Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.


Fotos: Lotte BjarkePluk frugten rigtigt
De sene frugtsorter skal plukkes – ikke samles op. Frugten er perfekt moden, når du forsigtigt kan gribe om den og med et let vrid kan løsne den fra træet.
Når frugterne begynder at falde af træerne af sig selv, har de passeret modenhed og er -begyndt at nedbryde deres indhold af sukkerstoffer. Det går ud over frugtkvalitet og smagsoplevelse. Men så længe det er nødvendigt at rive og flå i frugterne for at få dem til at slippe træet, er det for tidligt at høste. Da er frugten endnu ikke moden, og de sukkerstoffer, der -giver den gode smag, er endnu ikke færdigdannet.

Til pindsvinet
Fred et hjørne af haven og lad en bunke afklippede grene og visne blade ligge. Der kan pindsvinet trygt overvintre, så det er klar til at hjælpe med sneglebekæmpelsen næste forår.

Fotos: Lotte BjarkeSensommerkrukker
Sensommerkrukken hygger om huset og forlænger havesæsonen. Blandt de potteplanter, der ellers anvendes inden døre, er der flere gode krukkeplanter til sensommermånederne. Du får fx lang tids glæde af alpeviol, asters, kalanchoë, lyng, krysantemum og den søde koralkirsebær, hvis du planter dem i krukker. Først når frosten kommer, giver de op.

Stråleplet
Nedfaldne rosenblade med symptomer på stråleplet skal destrueres for ikke at sprede smitten. De må aldrig komme på komposten. 
 
Fotos: Lotte BjarkeOp med knoldene
Når frosten får de skønne dahliaer til at minde om kogt spinat, er det på høje tid at grave knoldene op, hvis du vil have fornøjelse af dem igen til næste år. Ryst dem fri for jord, og læg dem evt. til tørre et par dage. Klip toppen af, og læg knoldene i ventilerede kasser med tør sphagnum. Kasserne placeres mørkt og køligt men absolut frostfrit.

Fotos: Lotte BjarkeForårsforberedelser
Det er nu, forårets flor af løgvækster skal grundlægges. Løgene skal i jorden, så de kan nå at etablere sig og få den dosis kulde, der skal til for at sikre blomstringen næste forår. En tommelfingerregel siger, at plantehullet skal have en dybde, der svarer til tre gange løgets højde. Altså små løg små huller, store løg store huller. Egentlige løg lægges med spidsen op. Gå efter friske faste løg og undgå løg, der allerede er begyndt at spire i posen. Husk at markere, hvad du lægger hvor.

Porrer til vinterbrug Fotos: Lotte Bjarke
De såkaldte vinterporrer har det bedst, hvis de bliver stående i køkkenhaven. I perio-
der med hård frost er det umuligt at grave dem op. Her er det en god idé at grave en større portion op inden. Grav en rende i jorden helt tæt ved husmuren. Sæt porrerne i renden og dæk med tørre blade og kompost eller løs sphagnum.

Husk netop nu!

  • Slå græs en sidste gang før efterår og vinter.
  • Indtørrede frugtmumier er smittespredere. Fjern dem og destruer dem.
  • Del sensommerens stauder efter afblomstring.
  • Klip sensommerblomstrende klematis ned.
  • Plant aldrig æble, pære, kirsebær, blomme og roser, hvor samme art tidligere har stået.

Mest læste artikler