Sådan får du din lille have til at virke meget større

Selv om din have er lille, behøver den ikke nødvendigvis at se lille ud. Der er flere enkle tricks du kan bruge til at få den til at synes større og skabe perspektiv. En idé er fx at dele haven op i flere rum eller bruge fokuspunkter som skulpturer eller krukker. 


Øjet skal udfordres, så haven ser større ud

Hvis en have med begrænset areal er anlagt med en ligesidet og retvinklet græsplæne i midten og ensartede bede langs plænen, kommer den aldrig til at se ud af andet og mere end det, den er. En lille have. Så hvis haven skal syne større, end den er, må man udfordre øjet ved at lægge forhindringer ud.

Del haven op i flere
rum

Foto: Lotte Bjarke
En pergola viser vejen og giver plads til en slyngrose.

Lad bedkanterne sno sig, det gør forløbet længere. Hvis man samtidig deler haven op i flere rum ved hjælp af hække eller hegn, får man straks et helt andet indtryk af haven.

Vælg smalle hække

Når rummene skal etableres, gælder det om at bruge så lidt plads til vægge som muligt. De mindst pladskrævende hække er liguster og bøg, der kan holdes smalle med hæksaksen. Hegn fylder mindre, og hvis der plantes slyngplanter langs hegnet, får man alligevel frodige grønne rumdelere.

Pergola får den lille have til at synes større

Et espalieret frugttræ er en anden perfekt rumdeler til den lille have. Det espalierede træ fylder næsten ingenting i bredden, det deler op og skærmer af uden at lukke tæt, og så giver det lækker frugt oveni.

Pergola eller klematis

Foto: Lotte Bjarke

Et enkelt hegn med klematis både pynter og deler haven op i rum.

En pergola, enten som en kolonnade langs huset eller som en smuk vejviser til en hoveddør eller et særligt sted i haven, er også velegnet til at få den lille have til at synes større.

Plads til slyngplanter

Samtidig giver pergolaen plads til flere planter i form af slyngplanter, der fylder i højden men kun lidt ved jorden og alligevel skaber grønne vægge og lofter.

Perspektivet er vigtigt

Når haven er lille, er perspektivet vigtigt. Optisk bedrag lyder så groft, men med enkle tricks kan man skabe spændende virkninger. Hvilke, der virker, afhænger meget af havens form. Er den lang og smal eller kort og bred? Det har afgørende betydning for, hvilke tricks man skal udføre.

Plant træer efter
bredde

Foto: Lotte                         Bjarke

Krukken er et fokuspunkt som tiltrækker synet.

Hvis man planter de største træer og de mest storbladede buske bagerst, virker det som om, afstanden bliver kortere, så den smalle have virker mere rummelig. Omvendt hvis haven er kort og bred, kan man med fordel plante mindre træer længst væk og lidt større forrest. Så synes haven længere og dermed større.

Leg med
lysvirkningen

Foto: Lotte                         Bjarke

Et espalieret træ fylder kun lidt og deler haven op.

På samme måde kan man lege med lysvirkningen. Lysløvede planter længst væk giver større dybde i havebilledet end mørk­løvede planter. Det samme gør en havegang, der er smallest længst væk.

Placer fokuspunkter

I virkeligheden er det dig, der bestemmer, hvor øjet søger hen. Du kan bevidst placere fokuspunkter, der leder øjet rundt i haven.

Vær bevidst, når du placerer ting i haven

Fokuspunkter kan være en skulptur eller en krukke eller en velplaceret bænk. Når haven er lille, er det en god ide at udnytte den længste linje i haven til at give mulighed for et langt kig, men stadig sådan, at rumvirkningen i øvrigt er tydelig.

Lån omgivelser hos naboen

Det er også en god ide at “låne” omgivelserne og bruge dem i sin haveplan. Hvad enten det er naboens flotte træer eller et smukt landskab udenfor hækken, kan man sikre sig et godt kig og en lille smule ejerskab og dermed gøre indtrykket af haven større. Et hul i hækken eller et hegn med en let struktur frem for en bastant, høj hæk, åbner haven, så den virker større, end den er.

Små træer til små
haver

Foto: Lotte Bjarke

Bugtede bede og bede, der smaller til får haven til at se større ud.

Ingen have uden træer. Men når haven er lille, er det en god ide at vælge sine træer med omhu. Gå efter små, letløvede træer, der vokser langsomt og ikke kaster for meget skygge. Smal, søjleformet vækst er som skabt til små haver.

Alt i en have

Der er sjældent plads til fx køkkenhave i den meget lille have. Det betyder dog ikke, at du ikke kan dyrke æbler, salat og persille i en lille have. Udnyt at de fleste nytteplanter også er smukke. Tænk bare på et æbletræ i blomst. Og plant en blandet have, hvor nytteplanter og prydplanter vokser mellem hinanden.

Plant i potter

Potter med planter sikrer, at du kan have en frodig have på lidt plads, og så fungerer de godt som fokuspunkter.

Mest læste artikler