Haven i september – det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste tomaterne, lægge blomsterløg og sætte plæneklipperens højde op.


De bedste tomat-tips 

Nu topper tomathøsten, og der er al mulig grund til at få plukket alle tomaterne i takt med, at de modner. Når du plukker de modne tomater, skal planten ikke bruge flere kræfter på dem, men kan koncentrere sig om at modne de næste i rækken.



I det hele taget er en fornuftig disponering af de næringsstoffer, planten ved røddernes hjælp har at disponere over, alfa og omega for, hvor stor din tomathøst bliver, og hvor længe du kan blive ved med at høste store, lækre, fuldmodne tomater.



Tomatplanten har ikke opdaget, at sommeren går på hæld, så den blomstrer fortsat lystigt og sætter masser af nye frugter. Desværre kan den ikke nå at udvikle de mange frugter, før det bliver koldt. Dermed bruger den en masse krudt på frugter, der aldrig bliver til noget, i stedet for at bruge dem på de frugter, der allerede er ved at udvikle sig. Løsningen er ganske enkelt at klippe toppen af planten. Fortsæt også med at knibe sideskud af, og hvis klaserne blomstrer videre uden for modnende tomater, så klip de yderste blomster af.



Det samme gør sig gældende for figentræet. Det er nu tid til at du bør fjerne de sene frugter på figentræet, så energien kan bruges på at udvikle nye frugter til den kommende sommer.

Gråskimmel

Hvis der er noget, der hurtigt kan sætte en stopper for tomathøsten i den lune, fugtige september luft, så er det svampesygdommen gråskimmel. Du kan forsinke gråskimmelens fremfærd, hvis du fjerner angrebne plantedele, når du ser de første symptomer. Gråskimmel danner en grålig, pelslignende belægning på fx blade og blomsterstilke. Klip også de nederste, udslidte blade af planten og sørg for at lufte godt ud i drivhuset for at reducere luftfugtigheden mest muligt.

Blomsterløg skal lægges i september

Hvis du vil have flotte løgvækster i din forårshave, er det nu, du skal lægge løg i havens bede. Især de smukke prydløg, er det godt at få i jorden, så snart de dukker op i butikkerne. De har nemlig en ret tynd løgskal, der betyder, at løgene let tørrer ud. Også løg af narcisser kan med fordel lægges allerede nu, mens tulipanløg er mere robuste, så løglægningen sagtens kan vente til længe hen på efteråret. Tulipanløg kan selvfølgelig også sagtens lægges nu.



Når du køber blomsterløg, skal du huske at tjekke:

  • at løgene i posen er hele og sunde
  • at løgene ikke er runkne eller indtørrede,
  • at løgene ikke har skimmelbelægninger, da det er et klart signal om, at løget næppe vil blive til noget i din have.



Prydløg

Prydløg får fantastisk, smukke blomsterbolde på lange, graciøse stængler. Men deres blade er ikke noget at skrive hjem om, så løg af prydløg kan med fordel lægges mellem forårsstauder, der kan skjule løgbladene, der begynder at visne allerede inden, blomsten rigtigt har foldet sig ud.

Forskellige sorter af prydløg har meget forskellige størrelser løg. Grav huller, der har en dybde, der svarer til tre gange løgenes højde, læg løgene i hullerne med spidsen op, og dæk med jord.

Forlæng rosesæsonen

Mange af havens roser kan blomstre længe, hvis de får en hjælpende hånd. Knib de visne blomster, så snart de visner. Klip blomst og stængel af, så de næste knopper får plads til at udvikle sig, og rosenbusken ikke skal bruge energi på at udvikle frø, men kan bruge kræfterne på den fortsatte blomstring. Den samme øvelse kan med fordel udøves på sensommerens stauder. Klip blomster og blomsterstande af i takt med, at de visner. Så kommer der ofte flere, og bedene tager sig igen friske og frodige ud.

I krukkerne kan du på samme måde forlænge blomstringsperioden ved til stadighed at knibe de visne blomster af.

Husk også…

  • Høst gratis frø af stauder og sommerblomster
  • Fjern frugter med sygdomssymptomer og destruer dem
  • Plant og flyt stauder
  • Flyt selvsåede stauder til bedre placering
  • Plant sensommerkrukker
  • Beskær kirsebær, blomme og valnød
  • Sæt plæneklipperens klippehøjde op til 4 cm.
  • Plant frugttræer
  • Lug paddehatte i plænen
  • Klip asparges ned
  • Lug ukrudt, før det blomstrer
  • Plant hvidløg

Mest læste artikler