Det er vigtigt at starte kampen mod ukrudtet tidligt på sæsonen.
Det er vigtigt at starte kampen mod ukrudtet tidligt på sæsonen. Foto: Lotte Bjarke

Kom godt og nemt i gang med havesæsonen

Havekalender

Den nye havesæson kan med fordel sættes i gang med forårsprojekter, der gør en stor forskel med en lille arbejdsindsats. Du kan lappe de bare pletter i græsplænen med en god og effektiv løsning, tage ukrudtet i opløbet og hjælpe de vintergækker, du allerede har i haven, med at sprede sig.

 

Lapning af græsplænen

Bare pletter i græsplænen er ikke noget særsyn efter vinteren. Men de er heller ikke noget kønt syn. Heldigvis er der en god og effektiv løsning på problemet, og du kan selv lave det lappegrej, der skal til for at slippe af med hullerne.

Brug færdige græslapper

Græsfrø kan købes i små poser til eftersåning af plænen. Du kan så frøene direkte i de bare pletter, men en hurtigere og mere driftssikker løsning er at lave færdige græslapper, der plantes ud i hullerne og i princippet fungerer ligesom rullegræs, der kan anvendes, når du har brug for at etablere en ny plæne hurtigt og sikkert.

Sådan laver du græslapperne

Det er nemt at lave gode græslapper. Alt hvad du skal bruge er græsfrø, spiremuld og flade bakker med huller i bunden som fx renvaskede kødbakker.

Foto: Lotte Bjarke1. Fyld gennemfugtet spiremuld i bakkerne, og tryk det let til.

Læs også: Haven i september - det skal du nå

2. Så et tyndt lag græsfrø i bakken, tryk dem let til i overfladen og drys et ganske tyndt lag spiremuld over. Græsfrø spirer hurtigt, og snart har du den fineste minigræsplæne i bakken.

3. Sørg for at vande den jævnligt og klip græsset et par gange med en saks eller kantklipper, der bruges som plæneklipper. Det får græsplanterne til at forgrene sig, så lappen bliver tæt og stærk.


Foto: Lotte Bjarke4. Når lappen er klar til at blive plantet ud, løsnes jorden i den bare plet, og der graves så meget jord af, at græsset i den nyplantede lap kommer til at vokse i samme niveau som det eksisterende græs.

5. Vand grundigt efter udplantning.Foto: Lotte Bjarke6. Lappen integrerer sig hurtigt med den gamle plæne, og i løbet af kort tid kan ingen se, at der var bare pletter i plænen, da foråret kom. 

Læs også: Mere om hegnsloven

Tag ukrudtet i opløbet

Der behøver ikke være ret meget varme i luften, før frøukrudtet spirer lystigt frem i både køkkenhave og blomsterbede. Det kan du udnytte til at komme godt fra start i kampen mod de påtrængende ukrudtsplanter.

Stop ukrudtet, før det blomstrer og sætter frø

Frøukrudtets vigtigste våben er deres evne til at sætte frø i hundredevis på rekordtid. Frø, der hver især kan blive til en ny ukrudtsplante. Derfor er der en stor gevinst ved at gå på ukrudtsjagt med hakkejern og fingerlugning netop nu. Så længe ukrudtsplanterne ikke når at blomstre og sætte frø, kan de ikke sprede deres efterkommere i hele haven.

Forårslugning i staudebedene

En forårslugning i fx staudebedene er samtidig en god arbejdsmæssig investering, fordi stauderne netop nu skyder frem med friske skud, der snart vil skygge for jordoverfladen, så ukrudtsplanterne ikke kan spire frem.

Sådan luger du i
køkkenhaven

Foto: Lotte BJarkeI køkkenhaven gælder det om at være så tidligt ude, at man kan nå at hakke ukrudtskimplanter et par gange eller tre, før køkkenurterne sås. Det er meget nemmere at luge nu, end når du først skal passe på de spæde afgrøder. Undgå så vidt muligt at rode dybere i jorden end højst nødvendigt. Det bringer spiredygtige ukrudtsfrø op til jordoverfladen, hvor de vil spire, og så kan du starte forfra.

Læs også: Haven i oktober: Tyvstart foråret med efterårssåning 

Gratis vintergækker på en enkel måde

Sæsonen for vintergækker er forbi for i år, men hvis du drømmer om at få mange flere af den søde forårsbebuder i haven, kan du få det ganske gratis lige nu. Den eneste forudsætning er, at du allerede har en tue af vintergækker i haven.

Vintergækker vokser i tuer, fordi deres løg deler sig år efter år. Det betyder, at der bliver flere og flere planter i tuen, og efterhånden kan der faktisk blive så meget trængsel i tuen, at det går ud over blomstringen.

Få flere vintergækker

Foto: Lotte BjarkeHvert enkelt løg er en plante. Derfor kan du grave hele tuen op og dele den og dermed få mange flere planter.

Hvornår: Vintergækker skal helst graves op og deles, mens bladene endnu er friske og grønne.
Redskab: Brug en gravegreb og stik den ned et stykke fra tuen.

Sådan gør du
– Vip hele tuen op, og del den i små bundter, der graves ned hver for sig med det samme i samme dybde som hidtil.

– Vand de nyplantede tuer, så der bliver god kontakt mellem jord og rødder.

– Og lad så bare bladene visne ned, mens du glæder dig til næste forårs nye tuer af fine, hvide vintergækker som det første tegn på forår.

Vintergækker kan formere sig selv

Hvis der pludselig dukker en vintergæk op af sig selv, er det formentlig en selvsået plante. Vintergækker danner frø, der sår sig selv, så når du ser frøstanden udvikle sig som en dråbeformet kugle, skal du endelig lade den være i fred. Frøformering er en anden men noget mere langsommelig vej til flere, gratis vintergækker.

12 april 2013
1

Haven i oktober: Tyvstart foråret med efterårssåning

Efterårssåning er en overset mulighed for at komme tidligt fra start. En lang række planter er skabt til at kaste frø om efteråret, der...

0

Haven i november

Læs her hvad der er af gøremål i haven i november måned.

0

Gode tips til efterårshaven

Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet, dæk planterne til - der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret.

0

Masser af inspiration til havearbejdet i april

Det er nu du skal slå græsset for første gang i år, du skal lave en fiberdugtunnel, så du kan hjælpe dine jordbær på vej og flytte de løvfæl...

0

Grønne tips til haven i juni

Vi giver dig gode råd til haven i starten af juni. Du skal blandt andet sætte plæneklipperens klippehøjde ned, vande hortensia og hakke...

0

Få haven i form efter ferien - haven i august

Græsplæne og krukker kan være mere eller mindre medtagne efter sommerferien. Ukrudtet har til gengæld haft gode vilkår for at brede sig,...

0

Gøremål i haven i april - prikling, stauder og rodukrudt

I april er det bl.a. tid til at prikle de planter om, som blev sat til forspiring i vindueskarmen i marts. De skal have hver deres potte at...

0

Flot forår med prydløg, nemme krukker og hvidløg - haven i oktober

I oktober er det tid til at forberede forårets løgblomster. Løgene skal lægges i jorden nu, og de skal lægges rigtigt. I efteråret er det...

1

Haven i marts - gøremål der gør forårshaven klar

Foråret venter lige om hjørnet, og i marts kan du give haven et løft ved at klippe hække og buske, rive plænen med en mosrive og ikke mindst...

0

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede...

0

Gøremål i haven i april-maj

Inden sommeren for alvor sætter ind, så er der mange ting, der kan gøres i haven. Få en oversigt fra idényts haveekspert.

0

Haven i september - det skal du nå

September er årets bedste plantetid, da vækstbetingelserne er ideelle i den lune og fugtige jord. I september skal du blandt andet høste...

1

Beskæring uden skader – og andre opgaver i november

Når havens træer skal have fjernet større grene, er det vigtigt at gå rigtigt til værks, så skader på træet undgås. Det er blandt andet...

4

Lug i haven, og riv blade af plænen i november

Havearbejde i november lyder måske ikke så tillokkende, men det er alligevel en god idé at få lukket haven ordenligt ned. En grundig lugning...

2

Juni i haven - tips til en ferieklar have

Ferietiden kan være en hård tid for haven. Den bliver overladt til sig selv i årets varmeste og tørreste periode, og det giver risiko for...