Hop sikkert på trampolinen

Havedesign

Trampoliner er fast inventar i danske haver. Det er den perfekte motion for børn, men der sker mange skader på havetrampoliner. Det ved alle. Derfor er det vigtigt at bruge sikkerhedsnettet og kantbeskyttelsen rigtig og følge Sikkerhedsstyrelsens 5 råd til sikker brug af trampoliner.

Sikker brug af havetrampolinen
Sikker brug af havetrampolinen Foto: iStock

Et sikkerhedsnet er både godt og dårligt

Jo større trampolinen er des bedre. Børnene falder ikke så nemt ud over kanten. Et sikkerhedsnet er en god idé. Nogle eksperter mener dog også, at det kan skabe en falsk tryghed, da børnene kaster sig ind i nettet og bliver katapulteret tilbage i den anden på trampolinen, ellere ryger igennem nettet. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler dog brug af sikkerhedsnet.

Trampolinens kantbeskyttelse

Det skal være nemt at komme op og ned af trampolinen. Kantbeskyttelsen anbefales at være mindst 20 mm tyk og fyldt med skum. Den skal dække både ramme og fjedre og sidde godt fast. Det skal være sådan, at benene ikke kan smutte ned i hullerne ved fjedrene.

Plan placering af trampolinen

Der skal være fri passage over, under og ved siden af trampolinen. Der skal således være mindst halvanden meter til hårde ting som f.eks. vægge, elkabler, grene og legeredskaber.
  
Trampolinen skal placeres helt plant. Husk at binde trampolinen fast. når det blæser.Trampolinen kan eventuel graves ned. Som regel skal det være så dybt, som den er høj – 90 cm. Nogle eksperter mener dog, at det giver en falsk tryghed, fordi en trampolin, der er gravet ned, får børnene til at springe vildere.

Trampoliner på græsplænen

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at trampolinen anbringes på et blødt underlag. Det kan for eksempel være græsplænen. Hvis trampolinen stilles oven på hårdt underlag som fliser eller asfalt, så skal der lægges rigeligt med stødabsorberende materiale omkring trampolin. Sørg også for, at trampolin opstilles i tilpas stor afstand fra blandt andet vægge, elkabler, legeredskaber og vægge. 

Foto: Marianne EngelbrechtsenHelst kun én på trampolinen

Trampoliner er kun beregnet til en person. Er man flere på trampolinen, er det svært at holde øje med hinanden. 
  
Det officille sikkerhedsråd fra Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at der kun opholder sig én person på trampolinen ad gangen. Det er dog de færreste famililer, der formår at håndhæve den regel. Det er simpelthen for skønt at se glade børn hoppe på trampolinen med hinanden. Men det er som sagt noget, som eksperterne fraråder. Hvis man hopper 2 ad gangen, så bør hop og spring afpasses efter det.
  
Læs også: Gør dine havemøbler af plastik helt rene igen

Små børn skal altid hoppe alene

Mindre børn (under 6 år) har ikke så god balanceevne endnu, så derfor er det bedst, at de hopper alene. Hvis små børn hopper sammen med andre, kan de "store hop" også sende de små børn ud over kanten.

Trampolin er motion og frisk luft

Hvis man har ryg- og nakkeproblemer, er det en dårlig idé at springe på trampolinen, da det kan forværre situationen. Børn, der hopper, styrker dog ryggen, motorikken, indlæringen, konditionen og for de overvægtige, giver deres hoppesjov vægttab. Desuden får trampolinhoppere masser af frisk luft. Husk, at man altid skal tage skoene af inden man hopper op på trampolinen.

Hvad kan børnene?

Børnene skal lære de mest basale ting: landinger, at stoppe og at hoppe. Og de skal lære at lytte til deres krop, hvad er muligt? Det er sjovt at have bolde med på trampolinen, men også farligt. Som voksen må du vurdere, hvad dit barn er i stand til. Benyt evt. bolde af skum. Lær dine børn at passe på dem selv og de andre, der hopper. 

8000 årlige skader på trampoliner

Trampoliner hører ind under Sikkerhedsstyrelsens ansvarsområde. Sikkerhedsstyrelsen er en del af Erhvervs- og Vækstministeriet.
  
Ifølge de seneste skadestal, som Sikkerhedsstyrelsen har offentliggjort, sker der årligt ca. 8000 ulykker på trampoliner. I 6 ud af 7 tiilfælde rammer ulykkerne børn under 15. Den gode nyhed var i 2014 dog, at antallet af knoglebrud ikke havde været så lavt siden 2005.
  

De 5 trampolinråd fra Sikkerhedsstyrelsen

1. Man skal altid hoppe alene på en trampolin

2. Sikkerhedsnet anbefales

3. Saltomortaler frarådes

4. Der skal være en voksen til stede, når børn under 6 år springer på en trampolin

5. Tjek jævnligt om trampolinen opfylder alle sikkerhedsforeskrifter

 

   

Læs også: Skab læ i haven

Quiz: spot fejlen på dette billede.  
 

Svar: For mange børn på trampolinen.

 
24 marts 2016
0

Denne familie har mumitrolde i haven

I haven hos Tina og Tore Lindgjerdet står der et ret usædvanligt legehus – kaldet Mumihuset. Sammen med sine to døtre har de bygget det...

0

Sådan skaber du rum i haven

Mangler du hyggekroge i din have? Haveekspert, Dorthe Kvist, giver dig her de bedste tips til, hvordan du kommer igang med at praktisere...

0

Et super elegant bålsted

Der er stemning, akkuratesse, god smag og sans for håndværk i Allans flotte bålsted.

0

Sådan skal du style din have i 2017

Vi kigger på havetendenser og får gode råd af en ekspert til, hvordan du skal style din have i 2017.

0

Leg og fitness i haven

Det er vigtigt, at børn bevæger sig, så det er en god idé at skabe gode legemuligheder i haven. HUSK også de større børn – og de voksne...

0

Sådan rammer du din have ind

Med blomstrende, frodige rammer vil din have føles som ny.

0

Skab en harmonisk have fuld af farver

Indret haven, som du indretter din bolig eller vælger dit tøj, og husk at tage fotos nu - de hjælper dig i foråret.

0

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Haveskuret eller redskabsskuret er en nærmest uundværlig ting i haven, for ellers kan det være svært at finde plads til redskaberne, liggest...

0

Skab læ i haven

Gode læ-kroge i haven forlænger havesæsonen og giver mange flere dejlige udetimer i løbet af sommeren.

0

Indret den lille have

Du kan sagtens få en hyggelig og funktionel have, selv om du bare har få kvadratmeter til rådighed. Det handler om den rigtige indretning.

0

Opstammede og styltede træer kan forme haven smukt

Opstammede træer og hække giver mulighed for at inddele og forme haven, samtidig med, at her stadig er et luftigt design. Traditionen stamme...

1

Byg din egen bålplads i haven på et par timer

Skab en bålplads på et par timer og få et nyt samlingssted i haven flere år frem i tiden. Her er nogle enkle tips til at gøre det nemt og...

0

Få en vild have

Du kan gå "all in" og lægge hele haven om - eller vælge et hjørne - men tør du lade naturen være arkitekt, så er du med på trenden.

0

Indret med vand i haven – få 3 bud på hvordan

Vand er den helt store trend blandt havedesignerne i øjeblikket. Det skal klukke, risle og pible i haven, og du kan få vandet ind i din...

4

Nordiske haver: Flot og indbydende forhave

Du kan sagtens gøre forhaven rigtig indbydende – lad dig inspirere af Ankica Krauses forhave med kirsebærtræ, kanter og krukker.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.