Haven i august

Læs hvad der sker i sommerhaven i august.


Klematis med klatrestativ
Det er en god idé at plante klematis ved foden af træer og opstammede buske, der kan fungere som levende klatrestativer for slyngplanten. Klematis, der fra naturens hånd er en skovplante, er faktisk skabt til at vokse netop på den måde. Grav et hul en lille halv meter fra træet og bland eventuelt kompost i havejorden. Potteklumpens overflade bør være 5-10 cm under jorden.

Hjemmelavede buske Fotos: Lotte Bjarke
En del af havens buske er nemme at formere ved stiklingeformering med såkaldt halvmodne stiklinger. Det gælder fx hortensia, sommerfuglebusk, forsytia, lavendel og buksbom. Halvmodne stiklinger er bløde og så småt begyndt at blive træagtige nederst. Klip dine stiklinger tidligt på dagen. Klip den lige under et blad og fjern de nederste blade. Fyld spiremuld i potter eller bakker og lav 5 cm dybe huller med en blyant. Stik stiklingerne i og tryk jorden til. Hold jorden fugtig og dæk stiklingerne med plast. Tekst og foto: Emil Lütken

Korsedderkop
Korsedderkoppen er den kendteste af Danmarks edderkopper. Farven varierer meget. Den kan være grålig, brunlig eller rødlig, men den kan altid kendes på, at bagkroppens hvide prikker og streger danner et tydeligt kors. Edderkoppen sidder normalt skjult i en såkaldt retræte nær nettet. Så snart edderkoppen via en signaltråd mærker rystelser fra et insekt, som flyver ind i nettet og spræller for at slippe fri, farer den frem og lammer byttet med giftkroge. Derefter spindes det ind i silketråde, før det udsuges.

Så igen og igen Fotos: Lotte Bjarke
Det er en festdag i foråret, når køkkenhaven er klar til at blive sået til. Men den fest bør faktisk gentages nu. Det er synd og skam at lade salat- og spinatplanter fylde op, mens de går i stok. Så i stedet nye frø, så du kan nå at høste urter og grøntsager endnu engang. Salat, spinat, rucola, radise og mange af de orientalske grøntsager, der er populære, spirer lynhurtigt og giver udbytte i løbet af få uger i den lune sensommerjord.

Ingen sjatter
Undgå sjatvanding af græsplænen. Det giver svage øverligt liggende rødder frem for dybtgående og gavner dermed mosset mere end græsset.

På næste side får du gode råd til plantning af jordbær og til høstning af frø. #br

God afstand
Plant nye jordbærplanter med god afstand. Mindst 30 cm mellem planterne og 50 cm mellem rækkerne. Det mindsker risikoen for sygdomme, fordi planterne tørrer hurtigt.

Høst gratis frø Fotos: Lotte Bjarke
Mange af de et-årige sommerblomster sætter spiredygtigt frø. Hvis du høster de modne frø og opbevarer dem tørt og køligt, har du et stort lager af frø. Frøene er klar til høst, når frøstanden skifter farve fra grøn til brun og tørrer ud. Høst i tørt vejr ved at ryste frøene ud af frøstanden og ned i en pose eller direkte i flade bakker. Lad frøene ligge til tørre et tørt og lunt sted i en uge eller to, før du fylder dem på papirposer.

Krudt eller ukrudt Fotos: Lotte Bjarke
En del af havens stauder har en forbløffende evne til at sprede deres frø, så der dukker små, nye planter op overalt. Man kan vælge at betragte de selvsåede planter som en gave eller et irritationsmoment. Det er gratis nye planter til haven. Men det er også noget værre ukrudt, man skal bruge tid på at fjerne, hvis ikke helheden skal blive alt for tilfældig. Hvis du vil undgå de selvsåede planter, er der en nem og sikker vej. Du skal simpelthen klippe blomsterstandene af, så snart blomsterne begynder at visne og sætte frø.

Forlæng blomstringen Fotos: Lotte Bjarke
Havens planter har en fælles mission. De blomstrer lystigt med det ene formål at kunne sætte frø og dermed sikre artens overlevelse. Når målet er nået, og frøene godt på vej, er blomstringen overstået. Hvis du vil trække blomstringen i langdrag, skal du stikke en kæp i hjulet på planternes planer, så de ikke får en chance for at danne frø. Det gør du i al sin enkelhed ved at knibe eller klippe blomsterhovederne af, så snart de begynder at visne. Indgrebet sætter gang i nye knopper, så blomstringen i roserne, ærteblomsterne og krukkeplanterne fortsætter.

Netop nu !

  • Beskær de såkaldte blødere, dvs. birk, kirsebær, blomme, ahorn, hestekastanje og valnød.
  • Klip topskuddet af tomatplanterne, så planten bruger kræfterne på de frugter, der er sat.
  • Græsplænen trænger til gødning, men det er den sidste omgang i år.
  • Klip afblomstrede stauder ned, så de ikke skæmmer resten af bedet.
  • Giv de tætte kolonier af bladlus et koldt brusebad med en hård stråle fra vandslangen.

Læs også: Opbevaring af frø – frø fra planter kan gemmes og bruges næste år

Læs også: Klematis – den livskraftige klatreblomst

Mest læste artikler