Disse materialer kan tåle at stå i haven om vinteren

Når det bliver vinter, gemmer vi ofte vores udendørs genstande væk. Men der er faktisk flere materialer, der sagtens kan tåle årstidens kolde vejr. Få en guide over, hvad havens materialer kan tåle her. 


Vælg glaserede lerkrukker

Selvom forhandleren forsikrede dig om, at dine nye
lerkrukker var frostfri, kan det være, at de alligevel sprækker og går i stykker i løbet af vinteren. Det sker fordi vand udvider sig, når det fryser til is. Vælger du glaserede lerkrukker, er der mindre risiko for, at de går i stykker, simpelthen fordi glasuren forhindrer krukken i at suge vand.

Træ er sårbar overfor fugt

Men hvis din krukke er fyldt med fugtig jord, udvider jorden sig i krukken. Og du kan risikere, at den udvider sig så meget, at krukken sprænger. Træ er ikke udsat i frostvejr. Til gengæld er det sårbart overfor fugt.

Pas på svamp

Mikroorganismer og svamp trives i fugtigt træ – især når temperaturen kommer lidt op over de 10°. Det betyder, at træet rådner. Det bedste råd er at stille møblerne ind i et uopvarmet tørt rum.

Brug halvtaget

Er dine havemøbler af en god kvalitet teaktræ eller andet eksotisk træ, kan deprincipielt tåle at stå udenfor hele vinteren, da træet indeholder stoffer, der afviser svampe. Vil du sikre en pæn overflade på dine havemøbler, bør du dog stille dem i garagen eller ind under et halvtag, når vinteren nærmer sig, så du undgår den værste regn og sne.

Pas på de lakerede møbler

For lakerede møbler er den bedste overvintring i et uopvarmet rum. Ved svingninger i temperaturen opstår ridser og revner i lakeringen, og træet kan suge vand, men har svært ved at slippe af med det igen. Både grillen og en del havemøbler har metaldele. Her gælder det, at metallet helst skal være lakeret, malet eller have anden overflade­behandling, så det ikke kommer i direkte kontakt med fugt, der vil få det til at ruste.

Småridser i lakken

Ligesom med træ risikerer man nemt, at der opstår småridser i lakken, som får fugten til at trænge ind bag og resultere i rust eller korrosion. Det svageste punkt er ofte svejsningerne, hvor overfladebehandlingen ikke altid er optimal.

Materialeguide

  • Granit:
    Uforgængeligt og frostsikkert.
  • Sandsten og kalksten:
    Kan sprænge i overfladen, men er frostsikkert.
  • Ler:
    Skal være hårdtbrændt eller glaseret.
  • Mosaik:
    Fugerne suger vand og vil sprænge i frost. Mosaiksten af natursten er frostsikre.
  • Træ:
    Bliver nedbrudt af megen fugt, hvis det ikke behandles.
  • Teak:
    Bliver ikke så nemt nedbrudt, der er dog forskel på kvalitet.
  • Aluminium:
    Ruster ikke og kan godt tåle at stå ude hele vinteren.
  • Rustfrit stål:
    Findes i forskellige kvaliteter og kan trods navnet godt ruste.
  • Støbejern:
    Ruster på grund af fugt, men kan over­fladebehandles.
  • Beton:
    Kan normalt holde til at stå ude hele året.
  • Plast:
    Kan med fordel dækkes, så det ikke bliver kedeligt.

Mest læste artikler