9 ting du kan gøre i efterårshaven

Plant nye, smukke buske, rens krukkerne, beskyt vandbassinet og dæk planterne til... Der er stadig masser af gøremål i haven i efteråret. Se med her. 


1. Plant buske med smukt efterårsløv

En god busk med smukt efterårsløv er Fothergilla major, der trives bedst i surbundsbedet. Den bliver ca. 1 m høj og er fin at sætte mellem rododendroner. Glans-cotoneaster, Cotoneaster lucidus, får rødbrune blade og blåsorte bær.

2. Surbær og blåbær er gode i efteråret

Surbær, Aronia melanocarpa, er en værdifuld prydbusk, der får spiselige røde eller sorte frugter og det smukkeste rødlige efterårsløv. Blåbær, Vaccinium corymbosum, får de kønneste høstfarver fra orange til skarlagenrød. Den trives bedst på sur jord, og der bør plantes to buske for at sikre bær.

3. Tjek om dine krukker kan tåle frost

Kun hårdtbrændte krukker tåler at stå ude i hård frost. Almindelige krukker af ler, med eller uden glasur, tåler ikke opholdet ude, da væde kan give frostskader.

Hvis du ikke bryder dig om de grønne belægninger på krukkens sider, må du vaske efter med sæbe og spule krukken bagefter. Nogle krukker kan plantes til med forårsblomstrende løg. Der kan lægges flere slags løg i samme krukke.

4. Sæt krydderurterne ind i drivhuset

Sartere krydderurter stilles i drivhus eller udestue, hvor temperaturen er over 5°. Det er fx laurbær, rosmarin, frugtsalvie, citronverbena og sommerfuglelavendel.

5. Læg net over bassinet

Et havebassin, der står tæt på træer og buske, vil i løbet af efteråret blive fyldt med efterårsløv. Det falder til bunds i bassinet, går i gæring og er til fare for fiskene. Det er derfor en god idé at spænde et fintmasket net over bassinet med teltpløkker eller holde det på plads med store sten.

6. Lav din egen kompost i haven

Grav en aflang firkant på ca. 1 x 2 m, og lav en fordybning i jorden på mindst 20 cm. Kom nu vissent løv, ukrudt og andet haveaffald ovenpå, og drys med almindelig havejord. I havejorden findes bakterier, der hjælper med nedbrydning af kompostens materialer. Kom også grøntsagsrester fra køkkenet, husdyrgødning og aske fra træ på komposten.

7. Revidér staudebedet

Nu, hvor staudebedets planter er veludvoksede, er det lettere at vurdere, om de blev placeret på deres rette sted. Det er også lettere at se, hvordan planterne tager sig ud, og hvor megen plads de kræver.
Grav klumper op af de stauder, der skal deles, og skær rødder over med en skarp kniv. Plant ud med det samme, så rødderne ikke tørrer ud, og vand efter omplantningen.

8. Dæk mod kulde

Med udsigt til kommende frostperioder må haven kigges efter for planter, der evt. står udsatte eller slet ikke tåler frost. Nye planter, der netop er sat i staudebede og surbundsbede, kan trænge til lidt beskyttelse i form af bladløv eller granris, som stikkes ned omkring planterne.

9. Tag de sarte planter indenfor

Andre sartere planter, der må ind, er engletrompet, skærmlilje, agapantus, savpalme, agave, kanna, trækatost, eksotiske liljer m.fl.

Mest læste artikler