Gøremål i haven i april

April er en måned, hvor du kan gøre mange ting i haven, inden sommeren for alvor sætter ind. Det er tid til at prikle de planter om, som blev sat til forspiring i vindueskarmen i marts, stauder og krydderurter skal klippes ned, og der skal ryddes op i bedene. Se alt, hvad du bør gøre i haven i april måned her.

Sommerblomster og grøntsager myldrer frem i urtepotter og bakker i vindueskarmen, græsplænen trænger til en kærlig hånd efter vinterens strabadser, mens stauder og krydderurter skal klippes ned, og der skal ryddes op i bedene.

April er en måned, hvor du kan gøre mange ting i haven, inden sommeren for alvor sætter ind.

Se mere herunder:

Start din køkkenhave i april

Ønsker du en køkkenhave, der bugner med grøntsager i år, så er april måneden, du skal gå i gang med at potte de forspirede planter om i større potter, så rødderne kan vokse rigtigt.

De spæde planter skal udvikle sig

Myldrer grønne spirer op af jorden i de potter og bakker, du har sat til forspiring i vindueskarmen? Så er det tid til at sikre, at de spæde planter udvikler sig til stærke eksemplarer, der er godt rustet til at blive plantet ud i haven. Pladsen i bakkerne begynder at blive knap, og det betyder, at planterne bruger mange kræfter på at konkurrere om lys, vand og næringsstoffer. Derfor skal planterne prikles om, som det hedder.

Prikling

De små planter skal skilles fra hinanden og have hver sin individuelle potte at gro i. Det er en god idé at vælge små plastikpotter eller jordpotter. De er nemlig smarte, fordi de kan plantes direkte ud i jorden, så rødderne ikke bliver forstyrret igen. Det er vigtigt at plante i spirejord med lavt næringsindhold, da rødderne ellers risikerer svidninger.

Sådan gør du

Slå hele klumpen af små planter ud af bakken og skil dem forsigtigt fra hinanden uden at ødelægge rødderne. Lav et plantehul med en priklepind eller en blyant og sænk rødderne ned i hullet. Priklepinden er en god hjælp til at styre processen med. Tryk jorden let til omkring planten og vand efterfølgende, så der er god kontakt mellem jord og rødder.

Vand er vigtigt

Nyspirede grøntsags- og blomsterfrø har deres rødder i det øverste jordlag. Derfor er risikoen for udtørring i den første tid efter spiring stor. Det er altså meget vigtigt at holde jorden i de nytilsåede bede fugtig. Derfor er vanding en forudsætning for succes efter såning og nyplantning, medmindre en regnvandsperiode klarer det.

Lyst og køligt

Det er vigtigt at planterne placeres så lyst som muligt og meget gerne køligt. For lidt lys og høje temperaturer resulterer i lange, ranglede planter, der ikke har den styrke, der skal til for at klare livet under åben himmel.

Aparges kommer igen

Asparges er noget af det sikreste, du kan dyrke, for de kommer igen af sig selv år efter år. Køb planterne nu, og plant dem i render, der er så dybe, at den hvide top af planten kommer fem cm under jorden. Lav små tuer i renden, bred aspargesplantens blæksprutteagtige rødder ud over tuen, og fyld derefter renden op med jord. Ca. 40 cm mellem de enkelte planter.

Læg kartofler

Det er også ved at være varmt nok til at fløjte start for årets kartoffelproduktion i haven. Hvis du vil sætte lidt ekstra skub i tingene, kan du dække kartoffelstykket med plastic i nogle dage, før du lægger knoldene, så jorden bliver varmet lidt ekstra op.

Hvis du har forspiret læggekartofler lyst og køligt, er de allerede i gang med tætte grønne spirer. Har du ikke, kan du stadig nå at være med, din produktion kommer bare lidt senere i gang. Køber du læggekartofler nu, skal du sikre dig faste knolde uden lange blege spirer, der knækker, når de kommer i jorden.

Læg kartoflerne i render med spirerne opad, og dæk med noget af jorden. I takt med at kartoflerne spirer frem, fylder du gradvist mere jord omkring planterne.

Du kan eventuelt dække stykket igen efter lægning og et par uger frem, så læggeknoldene kan spire i lune, lækre omgivelser. 

Det kan du også gøre i køkkenhaven i april

  • Så salat, radiser, persille og andre nødvendigheder i køkkenhaven

  • Sæt majs, bønne og squash til forspiring

  • Sæt fart i jordbærplanterne med en plasttunnel

  • Knib toppen af forspirede ærteblomster, så de forgrener sig

  • Så tomater i potter og stil dem i vindueskarmen.

  • Forspir agurker til drivhuset

Ukrudtet myldrer frem – lug det før det spreder sig

Rodukrudtet skal udryddes

Skvalderkål, kvik og andet rodukrudt hører til haveejerens mareridt. Hvis du vil plante nyt, er det derfor en god idé at kæmpe lidt for at udrydde rodukrudtet i haven allerede nu. Men det er ikke nemt, og det kræver en hårdnakket indsats.

Problemet er, at enhver lille rodstump, der efterlades i jorden, har potentiale til at blive til en ny plante. Derfor skal så meget af rodsystemet som overhovedet muligt graves op.

Brug en gravegreb og fingrene, så du ikke skærer rødderne over og gør problemet større.

Giv græsplænen grønt liv

April er også måneden, hvor din græsplæne skal klippes for første gang. 

Start med at rive græsplænen og fjern de visne blade og kviste, som vintermånederne har efterladt. Klip første gang med en klippehøjde på 3-4 centimeter, da det lader græsset komme godt i gang med at gro. De efterfølgede gange, kan du gå ned til en klippehøjde på omkring 2 centimeter.

En anden god idé er at fjerne mos fra plænen, og give den topdressing af muld, grus, kompost og eventuelt græsfrø. Klipper du samtidig græskanterne, kan du hurtigt få haven til at se helt veltrimmet ud før påske. 

Gødning og kompost i haven

For at få det bedste ud af haven til sommer, er det nu, du skal gøde jorden.

Læg komposten i haven

Din kompostbunke er fyldt med “vitaminer”. Fjern det øverste, uomsatte lag af planterester og tjek komposten. Velomsat kompost ligner jord eller pottemuld, og du kan ikke længere skelne de enkelte plantedele fra hinanden. Velomsat kompost gør stor nytte både i køkkenhaven og plantebedene.

For at forbedre jorden, bør du derfor lægge 2-4 centimeter kompost ud i bede og under hække i haven hvert år eller hvert andet år.

Gødning til krukkeplanter

Alle krukkeplanter har brug for gødning for at vokse og udvikle sig godt, men det kan være svært at huske og svært at dosere. Giv derfor planterne en madpakke med, når du planter dem, i form af langtidsvirkende gødningspiller, der frigiver gødningen i takt med, at planterne får brug for den.

Få styr på bedet og beskær planterne

Når foråret officielt er begyndt, er tiden også inde til at klippe stauder, roser, lavendler og krydderurter ned og få ryddet op i bedene.

Beskæring af planter

Når du beskærer dine planter, bør du klippe så tæt på jordoverfladen, du kan – men pas på ikke at skade de friske skud, der er dukket frem mellem de visne stængler. 

I stedet for at lægge staudetoppene på komposten, er det en god ide at lade dem gøre gavn i staudebedet med det samme. Klip de visne toppe i små stykker, og fordel dem mellem stauderne. Der vil de langsomt blive nedbrudt og forsvinde, mens den næring, der er indlagret i de døde plantedele frigives som gødning til de levende planter. 

Styr på stauderne

Det er også nu, at stauderne for alvor begynder at sende nye, spæde og friske skud i vejret. Derfor er det en god idé, at flytte rundt på de selvsåede stauder.

Fortæller din erfaring dig, at de højere stauder vil vælte senere på sommeren, er det bedst at forebygge det med det samme. Hvis du giver de høje stauder støtte nu, vil støtten nemlig hurtigt blive skjult af planternes skud og blade, og på den måde undgår du, at de vælter og må tøjres med mindre kønne opbindingsløsninger.

Du kan vælge færdigkøbte løsninger eller blot stikke velforgrenede grene i jorden omkring stauderne. 

Lavendlernes lynkur

Det er også nu, du kan finde din beskærersaks frem fra gemmerne. Har du lavendler, så har de måske brug for en hurtig foryngelseskur. For at undgå, at planterne i et lavendelbed bliver ranglede og bare forneden, skal de klippes tilbage hvert forår. Men når det gælder lavendel, kan du ikke bare klippe løs og forvente, at planten ufortrødent skyder med friske skud.  

De nye knopper bryder kun, hvis der er blade tilbage under det sted, du klipper. Derfor skal du klippe skuddene så langt tilbage, du kan, uden at du klipper de sidste blade væk. Lavendlerne skyder hurtigt igen efter klipningen, og bedet bliver igen pænt tæt, rigt blomstrende og dejligt duftende.

Beskær sommerfuglebusken nu

Sommerfuglebusken kan fryse en del tilbage om vinteren, men det betyder ikke noget, da den blomstrer på skud, der er dannet samme år. Faktisk får du den smukkeste og mest blomstrende busk, hvis du klipper den langt ned i foråret. Metoden er enkel. Du klipper alle gamle skud af 20-30 cm over jorden. Det virker voldsomt, men busken skyder hurtigt igen og blomstrer senere på sommeren. Du kan gøre det samme med blåskæg, Caryopteris, poppelrose, Lavatera og Perovskia. 

Plantetid for buske, træer og stauder

April er også en måned, hvor du skal begynde at plante stedsegrønne buske og træer – i hvert fald hvis jorden ikke længere er hård af frost. I den lune, fugtige jord får de nye planters rødder hurtigt fat, så de bliver i stand til at klare vandforsyningen, også når nyvæksten sætter ind.  

Det er en god idé at vande nyplantede, barrodede planter i tørre perioder. Rodstik større planter og forbered dem til en flytning til efteråret.

Plant afklippede grene

Prøv at stikke nogle afklippede grene fra sommerfuglebusken i jorden. De slår meget villigt rod. Husk at vande jævnligt og grundigt, mens planten etablerer sig. Husk at vande jævnligt i tiden efter.

Blomsterløg til genbrug

Forårskrukkerne med blomsterløg og forårsblomster er stadig flotte nu, men i takt med at foråret falmer, og der bliver efterspørgsel på krukkerne til sommerblomster, er der god grund til at passe godt på løgene.

Det samme gælder løgblomster, du har glædet dig over inden døre. Narcisser, perlehyacinter, vibeæg og alle de andre dejlige løgblomster kan nemlig genbruges i haven.

Sådan gør du

Du skal ikke klippe planterne ned. De skal visne ned af sig selv for at samle næring i løget til næste års blomstring. Men du kan sagtens skille planterne i krukken fra hinanden og plante dem ud i haven.

Løg i potter ligger meget øverligt, men de skal graves ned i en dybde, der svarer til tre gange løgets højde for at være i sikkerhed til næste forår.

Bekæmp dræbersneglene nu 

Vil du undgå, at din have bliver fyldt op med dræbersnegle til sommer, er april en måned, hvor du skal begynde at bekæmpe de uvelkomne gæster.

I de seneste år er der dukket mange tips og trick op til, hvordan man bedst kommer den iberiske skovsnegl til livs. Se vores 10 bedste bud på, hvordan du bekæmper dræbersnegle i din have her.

Sæt fuglekasser op i haven, så der ikke opstår bolignød

Sangfugle, som for eksempel solsorte, bygger reder i træer og buske. Men mange andre fugle, som mejser og stære vil helst have en hule at bygge rede i – de har ikke så let ved at finde egnede steder som tidligere, fordi der er mindre naturskov. Så de vil være taknemmelige indflyttere, hvis du sætter en fuglekasse op i din have. Her kan du se, hvordan du sætter fuglekasserne op i haven, så fuglene får mest ud af dem

Mest læste artikler