Haven i september

Squash, svampesygdomme og hvepse er nogle af de ting, septemberhaven byder på.



Ny jord til nye planter

Sommerblomsterne i krukkerne er blevet trætte, men der står masser af friske sensommerblomster i kø for at afløse. Det er fristende blot at trække de udtjente planter op af krukkejorden og placere de nye i hullerne. Men det er ikke en god idé. Den gamle jord er udtjent, og den kan samtidig være en kilde til spredning af et bredt spektrum af plantesygdomme til de nye planter. Smid derfor både sommerblomster og jord på komposten og gør krukkerne rene, før du fylder ny, frisk jord i og planter sensommerblomster.

Dekorativ sygdom Fotos: Lotte BjarkePæregitterrust er en svampesygdom, der ses tydeligt på pæretræets blade, der faktisk ser ud, som om de får rustpletter. Kun ved alvorlige angreb har pæregitterrust betydning for udbyttet, så der er ingen grund til panik, hvis der dukker plettede blade op. Sygdommen kan begrænses, hvis du fjerner angrebne blade. Pæregitterrust kan kun overvintre, hvis der er enebærbuske i nærheden, så hvis du har sådan en i haven, begrænser det smittefaren, hvis du fælder den. Dog kan svampesporerne spredes med vinden, så metoden er ikke skudsikker, da der som regel vil være enebærbuske i nabolaget.

Skån græsset
Sæt plæneklipperens klippehøjde op til cirka 4 cm de sidste gange, du slår græsset. Når der ikke klippes så tæt, bliver græsplanterne stærkere og dermed bedre til at klare vinteren.

Gravehvepse Tekst og foto: Emil LütkenGravehvepse er enlige hvepse, som er i familie med gedehamse (hvepse). De har en betydelig lighed med hvepse, men er slankere. De fleste arter graver redegange i let jord, og næsten alle fanger insekter eller edderkopper, der bruges som foder for larverne. Hver art har specialiseret sig i at fange én eller nogle få beslægtede arter af sommerfuglelarver, fluer, bier eller edderkopper. Byttet dræbes ikke, men lammes, hvorefter gravehvepsen lægger ét æg på det.

Pas på frøene
Fortsæt med at luge, så du holder antallet af ukrudtsplanter nede, men vær opmærksom på, at mange ukrudtsplanter er fulde af frø nu, så pas på, hvad du lægger på komposten.

Red de sarte Fotos: Lotte Bjarke
Eksotiske vækster som oliven, nerie, engletrompet og ildkrone er populære, når der skal skabes middelhavsstemning på terrassen. Det går helt fint om sommeren, men nu da temperaturen begynder at dale, bliver det for koldt for planterne ude. Hvis du vil have glæde af middelhavsvæksterne mere end en enkelt sæson, skal de flyttes til et frostfrit sted, hvor de kan overvintre. I vinterlogiet må der ikke være for varmt – helst under 10º – og der skal være lyst. Pas på ikke at overvande de hvilende planter.

Høst flere squash Fotos: Lotte Bjarke
Høsten af squash og courgetter kan blive nærmest overvældende. Men selv om du ikke kan nå at spise alle de squash, din plante sætter, er det en god idé at høste dem alle. Lader du dem sidde, vokser de sig kæmpestore, men så er der ikke små lækre squash at plukke, når du bliver sulten igen. Dyrker du græskar for at kunne lave store lygtemænd, bør du fjerne de fleste spæde græskar og blot lade et enkelt eller to udvikle sig.

Netop nu !

  • Grene og blade med sygdomssymptomer hører absolut ikke hjemme på din kompost
  • Pluk buketter af dine dahliaer – det sætter ekstra gang i blomstringen
  • En tunnel af fiberdug forlænger sæsonen for persille og andre krydderurter, fordi det holder på varmen
  • Når løgtoppene vælter, er løgene klar til høst
  • Majskernerne er sødest, når kolbens lange silketråde begynder at visne
  • Skær aspargestoppene ned til grunden

Mest læste artikler