Åbent kig mod marker får haven til at virke uendelig stor.

Sådan får du din lille have til at virke meget større

Havedesign

Selv om din have er lille, behøver den ikke nødvendigvis at se lille ud. Der er flere enkle tricks du kan bruge til at få den til at synes større og skabe perspektiv. En idé er fx at dele haven op i flere rum eller bruge fokuspunkter som skulpturer eller krukker. 

Øjet skal udfordres, så haven ser større ud

Hvis en have med begrænset areal er anlagt med en ligesidet og retvinklet græsplæne i midten og ensartede bede langs plænen, kommer den aldrig til at se ud af andet og mere end det, den er. En lille have. Så hvis haven skal syne større, end den er, må man udfordre øjet ved at lægge forhindringer ud.

Del haven op i flere
rum

Foto: Lotte Bjarke
En pergola viser vejen og giver plads til en slyngrose.

Lad bedkanterne sno sig, det gør forløbet længere. Hvis man samtidig deler haven op i flere rum ved hjælp af hække eller hegn, får man straks et helt andet indtryk af haven.

Vælg smalle hække

Når rummene skal etableres, gælder det om at bruge så lidt plads til vægge som muligt. De mindst pladskrævende hække er liguster og bøg, der kan holdes smalle med hæksaksen. Hegn fylder mindre, og hvis der plantes slyngplanter langs hegnet, får man alligevel frodige grønne rumdelere.

Pergola får den lille have til at synes større

Et espalieret frugttræ er en anden perfekt rumdeler til den lille have. Det espalierede træ fylder næsten ingenting i bredden, det deler op og skærmer af uden at lukke tæt, og så giver det lækker frugt oveni.

Læs også: Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Pergola eller klematis

Foto: Lotte Bjarke

Et enkelt hegn med klematis både pynter og deler haven op i rum.

En pergola, enten som en kolonnade langs huset eller som en smuk vejviser til en hoveddør eller et særligt sted i haven, er også velegnet til at få den lille have til at synes større.

Plads til slyngplanter

Samtidig giver pergolaen plads til flere planter i form af slyngplanter, der fylder i højden men kun lidt ved jorden og alligevel skaber grønne vægge og lofter.

Perspektivet er vigtigt

Når haven er lille, er perspektivet vigtigt. Optisk bedrag lyder så groft, men med enkle tricks kan man skabe spændende virkninger. Hvilke, der virker, afhænger meget af havens form. Er den lang og smal eller kort og bred? Det har afgørende betydning for, hvilke tricks man skal udføre.

Læs også: Sådan rammer du din have ind

Plant træer efter
bredde

Foto: Lotte             Bjarke

Krukken er et fokuspunkt som tiltrækker synet.

Hvis man planter de største træer og de mest storbladede buske bagerst, virker det som om, afstanden bliver kortere, så den smalle have virker mere rummelig. Omvendt hvis haven er kort og bred, kan man med fordel plante mindre træer længst væk og lidt større forrest. Så synes haven længere og dermed større.

Leg med
lysvirkningen

Foto: Lotte             Bjarke

Et espalieret træ fylder kun lidt og deler haven op.

På samme måde kan man lege med lysvirkningen. Lysløvede planter længst væk giver større dybde i havebilledet end mørk­løvede planter. Det samme gør en havegang, der er smallest længst væk.

Læs også: Form på frugttræet - sådan sætter du et frugttræ i espalier

Placer fokuspunkter

I virkeligheden er det dig, der bestemmer, hvor øjet søger hen. Du kan bevidst placere fokuspunkter, der leder øjet rundt i haven.

Vær bevidst, når du placerer ting i haven

Fokuspunkter kan være en skulptur eller en krukke eller en velplaceret bænk. Når haven er lille, er det en god ide at udnytte den længste linje i haven til at give mulighed for et langt kig, men stadig sådan, at rumvirkningen i øvrigt er tydelig.

Lån omgivelser hos naboen

Det er også en god ide at "låne" omgivelserne og bruge dem i sin haveplan. Hvad enten det er naboens flotte træer eller et smukt landskab udenfor hækken, kan man sikre sig et godt kig og en lille smule ejerskab og dermed gøre indtrykket af haven større. Et hul i hækken eller et hegn med en let struktur frem for en bastant, høj hæk, åbner haven, så den virker større, end den er.

Små træer til små
haver

Foto: Lotte Bjarke

Bugtede bede og bede, der smaller til får haven til at se større ud.

Ingen have uden træer. Men når haven er lille, er det en god ide at vælge sine træer med omhu. Gå efter små, letløvede træer, der vokser langsomt og ikke kaster for meget skygge. Smal, søjleformet vækst er som skabt til små haver.

Alt i en have

Der er sjældent plads til fx køkkenhave i den meget lille have. Det betyder dog ikke, at du ikke kan dyrke æbler, salat og persille i en lille have. Udnyt at de fleste nytteplanter også er smukke. Tænk bare på et æbletræ i blomst. Og plant en blandet have, hvor nytteplanter og prydplanter vokser mellem hinanden.

Plant i potter

Potter med planter sikrer, at du kan have en frodig have på lidt plads, og så fungerer de godt som fokuspunkter.

23 april 2009
1

Smuk have indrammet af gamle æbletræer

Vi besøger haver i hele Norden. Denne gang Danmark hos Lone og Hans-Jørgen Lykkeboe i deres have med æbletræer, rododendroner, niveauforskel...

0

Nemt bål i haven

Der skal ikke så meget til, så har du en hyggelig bålplads i haven. Se bare her.

0

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

0

Nordiske haver: Bliv inspireret - sådan får du plads til en masse...

I serien "Nordiske haver" besøger vi haver i hele norden. Denne gang har vi besøgt familien Molbech og deres rækkehushave i Danmark. Haven...

0

Vi byggede vores eget lille lysthus

Mange drømmer om at få et ekstra lille hus i haven. Tommy og Pia Nordström gjorde noget ved drømmen og byggede et lysthus til afslapning,...

0

Leg i haven for børn i alle aldersgrupper

Børn stiller meget forskellige krav til legepladsen i haven alt efter deres alder. Der er stor forskel på aktiviteterne alt afhængig af om...

0

Parcelhushaven er omdannet til en vinmark

Det begyndte med et par vinstokke og er nu professionel produktion af rød- og hvidvin. Henning og Berit har i dag omdannet deres have til...

0

Smukke vandhaver i kar og krukker

En stor lerkrukke eller træbalje kan forvandles til en fin vandhave, der både er nem at anlægge og passe. Der er nogle planter, der egner...

0

Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

0

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggest...

0

Hæng haven op

Et helt mylder af blomster i ampler og altankasser giver en ekstra dosis hygge.

0

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

0

Leg og fitness i haven

Det er vigtigt, at børn bevæger sig, så det er en god idé at skabe gode legemuligheder i haven. HUSK også de større børn – og de voksne...

0

Inspiration til vand i haven

Du kan virkelig forandre haven ved at indrette den med vand i en eller anden form. Der er masser af muligheder, og det behøver ikke at gå...

0

Skab oplevelser og rum i haven

Haven består ligesom huset af forskellige rum: stue, entré, børneværelse osv. Se på havens muligheder og dine ønsker, når du indretter...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.