Haven i november

Læs her hvad der er af gøremål i haven i november måned.

Gøremål i haven i november måned.

Vend din kompost
Nedbrydningen af haveaffaldet fortsætter i komposten, selv om den går langsommere nu, hvor temperaturen er lav. Det er en god idé at vende rundt i komposten, så planteresterne i midten, der måske allerede er ved at være omdannet til lækker kompost, blandes med de knapt så nedbrudte  planterester yderst. Du kan også sprede komposten over den nøgne køkkenhavejord, selv om den endnu ikke er helt færdigomdannet. Sådan et lag beskytter jordstrukturen.

Bur til blade
Bladmuld er kompost, der udelukkende består af nedfaldne blade og derfor er fri for ukrudtsfrø mv. Lav et bur af hønsenet, hvori bladene kan formulde, så du undgår, at de hvirvler rundt i haven.

Persillen fryser
Så længe det ikke for alvor er blevet frostvejr, kan du fortsætte med at høste frisk persille i køkkenhaven. Hvis du vil forlænge sæsonen yderligere, kan du dække persillerækken med -fiberdug, der beskytter mod den første frost. Du kan også plukke store bundter af persillen nu, skylle dem godt, tørre dem og derefter hakke al persillen. Fyld den hakkede persille i fryseposer og læg dem i dybfryseren. Så har du persille til hele vinteren.

Så længe det ikke er blevet frostvejr, kan du fortsætte med at høste persille

Tid til fornyelse
Måske efterlader løvfaldstiden den dejlige have som et kedeligt og gråt sted. I så fald mangler der sikkert stedsegrønne træer og buske i haven, der kan lyse op og skabe et hyggeligt haverum også i vinterhalvåret. Der er masser af stedsegrønne at vælge imellem, ikke bare nåletræer men også blomstrende buske som fx rododendron og laurbærkirsebær. Skriv manglerne ned nu, så kan du rette op på dem til foråret, når det bliver plantetid for stedsegrønne. Du kan endnu nå at plante vinterblomstrende planter som fx troldnød, vinterjasmin, kejserbusk og julerose, hvis du vil sætte lidt kulør på din “vinterhave”.

Måske efterlader løvfaldstiden den dejlige have som et kedeligt og gråt sted

Hjælp græsset
Riv visne blade på plænen sammen. Et lag sammen-klistrede blade slår græsset ihjel og ødelægger plænen. Læg bladene på komposten.

Læg løg i krukker

Hvis du har blomsterløg tilovers, kan du stadig nå at lægge dem i en krukke. Du får det flotteste resultat, når løgene lægges tæt. Dog må de ikke røre hinanden og heller ikke krukkens kant. Løg lægges normalt i en dybde, der svarer til tre gange løgets højde. Det betyder, at du kan lægge forskellige løg over hinanden i krukken og dermed få et endnu flottere resultat. Krukken skal placeres koldt, men frostfrit vinteren igennem. Vælg et sted, hvor temperaturen ikke kommer over 10 grader. Til gengæld må der gerne være mørkt. Jorden i krukken skal være let fugtig men aldrig våd, for så rådner løgene. Når spirerne i det tidlige forår begynder at dukke frem, flyttes krukken til et lyst og køligt sted.

Hvis du har blomsterløg tilovers, kan du stadig nå at lægge dem i en krukke.

Husk netop nu!

  • Det er nu, du skal plante din nye hæk.
  • Undgå at betræde plænen, så længe den er dækket af rimfrost
  • Det er godt at plante barrodede roser nu.
  • Nu begynder fuglefodringssæsonen. Husk, vand er lige så vigtigt som at give dem foder.
  • Luk for vandet til de udendørs vandhaner, og læg vandslangen på plads.
  • Rengør dine haveredskaber og smør dem ind i olie, før de sendes på vinterferie i garagen.

Hvornår er der vinterferie?

Mest læste artikler