Sommerens mange hygge-stunder har sat præg på havemøblerne.
Sommerens mange hygge-stunder har sat præg på havemøblerne. Foto: Martin Rasmussen

Pas godt på dine havemøbler til vinter

Havemøbler

Havemøbler skal opbevares korrekt, så de ikke tager varig skade af vejrlig, udtørring eller skimmelsvamp i løbet af vinteren. For alle typer af havemøbler gælder det, at de skal vaskes grundigt af efter havesæsonen. Herefter er det lidt forskelligt, hvordan du opbevarer dem, så de holder bedst muligt.

 

Havemøbler har bedst af at stå indenfor

Som grundregel har alle havemøbler bedst af at komme under tag vinteren over. Naturligvis er der plastmaterialer og fx pulverlakeret aluminium, der kan holde til en vinter under åben himmel; men møblerne vil blive snavsede, evt. angrebet af alger og skimmel – og vil kræve ekstra rengøring til foråret. Desuden er metalbeslag særligt udsatte for at ruste eller korrodere, hvis de udsættes for vejr og vind hele vinteren.

Vask møblerne grundigt

For alle havemøbler gælder det, at de har godt af at blive vasket grundigt af, inden de bliver sat væk. Hvis møblerne er snavsede, udvikler der sig nemt mug og skimmel i løbet af vinteren, det holder på fugten og er ikke godt for træet.

Sæbevand er godt

Så giv møblerne en god gang sæbevand, evt. tilsat et skimmelhæmmede middel, før du sætter dem væk. Er træmøblerne olierede, vil det forlænge deres levetid væsentligt, hvis de også får en gang olie om efteråret. Så er træet “rustet” imod svampeangreb og fugtsvingninger i løbet af vinteren. Før møblerne kan olieres, skal træet rengøres.

Læs også:

Gør havemøbler af plastik helt rene igen

Smid ikke plastik havemøbler ud, fordi de er blevet nussede at se på. Med ganske få midler kan de shines op igen - og et af dem hører...

Brug møbelrens og slut af med olie

Til rengøring anvendes møbelrens, som effektivt fjerner både snavs, alger og begroninger. Slut af med møbelolie tilsat fungicider, så er træet imprægneret til at modstå vinteren – og for resten klar til at tage i brug ved første solstrejf.

Pas på udtørring

Træmøbler skal helst vinteropbevares i et uopvarmet rum med samme luftfugtighed som udendørs. Tager du dem ind i en opvarmet havestue eller evt. helt ind i huset, vil træet tørre og krympe, så samlingerne bliver løse. Og selv om træet fugtes, når møblerne kommer ud næste forår, vil samlingerne sjældent blive lige så gode og faste som før.

Det er vigtigt, at møblerne står på et tørt underlag; skal de stå på fugtigt grus, græs eller evt. jord, bør de stilles op på en bjælke eller en palle, så træet ikke kan trække fugt nedefra.

Til kamp mod skimmelsvamp

Generelt for alle havemøbler gælder, at skruer og bolte skal gås efter et par gange om året. Skruer og bolte efterspændes, og bevægelige beslag smøres med silikoneolie eller tynd syrefri olie. Hvis skruerne efter flere år er meget medtagne, skal de udskiftes. De nye skruer skal da være en anelse større end de gamle for at kunne få ordentligt fat i skruehullerne.

Sæt stolene på skrå, når det regner meget

Er sommeren meget regnfuld, er det en god idé at beskytte træmøblerne imod opfugtning. Stil stolene skråt, så vandet løber af, og beskyt bordet med en voksdug/en lille presenning.

Læs også:

Slip fantasien løs i haven

Slip fantasien løs og plant krydderurter og grøntsager i blomsterbedet. Det giver flotte resultater, og plantepolitiet kommer ikke efter...

Grønalger skal fjernes inden de vokser for meget

Hvis der er begroninger som fx. skimmel eller grønne belægninger af grønalger på dine havemøbler, skal de fjernes, så de ikke gror videre. Vask møblerne med et algefjerningsmiddel, fx “husvask” eller “trærens”. Lad midlet sidde på i et par dage, indtil grønalgerne er blevet brune, så er rødderne inde i træet døde.

Vask hynderne inden du lægger dem væk

Efterse hynderne, og overvej, om de skal vaskes, før du lægger dem væk for vinteren. En lille klat ketchup eller andet snavs kan blive til mug og grimme skjolder i løbet af vinteren. De fleste hynder kan tåle et skåneprogram i vaskemaskinen. Læg hynderne i tromlen, så der er nogenlunde balance, ellers kan lejerne i vaskemaskinen blive beskadiget. Prøv evt. med en enkelt hynde først, hvis du er i tvivl, om de kan klare behandlingen.

Opbevar hynderne i plastiksække

Når hynderne er helt tørre, er det tid til at imprægnere dem med tekstilimprægnering, der gør overfladen vandafvisende og beskytter imod pletter. Så er de klar til at tage i brug til foråret. Hynderne skal opbevares tørt, gerne i plastiksække. Deres værste fjende i løbet af vinteren er mus! Så undlad at lægge dem i skuret eller i drivhuset.

Sådan skal møblerne overvintre

- Malede og lakerede træmøbler er de mest udsatte og bør ubetinget tages ind om vinteren.

- Ubehandlede møbler af teak, robinie og trykimprægneret fyr kan i princippet holde til at stå ude, men du forlænger møblernes levetid ved at opbevare dem under tag.

- Havemøbler af tropisk træ eller hårdt træ som fx nytoah og meranti er ikke vejrbestandige ligesom teaktræsmøbler og bør under alle omstændigheder opbevares under tag om vinteren.

- Havemøbler, der er behandlet med transparent olie, vil ofte være grå eller ligefrem sorte efter en vinter ude i regn og blæst. Det kan være vanskeligt at få alle skjolder af igen selv med krasse midler som trærensemiddel.

- Møbler af aluminium kan normalt klare en vinter ude; men se efter, om alle beslag og skruer er rustfri; ellers er de udsatte for at ruste i det fugtige vintervejr.

- Møbler af forskelligt plastik kan normalt tåle en vinter, men tjek, om de er frostsikre, og at skruer og bolte er rustfri.

Læs også:

Møbelrensning - sådan behandler du pletter på dine møbler

Støv, fedt og pletter på sofaen eller stolene kan skæmme møblernes udseende. Er du hurtig, når pletten opstår, kan du være heldig at...

23. september 2008
Mere om Havemøbler

Sådan gør du dine plastik havemøbler klar til sommeren

Havemøbler Bliv klar til sommeren på terrassen med disse 5 geniale tips til, hvordan du får dine havemøbler i plastik rene og pæne igen. 

Sådan rengør og vedligeholder du dine teaktræsmøbler bedst

Havemøbler Teaktræsmøbler er helt igennem ideelle som udendørsmøbler, fordi de er robuste og kan klare forskelligt slags vejr. Men de kræver dog en...

Havemøbler, der er (næsten) vedligeholdelsesfrie

Havemøbler idényt har samlet en række nye havemøbler, der er hårdføre og kan tåle at stå ude i det danske vejr. Vi præsenterer bl.a. betonfiber som...

10 havestole - de bedste fra de danske bolighuse

Havemøbler Hvilken havestol skal det være? Skal det være i træ, plast, flet eller rattan? Her er 10 havestole, som det er muligt for alle at komme til at eje. Se tidens mest populære og praktisk havestole fra Ikea, Jysk, Ilva og andre store og mindre bolighuse.

Vedligeholdelsesfri havemøbler - fra rattan til rustfrit stål

Havemøbler Det boomer med havemøbler, som du hverken behøver at bruge tid eller kræfter på at vedligeholde. For eksempel møbler til haven lavet af...

Her er bordet, du ikke kan undvære til sommerens grillfester

Havemøbler Med dette bord vil du aldrig gå ned på de kolde drikkevarer, når sommerens grillfester går i gang. Se, hvor enkelt det er at lave.

Gør havemøbler af plastik helt rene igen

Havemøbler Smid ikke plastik havemøbler ud, fordi de er blevet nussede at se på. Med ganske få midler kan de shines op igen - og et af dem hører faktisk til bilen.

Projekt havemøbel

Havemøbler Forårsvejret har nu for alvor givet Ann-Sofie lyst til at nyde haven, og derfor stod påsken på "projekt havemøbel". Ann-Sofie og familien...

Sæbegrød til havebordet og cognac til stenbiderrognen

Havemøbler Her er chefredaktørens tips til ugens forårssysler, der glæder både øjet, næsen og maven.

Havenyt: Sjov og dekorativ legeplads

Havemøbler Nu skal det være - børnene skal også have deres egne rum i haven. Her en nyhed, der er nem at opstille og falder flot ind i et klassisk havedesign.

Shop havemøbler af granit

Havemøbler Stenarten granit kan mildest talt holde til lidt af hvert. Massive havemøbler af granit har eksisteret længe, men i år er der også kommet...

Planteborde til jord og potter

Havemøbler Når de nyerhvervede blomster skal plantes over i krukker, eller planten fra stuen trænger til en ompotning, foregår det ofte i køkkenvasken...

Tips til tørresnoren

Havemøbler Når du lader dit vasketøj blafre i vinden i stedet for at putte det i tørretumbleren, er du med til at spare energi, og dermed reducere CO2-udslippet. At hænge en tørresnor op, kræver ikke den store videnskab, men der er alligevel nogle ting, du kan tænke over, så du undgår irriterende oplevelser med dit rene vasketøj.

Godt træ til dine havemøbler

Havemøbler Tropisk hårdttræ, FSC-træ, teak, hardwood. Det er vigtigt, at vælge det rigtige træ til havemøblerne, hvis du gerne vil have, at de holder...

Få en seng i haven

Havemøbler En madras med voks-betræk er perfekt i haven, når sommeren kommer.