Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Havemøbler

Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en smule vedligeholdelse. Her kan du se, hvordan du bedst passer på dine teaktræsmøbler.

Teaktræsmøbler kræver kun en lille smule vedligeholdelse.
Teaktræsmøbler kræver kun en lille smule vedligeholdelse. Foto: iStockphoto

Som regel kan du købe dine teaktræsmøbler ubehandlet eller behandlet med en smule teaktræsolie. Og der kan godt være forskel på, hvordan dine møbler kommer til at se ud, alt efter hvilken slags du vælger. Går du efter at få møbler, der med tiden bliver sølvgrå, så skal du investere i ubehandlede teaktræsmøbler. Hvis du derimod gerne vil have, at møblerne har en flot gylden tone, skal møblerne behandles.

Sådan skal teaktræsmøbler rengøres

Det er vigtigt, at du sørger for regelmæssigt at få rengjort dine teakmøbler. Det vil nemlig forhindre mug og potentiel misfarvning i træet. Sørg for at give møblerne en hurtig vask med en mild sæbe og varmt vand. Du kan også bruge en lille smule eddike. 

Hvis du bruger en børste, skal du sørge for at bruge en, der er blød, da du med eksempelvis metalbørster kan risikere at ridse eller beskadige træets overflade. Hvis der er kommet pletter eller mærker på træet, som du synes er en anelse sværere at fjerne, så kan du også rengøre møblerne med teakrens. Start dog altid ud med den mildeste rengøringsopløsning.

 
Ubehandlet teaktræ får en flot grå farve, der står godt til havens grønne planter.  

Sådan olierer du dine teaktræsmøbler

Når du olierer teaktræsmøbler, skal du altid huske, at det ikke er en decideret måde at beskytte træet på. Det handler i højere grad om at vedligeholde træets naturlige gyldne farve.

Det er i længden bedst at bruge oliebehandlede teaktræsmøbler indendørs, fordi miljøet er langt mere stabilt indenfor. Hvis du vælger at oliere teak, der står udenfor, så skal du også samtidig være indstillet på, at du skal vedligeholde møblerne i langt større grad.

Står dine oliebehandlede teaktræsmøbler udenfor, skal du sørge for at give dem en oliebehandling hver anden eller hver tredje måned. Og du skal samtidig sørge for at møblerne ikke er placeret i direkte sollys, da det ikke gavner møblernes farve. Du kan dog godt få fingrene olie til teaktræ, der har UV-beskyttelse, og på den måde vil dit bord og stole kunne klare sig en anelse bedre i direkte sol. 

Læs også:

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

28. juni 2017
Mere om Havemøbler

Sådan gør du dine plastik havemøbler klar til sommeren

Havemøbler Bliv klar til sommeren på terrassen med disse 5 geniale tips til, hvordan du får dine havemøbler i plastik rene og pæne igen. 

Havemøbler, der er (næsten) vedligeholdelsesfrie

Havemøbler idényt har samlet en række nye havemøbler, der er hårdføre og kan tåle at stå ude i det danske vejr. Vi præsenterer bl.a. betonfiber som...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Havemøbler Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til...

Vedligeholdelsesfri havemøbler - fra rattan til rustfrit stål

Havemøbler Det boomer med havemøbler, som du hverken behøver at bruge tid eller kræfter på at vedligeholde. For eksempel møbler til haven lavet af plastik, der ligner træ, eller havemøbler i granit eller aluminium. Se fordele og ulemper ved alle moderne former for vedligeholdelsesfri havemøbler.

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Havemøbler Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Gør havemøbler af plastik helt rene igen

Havemøbler Smid ikke plastik havemøbler ud, fordi de er blevet nussede at se på. Med ganske få midler kan de shines op igen - og et af dem hører faktis...

Projekt havemøbel

Havemøbler Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien er nu et skridt nærmere fra skrot til Amager slot.

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Havemøbler Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Havemøbler Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk...

Shop havemøbler af granit

Havemøbler Stenarten granit kan mildest talt holde til lidt af hvert. Massive havemøbler af granit har eksisteret længe, men i år er der også kommet en tyndere og lettere udgave på havemøbelmarkedet.

Plej dine træhavemøbler, så holder de længere

Havemøbler Det er ikke til at komme udenom: Træhavemøbler har en charme, som plastikmøblerne bare ikke har. Og så længe du husker at pleje dine træhave...

Planteborde til jord og potter

Havemøbler Når de nyerhvervede blomster skal plantes over i krukker, eller planten fra stuen trænger til en ompotning, foregår det ofte i køkkenvasken...

Tips til tørresnoren

Havemøbler Når du lader dit vasketøj blafre i vinden i stedet for at putte det i tørretumbleren, er du med til at spare energi, og dermed reducere CO2-udslippet. At hænge en tørresnor op, kræver ikke den store videnskab, men der er alligevel nogle ting, du kan tænke over, så du undgår irriterende oplevelser med dit rene vasketøj.

Godt træ til dine havemøbler

Havemøbler Tropisk hårdttræ, FSC-træ, teak, hardwood. Det er vigtigt, at vælge det rigtige træ til havemøblerne, hvis du gerne vil have, at de holder...

Få en seng i haven

Havemøbler En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.