Haven i juni

Se hvilke gøremål haven indbyder til i juni måned.


To fluer med et smæk
Nu bugner bærbuskene af modne bær, der bare venter på at blive høstet. Begynd høstarbejdet med at klippe de to eller tre ældste grene af helt ved grunden. De ældste grene har den mørkeste bark. Med den strategi opnår du flere fordele. For det første kan du sætte dig i ro og mag i en havestol og plukke bærrene af de afklippede grene. Dernæst får du nemmere adgang til buskens øvrige bær. Og endelig har du fået klaret årets foryngelsesbeskæring samtidig med høstarbejdet. Efterfølgende kan du fjerne grene, der ligger hen ad jorden, ligesom døde grene bør fjernes.

Form og figur Tekst og foto: Emil Lütken
Grib en lille hæksaks og gå løs på havens buksbom. Lige nu er tidspunktet perfekt til beskæring og formklipning. Risikoen for frostsvidninger er ovre, og de nye skud, der myldrer frem efter klipningen, har god tid til at modne af inden vinteren, så der heller ikke til den tid opstår frostskader. Buksbom tåler beskæring bedre end de fleste planter, så du behøver ikke være nervøs for at gøre noget forkert. Klip kugler, kegler eller kaniner, som du har lyst.

Af med frøene
Når rododendronblomsterne visner og tørrer ind, kan de med forsigtighed brækkes af. Det pynter, og planterne kan bruge energien på at danne nye blomster frem for frø.

En rigtig hønemor Tekst og foto: Emil Lütken Almindelig birketæge er et af de mest bemærkelsesværdige danske insekter på grund af hunnens nidkære yngelpleje. Sociale insekter som myrer, bier, humlebier og gedehamse er kendt for deres omfattende yngelpleje, men kun ganske få andre insekter tager vare på deres afkom efter æglægningen. Birketægens yngel­pleje er ret enestående, fordi hunnen vogter både æg og unger som “en rigtig hønemor” og aktivt forsvarer dem mod fjender. Hvis birketægen føler sit afkom truet, hælder den kroppen mod angriberen, svirrer med vingerne og afgiver et stinkende sekret.

Tid til gødning
Husk at gøde dine krukkeplanter med jæv­ne mellemrum, hvis du ikke tilsatte langtidsvirkende gødning, da du plantede. Gødningen i pottemulden er brugt op nu.

Undgå orm Tekst og foto: Emil Lütken
Det er ikke sjovt at skulle dele sine lækre hindbær med små hvide “orm”. “Ormene” er larver af hindbærbillen, der er en lille, gulbrun bille på 3-4 mm. Hindbærbillen lægger sine æg i blomsterne, og derfor er det i æglægningsperioden, man har chancen for at begrænse angrebet. Slå de blomstrende grene mod fx en balje, så dratter billerne ud af blomsterne og ned i plastikbaljen, hvor de kan uskadeliggøres. Jo oftere du går en tur med baljen, jo større chance har du for at undgå orm i dine hindbær.

Plads til udvikling Fotos: Lotte Bjarke Det er svært at undgå at så grøntsagsfrø for tæt. De spæde planter myldrer frem, og de slås om plads, vand, næring og lys. Det tærer på kræfterne, så du risikerer at få et begrænset udbytte. Derfor må du ofre nogle af de små planter for at give plads til, at de andre kan udvikle sig optimalt. Man tynder ud i rækkerne ved simpelthen at luge overskydende planter væk, indtil der er en ensartet bestand tilbage i rækken.

Smag på haven Fotos: Lotte Bjarke
Lige nu er krydderurterne i haven allerbedst. Hvis du vil tørre fx estragon og rosmarin, gælder det om at høste, før blomstringen sætter ind. Pluk de friske skud tidligt på dagen, og hæng dem til tørre et mørkt, tørt og luftigt sted, til de er knastørre. Lav­endel er undtagelsen, fordi det netop er blomsterne, der an­vend­es. Høst dem, lige før blom­­sterne folder sig ud. Så får du mest smag og duft ud af arbejdet.

Netop nu!

  • Fjern vildskud fra roserne
  • Så varmekrævende grøntsager som bønner, squash og majs
  • Vand komposten i tørre perioder – det sætter fart i nedbrydningen
  • Klip kanterne, hver gang du klipper plænen
  • Tynd ud i æbler og havens andre frugter
  • Fjern regelmæssigt de visne blomster fra sommerblomster, så forlænger du blomstringen
  • Rododendron beskæres eller flyttes umiddelbart efter afblomstring

Mest læste artikler