Det er svært at være krukkeplante, når du ikke er hjemme til at sørge for regelmæssig vanding. Skal du være væk mere end en uge, kan du med fordel knibe alle udsprungne blomster af og evt. klippe skuddene lidt tilbage.
Det er svært at være krukkeplante, når du ikke er hjemme til at sørge for regelmæssig vanding. Skal du være væk mere end en uge, kan du med fordel knibe alle udsprungne blomster af og evt. klippe skuddene lidt tilbage.

Gøremål i sommerhaven - få tips fra haveeksperten

Havekalender

Det er nu, at du du skal være ekstra opmærksom på kartoffelplanterne og skudene på tomatplanterne skal knibes. Der er masser at tage sig til i haven på en sommerdag. Få idéer til gøremål med idényts haveekspert.


Foto: Lotte BjarkeTid til at høste kartofler

Når kartoffelplanterne blomstrer, vokser knoldene under jorden hurtigt, og de første tidlige kartofler kan høstes. Hvis du dyrker kartofler til lagring, så skal de blive i jorden, hvor de afmodner og får en stærk skræl, der beskytter dem mod udtørring. Hold planterne i konstant vækst så længe som muligt: Vand dem i tørre perioder. Høst i september.


Flerårig ærteblomst, der ikke kræver meget arbejdeFoto: Lotte Bjarke
Elsker du ærteblomster, men er du træt af det tilbagevendende arbejde med at så, knibe og plante ud? Så er flerårig ærteblomst, der hedder Lathyrus latifolius på latin, sikkert noget for dig. Den bliver et par meter høj og har blomster, der minder meget om ærteblomster, bortset fra at de desværre ikke har deres dejlige duft. Blomstrer fra juli til september.


Foto: Lotte BjarkeKnib skudene – og få gratis tomatplanter
Du får flest og bedst tomater, hvis du kniber planten løbende: Knib de skud, der dukker op i bladhjørnerne på den gennemgående stamme. Skuddene er fine stiklinger, der kan blive til nye og gratis planter. Stik stiklingerne i potter med såjord, og sæt en plastikpose over potten med en elastik. Stiklingen slår hurtigt rod og kan dernæst plantes ud.


Klip vildskud af troldhasselen
Troldhassel med de snoede grene kan godt få vildskud af almindelige skud mellem de krøllede. Det skyldes, at troldhassel er podet på en grundstamme af alm. hassel. Vild-skuddene fra grundstammen kan hurtigt tage magten. Hvis du vil bevare buskens særpræg, skal du klippe dem af.

Foto: Lotte BjarkeGør planterne i krukkerne ferieklar

En form for vandingsautomat hjælper gevaldigt de blomster i krukkerne, når du tager på ferie. Brug fx en sodavandsflaske uden bund: Stik halsen ned i krukkejorden, fyld flasken med vand, og sæt den afskårne bund på som låg. Flyt også krukkerne væk fra den stærkeste sol.
Foto: Lotte BjarkeTynd ud i køkkenhaven
Hvis du har sået fx gulerødder, og rødbeder, har du med garanti sået for tæt. Derfor skal du tynde ud, når de fremspirede planter begynder at vokse. Tynd ud ved at trække overskydende planter op. En øvelse du kan udføre ad flere omgange, så planterne får gradvist mere plads. De planter, du hiver op, kan bruges som de fineste miniaturegrøntsager.

Netop nu i haven
  • Giv både ærter og ærteblomster et klatrestativ at klatre i, før de bliver store.
  • Fjern mælkebøtter, når de blomstrer, for da er chancen for at få hele roden med op størst.
  • Høst krydderurter til tørring, før de blomstrer.
  • Vand krukkerne mindst hver anden dag også i regnvejr, og husk at tilføre gødning.
  • Udplant forspirede og afhærdede blomster.
24 maj 2011
0

Haven i juni: Tynd ud i frugter og grøntsager

Ved at tynde ud i såvel lovende frugter som de fremspirende grøntsager i juni kan du faktisk forbedre din høst. I de varme måneder er det...

0

Selvdyrket er veldyrket: Tips til haven i maj

Hvis du vil høste grønt af egen avl senere på sommeren, så kan du sætte gang i det hele nu. Du kan både så direkte eller plante forspirede...

2

Haven i februar - giv den et service-eftersyn

Træer og buske i haven har haft et par hårde måneder med storm og kulde. I februar er det en god idé at gå dem efter i sømmene – både så du...

2

Juni i haven - tips til en ferieklar have

Ferietiden kan være en hård tid for haven. Den bliver overladt til sig selv i årets varmeste og tørreste periode, og det giver risiko for...

1

Haven i februar - det skal du gøre

I februar er det stadig begrænset, hvor meget nyt du kan skabe i haven. Det er dog stadig vigtigt at vedligeholde haven - gør du det nu,...

0

Gøremål i haven i slutningen af maj

Nu er blomsterne sprunget ud, alle træerne har fået blade, og så er det om at komme ud i haven og få lavet det hyggelige havearbejde. Få...

0

Inspiration til din have i marts

Hvad byder marts på af gøremål i haven? Få en oversigt fra idényts haveekspert, der guider dig gennem den første forårsmåned i din have.

0

Gør haven klar i påsken

Forår er lig med lysere dage, glæden over det snart er sommer og ikke mindst, at det er tid til at komme ud i haven. Men inden du kan nyde...

1

Haven i februar

Se hvad haven bringer af gøremål i februar måned.

0

Haven i november

Læs her hvad der er af gøremål i haven i november måned.

0

Haven i oktober

Se her, hvad der er af gøremål i haven i oktober.

0

Haven i september

Læs hvad der sker i haven i september.

0

Haven i august

Læs hvad der sker i haven i august.

0

Haven i juni

Læs her, hvad der sker i haven i juni.

0

Haven netop nu

Den stigende temperatur giver flere og flere gøremål i haven.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.