Opstamning af træer giver hurtigt luft og lys til en gammel og tilgroet have.
Opstamning af træer giver hurtigt luft og lys til en gammel og tilgroet have. Foto: Lotte Bjarke

Nyt liv i gammel have

Havedesign

Når man overtager en gammel have, overtager man samtidig den tidligere indehavers møblement: Havens træer og buske, der er valgt og placeret efter forgængerens smag.


Når bevoksningen er for tæt
Ofte er gamle haver temmelig tilgroede. Måske har den tid­ligere ejer selv plantet træer og buske og har ikke nænnet at tynde ud. Måske har han slet ikke opdaget det, der for den nye ejer er helt tydeligt: Bevoksningen er blevet for tæt, og haven mangler lys og luft og nytænkning.

Før du går i gang
Men før du går i gang med motorsav og ørnenæb, så stop en halv. Haven er nok tilgroet, men omvendt er den også fyldt med planter, der har været årtier om at nå den nuværende størrelse.

Det er mange år om at komme igen
Hvis du fælder det hele og begynder forfra, varer det på ny årtier, før du har en frodig og stemningsfuld have. Derfor betaler det sig at gå nænsomt til værks og finde frem til de elementer i haven, der kan genbruges.

Fjern først døde træer
Begynd med at rydde op. Fjern døde træer og buske. Det kan i sig selv give lidt ekstra luft. Er der en busk, der helt tydeligt står i vejen, kan den selvfølgelig også fjernes.

Kend din have

Derefter er det en god idé at holde en lang pause.
Du bør faktisk ikke fortsætte, før du har haft haven i et år. Før ved du ikke, hvad den virkelig har at byde på. Forårets løgvækster, sommerens stauder, efterårets høstfarver og de stedsegrønne buskes betydning for haven i vinterhalvåret kan du ikke vurdere uden for sæsonerne.

Lær din nye have at kende
Så lad tiden gå, og lær din nye have at kende. Det er en god idé at føre dagbog over, hvad der dukker op af overraskelser. Notér, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Farver, former og fuglereder. Det giver et godt grundlag for at planlægge din videre fremfærd. Når året er omme, har du også opdaget, hvor havens gode kroge er. Tag udgangspunkt i dem, når du renoverer haven.

Foryngelseskur
En god vej til at forynge haven er at gå i gang med saksen. Stedsegrønne træer og ældre buske kan helt ændre karakter, hvis de stammes op. En enkel proces, der går ud på at klippe de nederste grene af helt inde ved stammen. Resultatet kan blive overraskende godt, og samtidig får du plads til at plante nyt under de “nye” træer.

Fjern de ældste grene
I det hele taget er saksen vigtig, når haven skal forynges. Ældre, sammenfiltrede buske bliver som unge igen, hvis nogle af de ældste grene fjernes ved grunden. Det giver luft i busken og plads til nyvækst.

Undertrykte stauder
Måske dukker der glemte, undertrykte stauder frem af jorden, når lyset kan komme igennem igen. Under alle omstændigheder er det en god idé at få has på den gamle have i etaper. Lav et projekt ad gangen, så du ikke går i stå undervejs.

Ukrudten har bredt sig
Problemet med ældre haver er typisk, at planterne er plantet for tæt, så de er groet ind i hinanden, og stærke vækster har fortrængt eller undertrykt de knapt så stærke. Samtidig har der etableret sig hårdnakket ukrudt mellem planterne, fordi det er umuligt at komme ind og luge.

Grav bevaringsværdige stauder op
Hvis bedene er fyldt med ukrudt, er det en god idé at grave bevaringsværdige stauder op og plante dem i et karantæne-bed, mens det gamle staudebed renses. Stauderne skal ikke plantes igen, før bedet er helt fri for ukrudt. En proces, der kan tage sin tid, så lad være med at gå i krig med for store arealer ad gangen.

Førstehjælp til plænen
Foto: Prodana, tlf. 63 17 16 00Græsplænen har det svært i en gammel, tilgroet og skyggefuld have, hvor mosset har gode vækstbetingelser. Det hjælper, når du begynder at tynde ud i beplantningen, men en forårskur hjælper endnu mere. Riv plænen godt igennem med en mosrive, og giv derefter luft til rødderne ved at stikke en greb lodret i jorden med jævne mellemrum.

Rum til afslapning
I takt med at du arbejder dig gennem haven, opstår der nye muligheder for at skabe hyggelige rum og kroge. Udnyt mulighederne til at etablere små terrasser og siddepladser til hygge og afslapning.

Til fest eller eftertanke
Du får meget mere glæde af din have, når du kan vælge mellem flere steder at slå dig ned alt efter vejr, vind og humør. Den ene dag er solskin værd at flytte efter, den næste er det måske en skyggefuld plads, der er mest tiltrækkende. Den ene dag er du til fest og selskab, den anden til ensomhed og eftertanke.

Bevar frugttræerne
Gamle frugttræer kan se miserable ud ved første øjekast. Men som regel kan man beskære træet, så det igen bliver smukt. Fjern først døde grene helt ved basis og derpå grene, der går på tværs af kronen. Dernæst kan du tynde ud i tætte grenpartier og rette op på kronens facon. Frugttræer giver ikke alene frugt, de er også utroligt smukke i blomstringstiden.

Hold en pause

Tag en pause på et år efter den første grove oprydning i haven. Følg planternes og blomsternes udvikling i løbet af året, så du ved, hvilke du skal bevare, og hvilke du kan fjerne uden at miste noget.
10 marts 2009
1

Smuk have indrammet af gamle æbletræer

Vi besøger haver i hele Norden. Denne gang Danmark hos Lone og Hans-Jørgen Lykkeboe i deres have med æbletræer, rododendroner, niveauforskel...

0

Nemt bål i haven

Der skal ikke så meget til, så har du en hyggelig bålplads i haven. Se bare her.

0

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

0

Nordiske haver: Bliv inspireret - sådan får du plads til en masse...

I serien "Nordiske haver" besøger vi haver i hele norden. Denne gang har vi besøgt familien Molbech og deres rækkehushave i Danmark. Haven...

0

Vi byggede vores eget lille lysthus

Mange drømmer om at få et ekstra lille hus i haven. Tommy og Pia Nordström gjorde noget ved drømmen og byggede et lysthus til afslapning,...

0

Leg i haven for børn i alle aldersgrupper

Børn stiller meget forskellige krav til legepladsen i haven alt efter deres alder. Der er stor forskel på aktiviteterne alt afhængig af om...

0

Parcelhushaven er omdannet til en vinmark

Det begyndte med et par vinstokke og er nu professionel produktion af rød- og hvidvin. Henning og Berit har i dag omdannet deres have til...

0

Smukke vandhaver i kar og krukker

En stor lerkrukke eller træbalje kan forvandles til en fin vandhave, der både er nem at anlægge og passe. Der er nogle planter, der egner...

0

Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

0

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggest...

0

Hæng haven op

Et helt mylder af blomster i ampler og altankasser giver en ekstra dosis hygge.

0

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

0

Leg og fitness i haven

Det er vigtigt, at børn bevæger sig, så det er en god idé at skabe gode legemuligheder i haven. HUSK også de større børn – og de voksne...

0

Inspiration til vand i haven

Du kan virkelig forandre haven ved at indrette den med vand i en eller anden form. Der er masser af muligheder, og det behøver ikke at gå...

0

Skab oplevelser og rum i haven

Haven består ligesom huset af forskellige rum: stue, entré, børneværelse osv. Se på havens muligheder og dine ønsker, når du indretter...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.