb fra kloakken eller tilkoble et evt. overløb fra faskinen til kloakken. Her skal du altid have fat i en autoriseret kloakmester.

Du skal dog være helt sikker på, hvad du foretager dig lige fra placering og dimensionering af faskinen til etablering af sandfang og tilslutning til afløb. Problemet er, at en ikke korrekt installeret faskine  kan forårsage store skader, og har du selv stået for det hele, så dækker forsikringen som udgangspunkt ikke skaderne.

Vil du spare lidt på regningen, kan du selv grave ud til faskinen og så lade fagmanden klare de vigtige beregninger og selve installationen af faskinen.

Hvis du foretrækker selv at bygge din faskine, så kan du se her på idényt, hvordan man laver en gør-det-selv faskine.

Mere viden om faskiner…

Find her det skema som kloakmestrene bruger til at finde størrelsen på faskinen, så du selv kan danne dig et indtryk af behovet.

Kilde: Teknologisk Institut

Mest læste artikler