Havenisser indtager de danske haver

Nogle elsker dem, andre elsker at hade dem, men ingen tvivl om, at de tyskfødte havenisser lige nu er på indtogsmarch i Danmark. Læs mere om havenissernes oprindelse og hvorfor de i dag er blevet populære i danskernes haver.



Fra kitch til kult

Havenisser var førhen mest et udtryk for dårlig, tysk smag. Men bl.a. The Julekalender, kultdesigneren Philippe Starcks havenissebord og -skamler og ikke mindst de populære Viasat-reklamer har for alvor inviteret havenisserne inden for i varmen hos også nye fans.

Udsolgte havernisser
I dag er havenisser så populære og udbredte i Danmark, at Bilka må melde næsten udsolgt på sine udgaver af Viasat-nisserne, ligesom trendy netbutikker sælger havenisser på linje med de hotteste designprodukter.

Hvor kommer havenisserne fra?
Havenisserne er tyske eller polske. De har ikke en “ren nissestamtavle” herhjemme på linje med gårdbo-, skibs- eller kirkenisserne, og ingen ved, hvornår de præcist sneg sig over grænsen til Danmark. De første havenisser af ler menes at være blevet “født” i Gräfenroda i Thüringen, og de første, der begyndte at producere havenisserne, en polsk fabrik i Stettin ca. 1872, lyder det fra tyske kilder.

Havenisser bringer held
Først i 60’erne begyndte man at massefremstille de små havenisser i den form, de fleste kender i dag – den billigere og lettere plastikudgave. Havenisserne har historien igennem været anset for at være et dekorativt og hyggeligt indslag i haverne, men også for at bringe held til “værtsfamilien”.

De frække havenisser
Havenissens image som en ofte meget gnaven “gnom” ændrede sig lidt efter 1937, hvor Walt Disneys “Snehvide og de syv små dværge” blev meget populær. Men først efter anden verdenskrig blev farverne lysere og havenissens mere frække sider fremhævet. En serie, der bedst kan beskrives som moderne, uartige og nøgne havenisser, kom på markedet i 1990’erne – nogle af dem så uartige, at de måske var direkte upassende at have stående i haven.

Forskellige havenissemodeller
En havenisseproducent i det sydtyske fremstiller i dag mere end 1.200 forskellige havenisser – eller Gartenzwerge, som de hedder her. Og selv om de findes i både afrikanske udgaver, som fodboldspillere, politikere eller blottere, er der træk, der går igen: De har farver, der er alt andet end de traditionelle julenissefarver i grå og rød, men de skal selvfølgelig også kunne holde til et helt års vekslende farver i haven og begå sig blandt alle arter af blomster.

Hvad mener du om havenisserne?
Er du til havenisser eller er du en ægte “nåsåer” – dvs. nissernes fjende? Og hvorfor elsker eller hader du de små gnomer? Er de udtryk for dårlig smag – og blot et hurtigt overgangsfænomen – eller kan du næsten ikke vente med selv at skaffe dig én?

Mest læste artikler