Sådan anlægger du en flot have helt fra bunden

Havedesign

Når familien har taget det splinternye hus i besiddelse, er der endnu en drøm, der gerne skal gå i opfyldelse: En dejlig have, men kigger man ud af vinduerne, har den drøm mest karakter af mareridt, og forvandlingsprojektet ser umiddelbart temmelig uoverskueligt ud.

Hvid fingerbøl, kuglebuksbom og storkenæb vil give hygge på terrassen.
Hvid fingerbøl, kuglebuksbom og storkenæb vil give hygge på terrassen. Foto: Tove Hede, Haveplaner, tlf. 40 59 40 53"

Find de naturlige ganglinjer

I første omgang gælder det om at skabe de rammer, der gør det muligt at realisere havedrømmene. Det er ikke det sjoveste arbejde i verden, men mens der ryddes op efter byggeriet, tager havedrømmene form. Man får en fornemmelse for sin nye grund, og det viser sig hurtigt, hvor de naturlige ganglinjer går. Dem er det en god idé at tage hensyn til, når du anlægger havegange.

Tag ukrudt i opløbet

Vurdér om jorden er kørt meget sammen af store maskiner. I så fald skal den løsnes i dybden, og det kræver professionel assistance. Hvis der er en ting, der er stensikkert, så er det, at ukrudtet vil myldre frem af den jomfruelige havejord. Det lyder mærkeligt, men et græstæppe kan faktisk være en hjælp i denne fase. Så græs i den del af haven, hvor du endnu ikke har planlagt bede osv. Græsset er til at fjerne, når du ved, hvordan resten af haven skal anlægges.

Hvad skal haven bruges til

Planlægningsarbejdet er straks sjovere end oprydningen. Lav en brainstorming, før du går konkret i gang. Hvad er det, haven skal bruges til? Daseliv? Fodbold? Hvordan ser den have ud, der dukker op for det indre øje? Skriv tankerne ned, og brug dem som udgangspunkt, når du anlægger haven.

Start med terrassen

Det er en god idé at begynde med at anlægge en terrasse og en lægivende beplantning rundt om den. I det hele taget er det en god idé at anlægge haven i etaper. Det gør projektet overskueligt. Begynd tættest på huset, og arbejd dig langsomt ud i hjørnerne. Tænk på verdenshjørnerne og på lys og skygge.

Siddepladser forskellige steder

Det er en god idé at etablere siddepladser flere forskellige steder rundt om i haven. Med terrasserne plottet ind på haveplanen, har du et udgangspunkt for at planlægge stiforløb og bede omkring siddepladserne, så der opstår rum i haven. Dermed får du skabt afgrænsede bede, der er overskuelige at passe.

De rigtige planter

Foto: Lotte BjarkePlantevalget er et spørgsmål om smag og behag, men også om de forhold, haven har at byde på. Vælg skyggetålende planter til husets nordside og planter, der klarer sol og tørke til sydsiden. Planter går ikke på kompromis med deres behov. Undgå sarte planter, indtil hækken giver læ.
10 marts 2009
0

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

0

Sådan skaber du rum i haven

Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere...

0

Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

0

Sådan skal du style din have i 2017

Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

0

Leg og fitness i haven

Det er vigtigt, at børn bevæger sig, så det er en god idé at skabe gode legemuligheder i haven. HUSK også de større børn – og de voksne...

0

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

0

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

0

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggest...

0

Skab læ i haven

Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren.

0

Indret den lille have

Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

0

Opstammede og styltede træer kan forme haven smukt

Opstammede træer og hække giver mulighed for at inddele og forme haven, samtidig med, at her stadig er et luftigt design. Traditionen stamme...

1

Byg din egen bålplads i haven på et par timer

Skab en bålplads på et par timer og få et nyt samlingssted i haven flere år frem i tiden. Her er nogle enkle tips til at gøre det nemt og...

0

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

0

Indret med vand i haven – få 3 bud på hvordan

Vand er den helt store trend blandt havedesignerne i øjeblikket. Det skal klukke, risle og pible i haven, og du kan få vandet ind i din...

4

Nordiske haver: Flot og indbydende forhave

Du kan sagtens gøre forhaven rigtig indbydende – lad dig inspirere af Ankica Krauses forhave med kirsebærtræ, kanter og krukker.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.