Juni i haven – tips til en ferieklar have

Ferietiden kan være en hård tid for haven. Den bliver overladt til sig selv i årets varmeste og tørreste periode, og det giver risiko for skader på beplantningen. Få gode råd til, hvordan du forbereder haven, inden du drager af sted og en række andre grønne tips til haven i juni måned.


Pas godt på køkkenhave, sommerblomster og krukker

Ikke alle steder i haven er lige udsatte for vandmangel, men sommerblomsterne, køkkenhaven og i særdeleshed krukkehaven kan få problemer, hvis sommervejret arter sig, som feriefolket drømmer om.

Klip blomster og knopper af, inden du tager på ferie

Foto: Lotte BjarkeJo mere bladmasse planterne har, jo mere vand fordamper de. Derfor er det en god idé at reducere bladmassen, før du tager på ferie. Klip sommerblomsterne tilbage, og klip alle blomster og eventuelt også veludviklede knopper af. De vil alligevel være afblomstret, når du kommer hjem, og når du fjerner dem, kommer der nye i stedet. Den samme øvelse kan du gøre i staudebedet med de stauder, der allerede har blomstret, og krydderurterne tåler samme tur og vil skyde med friske nye blade, så der er noget at komme hjem til.

Høst grøntsager, og flyt krukkerne

Høst de grøntsager, der er klar og også dem, der næsten er, og klip græsplænen helt kort. Det er også en god idé at samle krukkerne et sted, hvor de ikke er så udsatte for stærk sol og vind, som de ofte er på terrassen. Varme og vind øger fordampningen fra planterne og dermed deres vandbehov.

Vand haven i regnvejr

Det lyder paradoksalt, men et af de bedste tidspunkter at vande sin have er, når det regner. Der går nemlig ikke så meget vand til spilde i form af fordampning. Samtidig hjælper regnvandet og vandingsvandet hinanden med at fylde hele rodzonen op med vand. Når du vander, skal du af samme grund vande grundigt. Sjatvanding gør mere skade end gavn.

Pas på sultne larver i kålen

Foto: RyobiHold øje med den hvide kålsommerfugl – den er smuk, men den lægger sine æg i planter af kål-familien i haven (fx savoykål og broccoli). Ud af æggene kommer sultne larver, der hurtigt gnasker sig igennem dine kålplanter. Det er betydeligt nemmere at fjerne æghobene end larverne, og det er ligeledes nemmere at gøre kål på de nyudklækkede larver end på de store og velnærede. Pil larverne af og træd på dem. Hvis du ikke har lyst til at gøre det, så kan du sætte et insektnet op. Det er effektivt. Sørg, for at planterne ikke rører nettet.

Grønne tips i juni

    • Så to-årige sommerblomster som stedmoder og forglemmigej, som kan udplantes i efteråret.
    • Giv køkkenhaven gødning.
    • Foryng forårsblomstrende buske ved at fjerne de ældste grene ved basis.
    • Tynd ud i æbler og pærer.
    • Plant aflæggere af jordbærplanter i potter.
    • Fyld vand i fuglebadet – det tiltrækker småfugle, der hjælper med insektbekæmpelsen.
    • Høst asparges for sidste gang i år.
    • Saml regnvand til vanding.
    • Sæt skæret på plæneklipperen op i tørkeperioder.
    • Så pluksalat, rucola og radiser igen.
    • Plant fløjlsblomst i køkkenhaven for at holde skadedyr væk.
    • Bliv ved med at luge.

Mest læste artikler